Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики України.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
132.64 Кб
Скачать

Розрахунок норм внесення добрив балансовим методом

Показники

N

Р2О5

К2О

Запланована врожайність, т/га (У)

20,2

20,2

20,2

Винос поживних речовин на 1 т врожаю, кг (В)

60

15

27

Загальний винос на запланований врожай, кг/га (Во=В*У)

1212

303

545,4

Налічюється в грунті, мг/кг (п)

10

2,2

35

Налічюється у піхотному шарі, кг /га (П)

236

51,9

826

Відсоток використання із грунту, % (Кп)

20

10

5

Може бути засвоєне із грунту, кг/га (Пу=П*Кп)/100)

47,2

5,1

41,3

Норма внесення недостатньої кількості, кг/га (Ву=Во-Пу)

103

32,1

26

Відсоток використання із добрив, % (Ку)

70

20

60

Норма внесення з учётом коефіцієнта використання із добрив, кг/га д. в. (Нд.в.= ВУп/Ку *100)

147

161

43

Система удобрення для вирощування запланованого врожаю культури

Види добрив

Форма добрив (назва тука)

Вміст діючої речовини, %

Дози внесення,

кг/га

Строки, способи, техніка внесення

д.в.

тука

Основне

Азотне

Аміачная

селитра

36

107

2,9

Краще вносити навесні, що дозволяє попередити втрати з талими водами

Т-150 А РУМ

фосфорне

Подвійний

суперфосфат

46

141

3,0

Вносять цедобриво восени, збільшення для зв`язки з грунтовим поглинальним комплексом

Т-150 А РУМ

Калійне

Хлористий калій

60

43

0,7

Вносять восени, щоб вимився хлор

Т-150 А РУМ

Пріпосівне

Азотне

Аміачная

селитра

35

40

1,2

Для кращого живлення рослин

Т-150 А РУМ

фосфорне

Подвійний суперфосфат

46

20

0,4

Для кращого живлення рослин

Т-150 А РУМ

2.4. Сівба

Горох треба висівати по можливості в більш ранні терміни - як тільки дозріває грунт. Це правило треба дотримуватися у всіх основних зонах обробітку, виключаючи Західний Сибір і Північний Казахстан, де його сіють у другій половині травня у зв'язку з імовірністю червневої засухи.

При ранньому сівбі рослини гороху продуктивніше використовують осінньо-зимові запаси вологи в грунті. Розрив між передпосівної обробітком грунту і сівбою повинен бути мінімальним. Чим він менше, тим вище якість сівби.

Норми висіву гороху, що застосовуються в різних зонах країни, різні. Вони коливаються від 0,8 до 1,4 млн. схожих насінин на гектар і залежать від багатьох факторів: механічного складу грунту, клімату, строків сівби, особливостей сорту, планованих операцій по догляду за посівами.

При обробітку длінностебельних укісних сортів на насіння оптимальні норми схожих насінин 0,8-0,9 млн. шт / га.

У Центрально-чорноземній зоні, Поволжі, більшості районів Україні прийнята норма висіву 1,2-1,4 млн. шт / га.

Якщо передбачається двох-триразове боронування посівів, норму треба збільшити на 10 - 15%.

При установці сівалок на норму висіву необхідно домагатися того, щоб довжина робочої частини котушок висівних апаратів була найбільшою, а швидкість їх обертання найменшою. Цього досягають шляхом перестановки зубчаток редукторів у сівалок СЗ-3, 6 і СЗА-3, 6, місця, установки яких позначені літерами Д, Е, Ж, І в схемах, закріплених на кришках редукторів. Для забезпечення норми висіву гороху в межах 200 - 400 кг / га зубчатки Д, Е, Ж, І повинні мати відповідно 17, 25, 30, 17 зубів з передавальним відношенням 0,616 приводу на висіваючі апарати. Дотримання цього правила дозволяє зменшити пошкодження насіння.

Особливу увагу слід приділяти глибині загортання насіння гороху в грунт. Для набухання і проростання їм потрібно води в кількості 100 - 120% їх маси. Оскільки верхній шар після передпосівної обробки швидко пересихає, достаток вологи забезпечується тільки при глибокій закладенні насіння. При дрібній закладенні, особливо в суху погоду, різко знижується польова схожість, гірше розвивається коренева система, збільшується пошкоджуваність рослин при боронуванні посівів. Оптимальна глибина загортання насіння 6-8 см. На легких грунтах або в умовах швидкого висушування верхнього шару, її збільшують до 9 - 10 см. І лише на важких грунтах допустимо висів на глибину 4-5 см.

Сіяти слід рядовими сівалками (СЗ-3, 6, СЗА-3, 6, СЗП-3, 6), так як вони глибше, ніж узкорядним, закладають насіння і менше забиваються на вологому грунті. Для кращого заглиблення сошників в грунт слідами гусениць або коліс тракторів ДТ-75, МТЗ усіх модифікацій і ЮМЗ на нижні тяги механізму задньої навіски доцільно встановлювати розпушувач. Він являє собою балку і шарнірні секції робочих органів від культиватора КРН-4, 2 з долотами для розпушування ущільненої трактором грунту. На зчепленні слідами коліс або гусениць встановлюють посівні або середні борони для вирівнювання поверхні за розпушувачем. Для того щоб забезпечити велику заглиблення сошників, підсилюють тиск пружин на штангах. У цих же цілях швидкість руху посівних агрегатів не повинна перевищувати 5-6 км / ч.

У районах, де прийнята плоскорезная обробка грунту, горох треба сіяти сівалками СЗС-2, 1. У суху погоду після сівби необхідно закоткувати кільчасто-шпоровими котками ЗКШ-6. Це сприяє підтягування вологи у верхні шари грунту і забезпечує більш дружні ранні сходи. Поверхня грунту залишається досить рихлим і менше запливає при випаданні дощів.

Для посіву використовують відсортовані, не уражені горохової зерновкой насіння першого класу посівного стандарту районованих і перспективних сортів. Горох в основному висівають рядовим способом, рідше узкорядним, при ньому рослини менше полягають. Після посіву поле накочують кільчасто-шпоровими котками 3ККШ-6. Це підвищує польову схожість. Грунт після прикочування повинна бути ущільнена на 4-8 см, а верхній шар пухкий. Якщо вологість грунту в посівному шарі перевищує 20-22%, коткування проводити не слід. При визначенні норми висіву слід враховувати родючість грунту, забур'яненість і наявність вологи, тому що в насінні гороху великий запас поживних речовин, і він не виносить сім'ядолі на поверхню, закладати їх можна на 5-6 см. А при нестачі вологи в посівному шарі на 1 -2 см глибше. Не менше 80% насіння повинні бути закладені на оптимальну глибину.

Овочевий горох можна сіяти неодноразово, починаючи з 2-3-ї декади квітня, якщо грунт досить прогрілася. Оптимальна температура для проростання 15-18О С, хоча насіння починають проростати і при 5-6о С. Однак затяжне похолодання небажано, оскільки насіння загниває і сходи уражаються кореневими гнилями. Щоб грунт прогрілася раніше і стала пухкою, її посипають по снігу торфом. Інтервали ступеневої посіву становлять 10-15 днів. Ранні сорти можна сіяти до кінця червня. Останній термін посіву - за 60 днів до осінніх заморозків. При посіві гороху в один термін, але сортів, різних по групі стиглості, можна забезпечити рівномірне надходження продукції зеленого горошку протягом 1,5 місяців. Глибина загортання насіння 3-4 см на важких грунтах і 4-5 см - на легких. Норма посіву 50-60 горошин крупносемянних сортів і 70-80 штук дрібнонасіннєвих на 1м2. Насіння висівають через 15-30 см.