Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики України.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
132.64 Кб
Скачать

2.2. Підготовка грунту

Основний обробіток грунту.

Основна обробка грунту повинна передбачати ефективну боротьбу з бур'янами, забезпечення сприятливого режиму вологості грунту і збереження максимально можливої ​​кількості вологи до моменту цвітіння гороху. Вибір прийомів обробітку грунту під горох залежить від грунтово-кліматичних умов, термінів і почасти способів сівби, попередників, забур'яненості поля і видового складу бур'янів.

Зяблева обробка грунту після ранніх попередників проводиться в залежності від ступеня засміченості поля: на чистих і слабо засмічених малолітніми бур'янами полях зяблева оранка проводиться відразу ж після збирання попередника; у разі якщо при ранньому підйомі зябу з'являються сходи бур'янів або падалиці попередника, зяб необхідно прокультивувати на глибину 10-12 см (Алабушев В.А., Алабушев А.В., 2001).

У боротьбі з бур'янами (осот, березка польовий) кращі результати дає пошарової обробка грунту: слідом за прибиранням попередника проводиться лущення відвальними знаряддями на глибину 10-12 см з боронами і котками в агрегаті. При лущенні підрізають коренева система бур'янів, і викликається відростання кореневих нащадків, які знищуються при оранці на зяб. Оранка проводиться при масових сходах кореневих нащадків, зазвичай через 2-3 тижні після лущення.

Основна обробка грунту залежить від попередників та типу засміченості поля, що визначає необхідність застосування різних схем. Після збирання кукурудзи на силос за наявності бур'янів слідом за прибиранням, необхідно провести дискування на 8-10 см, а після масової появи сходів бур'янів поле треба обробляти дисковими на глибину 10-12 см або лемішними лущильниками на 12-14 см. Більш ефективна боротьба з бур'янами досягається при застосуванні гербіциду типу 2,4 Д. Перед відходом в зиму за всіх систем обробки поля після попередників повинні бути вирівняні з мілкокомковатою поверхнею, що досягається якісним проведенням всіх видів обробки. Можливо боронування, культивація після проведення основного обробітку грунту (Алабушев В.А., Алабушев А.В., 2001).

Основна обробка грунту

Технологічна

операція

Оптимальний срок

Глибина, см

Марка машин

Вимоги до якості обробітку

1)Лущення стерні

Після уборки попередника

8-10

Т-150

ЛДГ-5

Провокація насіння і знищення вегетуючих бур`янів.

2)Лемішне лущення

-

10-12

Т-150

ПЛГ -10-25

Измельчение корневищ многолетних сорняков

3)Внесення добрив

-

-

Т-150 К

РУМ-8

4) Оранка

через 2…3 неділі після лущення

27-30

К 700 ПЛН 5-35; ПЛН 4-35

Знищення сходів, загортання бур`янів у грунт