Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент інвестицій.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
39.95 Кб
Скачать

Менеджмент інвестицій

1. Суть, принципи та завдання управління інвестиційним процесом.

2. Система управління інвестиційною діяльністю підприємства.

3. Стратегія прийняття інвестиційних рішень на підприємстві та її основні етапи.

4. Планування інвестиційної діяльності підприємства.

1. Суть, принципи та завдання управління інвестиційним процесом

Інвестиційна діяльність є одним із важливих об'єктів управління. В сучасних умовах виділяють такі рівні управління інвестиційною діяльністю підприємства: державне регулювання інвестиційної діяльності; регіональне управління інвестиційною діяльністю; управління інвестиційною діяльністю підприємства.

Державне регулювання й регіональне управління інвестиційної діяльності відносяться до макроекономічного рівня і спрямовані на створення сприятливих умов здійснення інвестиційної діяль­ності суб'єктів на відповідній території, тобто окремої держави загалом чи конкретного регіону.

Управління інвестиційною діяльністю - це система прин­ципів і методів розробки та реалізації управлінських рішень, які пов'язані зі здійсненням різноманітних аспектів інвестиційної діяльності підприємства. Воно покликане формувати найбільш раціональні управлінські рішення з питань визначення і обґрунтування можливих об'єктів інвестування, оцінки їх інвестиційних якостей, формування та реалізації ефективних інвестиційних програм, відбору окремих інвестиційних проектів. Управління інвестиційною діяльністю підприємства (інвести­ційний менеджмент) належить до мікроекономічного рівня і спрямоване насамперед на підвищення ефективності інвестиційної діяльності окремого суб'єкта господарювання. Водночас ефектив­ність інвестиційної діяльності на мікрорівні безпосередньо зале­жить від сприятливості зовнішніх умом її здійснення, тобто від ефективності макроекономічного регулювання інвестицій.

Ефективне управління інвестиційною діяльністю підприємства базується на таких принципах:

  1. інтегрованість (тісний взаємозв'язок) із загальною систе­мою управління підприємством, оскільки управлінські рішення в сфері інвестицій завжди прямо або побічно взаємозалежні з іншими видами його діяльності (виробничою, фінансовою, інноваційною, збутовою тощо). Звідси, управління інвестиційною діяльністю (інвестиційний менеджмент) є важливим елементом загальної системи управління підприємством.

  2. комплексний характер формування управлінських рішень. Всі управлінські рішення у сфері формування і реалізації інвестицій взаємозалежні і впливають на кінцеві результати інвестиційної діяльності підприємства загалом, як безпосередньо так і опосередковано;

  3. динамічний характер управління. Саме високий динамізм внутрішніх інвестиційних процесів на підприємстві, а також зовнішніх умов здійснення інвестиційної діяльності - кон'юнктури фінансового та інших ринків зумовлює динамічний характер управлінських рішень в інвестиційній сфері, спрямованих на своєчасне реагування на зміну параметрів інвестування;

  4. варіативність підходів до розробки окремих управлінських рішень. Підготовка кожного управлінського рішення в сфері фор­мування інвестицій і інвестиційних ресурсів підприємства повинна враховувати альтернативні можливості дій, а їх вибір повинен грунтуватись на системі критеріїв, що визначають інвестиційну стратегію або конкретну інвестиційну політику підприємства. Система таких критеріїв у сфері управління інвестиційною діяль­ністю розробляється самим підприємством;

  5. орієнтованість на стратегічні цілі розвитку підприємства. Якими б ефективними не здавалися б ті або інші проекти управ­лінських рішень у сфері інвестиційної діяльності, вони мають бути відхилені, якщо вони протирічать місії підприємства, стратегіч­ним напрямам його розвитку, не, сприяють ефективному інвестуванню у майбутньому.

Основною метою інвестиційного менеджменту є забезпечення найефективнішої реалізації інвестиційної стратегії суб'єктів підприємницької діяльності.