Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики України.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
132.64 Кб
Скачать

Фази росту и розвитку, етапи органогенезу та їх зв`язок з елементами продуктивності рослин гороху

Фенологічна фаза

Етап органогенезу та його характеристика

Елемент продуктивності

Проростання

насіння

I - конус наростання недиференційований

Число рослин на площі

Сходи

II - диференціація конуса

наростання, закладка листя і бічних пазушних бруньок

Габітус рослин

(висота, гіллястість)

Стеблування

III-збільшення розміру конуса наростання, формування листя на пагоні

IV-формується прилистки і квіткові горбки

V - послідовно диференціюється органи квітки

VI - формується материнські клітини пилку

VII - інтенсивне зростання всіх раніше закладених елементів квітки, інтенсивний ріст стебла

Число бобів

Бутонізація

VIII-продовження зростання елементів квітки, починається запліднення

Число насінин в бобі

Цвітіння

IX - завершення запліднення, початок росту плода

-

Формування лопатки

X - формується і росте плід

XI - формування конуса наростання в зародку

Розмір насіння

Вуглеводна

XI - зростання насіння, накопичення пластичних речовин

-

Дозрівання

XII - поживні речовини перетворюються на запасні

Крупність насіння



    1. Вимоги до умов вирощування

Горох - найбільш скоростигла із зернових бобових культур. Проте залежно від сорту і умов розвитку вегетаційний період може скласти 70 ... 140 днів. Здатність багатьох сортів до швидкого розвитку дозволяє використовувати цю культуру як зайнятий пар та в проміжних посівах. Як і інші зернові бобові культури з перестої листям, горох не виносить сім'ядолі на поверхню, що дає можливість закладати насіння при посіві порівняно глибоко. Це особливо важливо, якщо верхній шар грунту швидко висушуються, а для отримання дружних і повноцінних сходів необхідно швидке і рівномірне набухання насіння. Горох - самозапилювач, тому при вирощуванні на насіння не вимагає просторової ізоляції. Горох може формувати глибоко проникаючу кореневу систему. Несприятливими для обробітку є такі особливості гороху, як полягаюче стебло, розтягнутий період цвітіння і, отже, дозрівання і в багатьох сортів розтріскуваність плодів при дозріванні. Ці недоліки культури долаються селекційним шляхом (Галаутіна Г.Г., Об'єдков М.Г., Долгодворов В.Є., 1995). Період цвітіння і утворення плодів - критичний у формуванні врожаю.

Вимоги до тепла. Насіння починає проростати при температурі 1 ... 2 0С, сходи з'являються при 4 ... 5 ° С і виносять заморозки до -4 ... 5 0С. Тому горох доцільно висівати в ранні терміни. Вегетативні органи добре формуються при 12 ... 16 0С. Вимоги до тепла підвищуються в період утворення плодів, зростання бобів і наливу насіння. Спекотна погода (більше 20 0С) несприятлива для формування високого врожаю. Загальна потреба в теплі найбільш поширених сортів гороху складає за вегетаційний період 1200-1600 0С активних температур. Тому так широкий ареал розповсюдження гороху.

Вимоги до вологи. Для набухання і проростання великих насіння необхідно 105-110% води від їхньої маси. Ранній посів і закладення насіння у вологий шар грунту при вирівняною поверхні поля створює умови для швидкого рівномірного набухання насіння і дружних сходів. Критичні по волозі періоди - бутонізація, цвітіння, зав'язування бобів. При нестачі вологи в цей час обпадають квітки і зав'язі.

Вимоги до грунту. Горох добре росте на чорноземних, сірих лісових і окультурених дерново-підзолистих грунтах середнього механічного складу з добре аерацією. Оптимальна реакція грунтового розчину для гороху близька до нейтральної - рН 6 ... 7. На кислих і на важких запливаючих грунтах погано розвиваються бульби і рослини гороху ослаблені в результаті азотного голодування.

Продуктивність рослин залежить від розвитку кореневої системи. Горох більш вимогливий до щільності грунту, ніж зернові культури (Алабушев В.А., Алабушев А.В., 2001).