Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент інвестицій.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
39.95 Кб
Скачать

2. Система управління інвестиційною діяльністю підприємства

Система управління інвестиційною діяльністю підприємства - це взаємозалежна сукупність окремих елементів, що беруть участь в управлінні підприємством. Основними елементами сис­теми управління інвестиційною діяльністю є: об'єкти управління; суб'єкти управління; функції управління; механізм управління.

До об'єктів управління інвестиційною діяльністю відносять: умови здійснення інвестиційної діяльності; інвестиційні ресурси підприємства; реальні та фінансові інвестиції; інвестиційні ризики; інші об'єкти.

Суб'єкти управління - це особи, що приймають рішення щодо управління інвестиційною діяльністю підприємства, їх поділяють на зовнішніх і внутрішніх. До зовнішніх суб'єктів відносять: державні суб'єкти - центральні органи державної влади, регіональні органи державної влади, державні інститути, що впливають на інвестиційну діяльність підприємства; недержавні суб'єкти - консалтингові, інформаційні, маркетингові та інші структури; приватні інвестори, у тому числі іноземні; інші недержавні підприємства й організації.

До внутрішніх суб'єктів відносять осіб, які безпосередньо впливають на інвестиційну діяльність підприємства, а саме власники підприємства та інвестиційний менеджер (найманий працівник).

Система інвестиційного менеджменту реалізує свою головну мету і основні завдання шляхом здійснення певних функцій, які, об'єднані у дві основні групи:

  • функції інвестиційного менеджменту як керуючої системи, які є складовими будь-якого процесу управління (будь-якої керу­ючої системи) незалежно від виду діяльності підприємства, його організаційно-правової форми, розміру, форми власності тощо, їх ще характеризують як загальні.

  • функції інвестиційного менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством. Склад цих функцій визначається конкретним об'єктом даної керуючої системи. Такі функції визначаються як специфічні.

У групі функцій інвестиційного менеджменту як керуючої сис­теми основними є:

  • розробка інвестиційної стратегії підприємства. У процесі реалізації цієї функції відповідно до загальної стратегії еко­номічного розвитку підприємства і прогнозу кон'юнктури інвестиційного ринку формується система цілей і цільових показників інвестиційної діяльності на майбутній період; створення організаційних структур, що забезпечують прий­няття і реалізацію управлінських рішень за всіма аспектами інвестиційної діяльності підприємства;

  • формування системи інформаційного забезпечення управління інвестиційною діяльністю. У процесі реалізації цієї функції мають бути визначені обсяги і зміст інформаційних потреб інвестиційного менеджменту, сформовані зовнішні і внутрішні джерела необхідної інформації, організовано постійний моніторинг інвестиційної позиції підприємства і кон'юнктури інвестиційного ринку;

  • аналіз різних аспектів інвестиційної діяльності підприємства. Реалізація цієї функції здійснюється через експрес-аналіз окремих інвестиційних операцій, дослідження рівня і динаміки основних показників ефективності інвестицій у розрізі окремих "форм, здійснення фундаментального аналізу чинників, що впливають на окремі показники інвестиційної діяльності за аналізований період;

  • планування інвестиційної діяльності підприємства в розрізі основних її напрямів. Ця функція пов'язана з розробкою системи поточних планів і оперативних бюджетів за основ­ними напрямами інвестиційної діяльності, видами і формами інвестування та загалом по підприємству. Основою такого планування є розроблена і затверджена інвестиційна стра­тегія, яка конкретизується на кожному етапі розвитку під­приємства;

  • розробка системи стимулювання реалізації управлінських рі­шень у сфері інвестиційної діяльності. У процесі реалізації цієї функції формується система стимулів і санкцій щодо керівників і менеджерів окремих структурних підрозділів підприємства за виконання або невиконання встановлених цільових показників, інвестиційних нормативів і планових завдань;

  • здійснення інвестиційного контролю за реалізацією прийнятих управлінських рішень. Реалізація цієї функції інвестиційного менеджменту пов'язана зі створенням систем внутрішнього контролю на підприємстві, розподілом контрольних обов'язків між окремими службами та інвестиційними менеджерами.

До функцій інвестиційного менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством відносять такі групи функцій:

  • Управління реальними інвестиціями, що зводиться до: виявлення потреби в оновленні діючих основних засобів і нематеріальних активів, а також потреби в обсягах нових капітальних активів; пошуку і оцінки інвестиційної привабливості окремих реальних проектів та вибір найбільш ефективних із них; формування інвестиційної програми реальних інвестицій підприємства і забезпечення її реалізації.

  • Управління фінансовими інвестиціями, що охоплює: визначення цілей фінансового інвестування; здійснення оцінки інвестиційних якостей окремих фінансових інструментів інвестування і вибору найефективніших з них; формування портфеля фінансових інвестицій за критеріями рівня його дохідності, ризику і ліквідності; проведення вчасної ре­структуризації портфеля відповідно до мінливих умов функціонування підприємства.

  • Управління формуванням інвестиційних ресурсів, воно зводиться до: прогнозування загальної потреби в інвести­ційних ресурсах, що необхідні для реалізації розробленої інвестиційної стратегії на окремих етапах її здійснення; визначення можливостей формування інвестиційних ресур­сів за рахунок власних джерел та доцільності залучення для інвестиційних цілей позичкового капіталу, виходячи із ситуації на фінансовому ринку і на цій основі оптимізація структури джерел інвестиційних ресурсів.

Процес управління інвестиційною діяльністю підприємства базується на певному механізмі.

Механізм інвестиційного менеджменту на підприєм­стві - це система основних елементів, що регулюють процес розробки і реалізації інвестиційних рішень. Ефективний механізм інвестиційного менеджменту дозволяє в повному обсязі реалізувати цілі і завдання, що стоять перед ним, сприяє результативному здійсненню функцій управління інвестиційною діяльністю підприємства.

Структура механізму інвестиційного менеджменту складається з таких елементів:

1. Ринковий механізм регулювання інвестиційної діяльності підприємства, який проявляється через елементи інвестиційного ринку - попит та пропозиція на ринку формують рівень цін і кон'юнктуру окремих інвестиційних товарів та котирування фі­нансових інструментів, визначають ефективність використання окремих інструментів інвестування, виявляють середню норму дохідності інвестицій і середньоринковий рівень інвестиційного ризику.

2. Державне нормативно-правове регулювання інвестиційної діяльності підприємства, що зумовлюється складністю і багато­гранністю його інвестиційної діяльності. Як свідчить міжнародний досвід, державне регулювання здійснюється в усіх країнах з розвиненою ринковою економікою.

3. Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів інвести­ційної діяльності підприємства, що виражається через встанов­лення у статуті підприємства відповідних вимог, розроблення інвестиційної стратегії, цільової політики в розрізі основних напря­мів інвестування, а також прийняття системи спеціальних внутріш­ніх нормативів і вимог.

4. Використання системи конкретних методів управління інвестиційною діяльністю підприємства при здійсненні аналізу, планування і контролю такої діяльності.

Для того, щоб система управління інвестиційною діяльністю функціонувала ефективно, необхідна чітка організація процесу управління інвестиційною діяльністю на підприємстві.

Під організацією управління інвестиційною діяльністю підприємства розуміють взаємозалежну сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, що забезпечують розробку й прийняття управлінських рішень за окремими аспектами його інвестиційної діяльності і несуть відповідальність за результати цих рішень.

Організаційна структура залежить, насамперед, від розміру підприємства й масштабів інвестиційної діяльності та інших чинників. Елементами такої структури є окремі менеджери, служби, відділи та інші організаційні підрозділи керівного складу.

На підприємствах, що використовують просту лінійну орга­нізаційну структуру управління (характерна для малих підпри­ємств) функції управління інвестиційною діяльністю поклада­ються на власника малого підприємства або його директора (якщо власник використовує для загального управління підприємством найманого менеджера).

На підприємствах, що використовують лінійно-функціональну організаційну структуру управління (характерна для середніх під­приємств) функції інвестиційного управління покладаються на спеціального інвестиційного менеджера або на загальний центр управління інвестиційною діяльністю, що знаходиться в складі фінансової служби підприємства.

На підприємствах, що використовують матричну організаційну структуру управління (характерна для великих підприємств) органі­зовується подвійне підпорядкування інвестиційних менеджерів: з одного боку вони підпорядковані безпосереднім керівникам відповідних функціональних служб управління (з визначеного кола питань), з іншого - безпосередньому керівнику відповідного проекту.

Процес управління інвестиційною діяльністю підприємства складається з таких основних етапів:

  • визначення інвестиційних потреб підприємства на конкрет­ному етапі його розвитку;

  • пошук альтернативних форм (проектів) і інструментів реалізації окремих інвестиційних потреб підприємства;

  • оцінка інвестиційної привабливості окремих напрямів інвестиційної діяльності;

  • прийняття інвестиційних рішень щодо формування інвести­ційної програми підприємства;

  • організація реалізації прийнятих інвестиційних рішень;

  • контроль за процесом реалізації прийнятих інвестиційних рішень;

  • постінвестиційний моніторинг ефективності окремих інвестиційних рішень, при необхідності - коригування інвестиційної програми.

Раціональна організація управління інвестиційною діяльністю підприємства є запорукою прийняття ефективних управлінських рішень у сфері інвестицій.