Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова ПОВНІСТЮ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
500.74 Кб
Скачать

Висновки

Статистика - це наука, яка вивчає кількісну сторону масових суспільних, соціально-економічних та інших явищ в нерозривному зв'язку з їх якісною стороною в певних умовах місця і часу.

Як і інші науки, статистика має свою структуру, тобто свої основні складові частини. До них відносяться:

  • теорія статистики;

  • економічна статистика;

  • галузеві статистики;

  • соціальна статистика

Статистичні дослідження проводяться за допомогою певних категорій, які виражають основні властивості, ознаки та взаємозв’язки досліджуваних явищ та процесів. Однією з головних категорій статистики є статистична сукупність - це комплекс об'єктів чи явищ, що мають спільні властивості (ознаки), на основі якого здійснюється статистичне дослідження.

Статистияна сукупність має ряд властивих їй ознак:

  • однорідність (всі елементи статистичної сукупності володіють хоч би однією загальною властивістю);

  • нерозкладність (часткове виникнення або часткове зникнення елементів статистичної сукупності не руйнує її якісної основи, всі її якісні характеристики зберігаються);

  • варіація (кількісна зміна значення статистичної ознаки при переході від однієї неї елементу до іншого).

Однорідність сукупності - дуже важливою ознакою, оскільки вона є передумовою для використання різних статистичних методів (середніх величин, регресійного аналізу тощо). Однорідною вважається сукупність, якщо одна чи декілька ознак, що вивчаються, є загальними для всіх одиниць сукупності .При цьому однорідність означає не повну схожість властивостей елементів, а лише наявність у них спільного в істотному, головному.

Перевірка сукупностей на однорідність проводиться за формулами показників варіації, зокрема: розмаху варіації, середнього лінійного відхилення, дисперсії, середнього квадратичного відхилення та коефіцієнту варіації.

Поняття однорідності сукупності широко застосовується в різних галузях статистики, зокрема у банківській статистиці.

Статистика банківської діяльності — це розділ соціально-економічної статистики, який вивчає масові явища та процеси в системі банківської діяльності. Метою банківської статистики є забезпечення діяльності банківської системи, оцінку її результатів, а також прогнозування результатів діяльності банку.

Аналіз банківської діяльності проводиться з допомогою системи показників, які характеризують діяльність банку. За призначенням та характеристиками ці показники поділяють на групи:

  • показники, які характеризують ринок банківських послуг у цілому;

  • показники, які характеризують функціонування банківської установи;

  • показники, що характеризують інвестиційний портфель банку;

  • показники ефективності банківської діяльності;

  • показники інфраструктури банківської діяльності.

За допомогою цих показників, їх порівняння, вивчення динаміки і співвідношень аналізують роботу банківської установи чи банківської системи в цілому. Об'єктивність результатів статистичного аналізу залежить від ступеня однорідності статистичної сукупності.

В даній курсовій роботі проведено перевірку сукупності комерційних банків України на однорідність за ознакою «величина активів».

Розрахунки проведені на основі даних показників велични активів комерційних банків України, взятих з офіційного сайту Національного банку України, за станом на 1 січня 2012 року.

В результаті дослідження та аналізу зазначених показників було встановлено, що сукупність банків України не є однорідною. Цей висновок було зроблено на основі проведених розрахунків.

Провівши подальший аналіз, автором було здійснено групування комерційних банків України. В результаті, ми отримали 12 однорідних груп банків за ознакою «величина активів».

Отримані результати можуть бути використані для подальших статистичних досліджень та аналізу банківської діяльності.