Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики України.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
132.64 Кб
Скачать

Посівні якості насіння

Культура,

сорт

Посівні якості насіння

Теоритична норма посіву, млн/га

Рас-

счётна

норма,

ц/га

Потреба у насінні, ц

Чистота%

Всхожість%

Масса 1000 зе-

рен, г

Посівна годність,%

Горох

85

90

200

76,5

0,9

235,3

23500,3

Підготовка насіння

Підготовка насіння гороху до сівби включає три основні операції: протруювання, обробку їх молібденових, борними препаратами і нітрагінізацію. Якщо насіння має підвищену вологість, необхідна ще й повітряно-теплова обробка. Порядок і послідовність проведення цих робіт залежать від видів препаратів і якості насіння.

Якщо насіння кондиційні по вологості, їх підготовку починають з протруювання. Це - найважливіший прийом у підготовці насіння до сівби. Він ефективний у боротьбі проти аскохітозу, кореневих гнилей і особливо афіномікоза, фузаріозу, антракнозу, а також почвообітающіх шкідників. Для передпосівної обробки насіння застосовуються ТМТД, 80%-ний с. п. з нормою витрати 3-4 кг / т і фундозола, 50%-ний з.п. - По 3 кг / т, а також ТМТД гептахлор, 60%-ний з.п.; тігам, 70%-ний з.п.; фентіурам, 65%-ний з.п.; фентіурам-молібдат, 65% - ний з.п. - По 4-6 кг / т. Проти кореневих гнилей особливо ефективний новий препарат тачігарен (70%-ний с. П.) з нормою витрати 1 -2 кг / т. Протруюють насіння в машинах ПСШ-5, ПС-1, «Мобітокс» напівсухим способом з додаванням 5 л води на 1т насіння. Більш ефективно завчасне протруювання (не пізніше ніж за три-чотири тижні до сівби).

Якщо насіння має підвищену вологість (понад 70%), то до протравлювання їх необхідно за місяць до сівби обробити повітряно-тепловим способом. Для цих цілей використовують установки активного вентилювання. Температура повітря, яким обігрівають насіння, повинна бути 3-35 0С. Час обробки - дві-три доби. Повітряно теплова обробка підвищує енергію проростання насіння. Її застосування в Нечорнозем'я є обов'язковою, і тільки після такої обробки насіння протруюють.

Безпосередньо в день сівби проводять нітрагінізацію, поєднуючи її з внесенням молібденового добрива, а якщо необхідно - і борного.

Нітрагінізацію гороху слід розглядати, як найважливіший агрозахід, оскільки наявні в грунті бактерії можуть бути малоактивними або зовсім відсутніми. Цей прийом є страхує операцією для всіх зон горохосеянія, в тому числі і для традиційних для цієї культури. Інокуляція насіння гороху сучасним препаратом ризоторфіном (торф'яної нитрогином) не тільки підвищує урожай, але і покращує його якість, збільшує вміст білка. Урожай зерна гороху при цьому зростає на 1,0 - 4,0 ц / га, а вміст білка - на 2-5%.

Молібден використовують лише в тому випадку, якщо не планується внесення молібденізований суперфосфату в рядки під час сівби та для протруювання не використовувався фентіурам-молібдат. Молібденом обробляють все насіння, якщо його раніше не застосовували, а надалі - тільки для насіннєвих ділянок. При молібденізаціі в насінні нового врожаю накопичується стільки молібдену, що його буває досить для наступної репродукції. Частіше для цього використовують молібденовокислий амоній, що містить 50% д. в., З розрахунку 25 г на 1 ц насіння.

Техніка спільного застосування ризоторфіном з молібденовим та борним добривами наступна. Молибденовое і борне добрива розчиняють у воді (5 л на 1 т насіння). Потім у цей розчин додають необхідну порцію ризоторфіном і цієї суспензією обробляють лише ті насіння, які протравлені не пізніше ніж за два тижні до нітрагінізаціі. Для цих цілей використовують ті ж машини, що і для протруювання. Попередньо їх слід добре очистити від протруйника і промити водою.

Якщо в якості протруйника використовують фундазол, то можна поєднати всі три операції: протравлення, молібденізацію і нітрагінізацію.