Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 28,29,30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать
  1. Сімейно-шлюбні стосунки австралійських аборигенів

У соціальній організації австралійських аборигенів є дві основні структури: система родства і система секцій (частин племені). Родинні стосунки регулюють усе соціальне життя аборигенів. Вони зберігають у своїй пам'яті обширні родоводи, а шляхом опиту старійшин можна встановити родословие дерево п'яти чи шести поколінь, де точно буде показано родство кожної окремої людини з іншими. Як правило, плем'я нараховує кілька сот людей, і оскільки численні шлюби здійснюються в цих межах, то за допомогою родоводів можна прослідкувати родство, пряме чи непряме, близьке чи далеке, між членами племені. Ці стосунки регулюють також взаємні відносини між членами племені: людина виконує обов'язки щодо свого брата чи батька зовсім інші, ніж, наприклад, чоловіка сестри батька. Для позначення родства у австралійців є класифікаційна система, до якої належать секції. Поділ на секції — зручний спосіб класифікації людей, їх розподілення на категорії не лише для регулювання шлюбних стосунків чи соціальної ідентифікації, але також і для регулювання звичайної повсякденної поведінки. Там, де є секції, кожний член племені з момента народження і навіть ще до народження входить до одного з чотирьох підрозділів, що мають назви. Це відіграє важливу роль під час укладання шлюбу та в родинних стосунках. Зокрема, у секцію групують родичів відповідно до поколінь та кросскузенних відношень. Це означає, що чоловік може вступити до шлюбу зі своєю двоюрідною сестрою або з іншою жінкою, яка належить до тієї ж категорії родства. Але не з усіма двоюрідними сестрами він може вступити до шлюбу: він не може одружитися З дочкою брата свого батька або дочкою сестри своєї матері, оскільки жінки належать до групи «сестра» і одружитися з ними означає змішати кров, що заборонено. Чоловік може взяти шлюб з дочкою брата матері або дочкою сестри батька. Таким чином класифікаційна система родства обумовлювала все соціальне життя австралійців, а разом з цим і шлюбні закони, що надає унікальності їх соціальній організації.

3. Сімейно-шлюбні стосунки греків та італійців

Весілля для греків - це ще одне грандіозна подія, перед яким проходить обов'язковий обряд заручин молодих людей. Молода людина приходить в будинок батьків дівчини і просить її руки у батька. Якщо батько дає свою згоду, тоді збираються батьки обох молодих людей і домовляються про час заручин дітей.

У призначений день запрошується священик, який освячує обряд заручин, і молоді обмінюються кільцями, які їм на руки одягає сам священик. Однак все ж без весілля жодна Греція не обходиться, хоча після заручин молоді люди можуть вже вважатися чоловіком і дружиною.

У Греції існує кілька весільних церемоній, і вони різні для різних районів і також залежать від того, де проходить весілля: в місті чи в селі. Зазвичай в той час, поки молоді люди надягають свої весільні наряди, під їх вікнами виспівують пісні, що вихваляють достоїнства обох молодих людей. Наречений обов'язково дарує нареченій великий букет весільних квітів.

Свідки молодих вбираються в спеціальні костюми, в яких вони повинні будуть охороняти молодят на всьому протязі весільної церемонії. Свідки також зберігають обручки, які потім передають священика, тричі хрестять корони і опускають ці корони на голови молодих.

Після весільної церемонії всі запрошуються на весільну торжество, на якому завжди присутня велика кількість народу. На цих вечорах завжди дуже багато танцюють і співають пісні, присвячені коханню і сімейного щастя, також проводяться різні конкурси і є навіть дуже цікавий танець, який називається "танець грошей". Під час цього танцю гості прикріплюють до одягу молодих гроші, щоб їх життя було завжди благополучною.

Також за деякими традиціями прийнято готувати для молодих шлюбне ложе, по якому обов'язково повинні пробігтися маленькі діти, щоб у сім'ї було швидке поповнення і всього в сім'ї було завжди в достатку.

В Греції все ще збереглася традиція, коли батьки підшукують самі чоловіка для своєї дочки, вважаючи, що тільки вони можуть знайти саму гідну пару, з якою дочка буде щаслива. Знайшовши відповідного молодої людини, батьки дівчини запрошують молодої людини до свого дому, де і відбувається знайомство молодих людей.

Перші кілька зустрічей можуть відбуватися в будинку батьків, це обумовлено тим, що саме батьки сприяли зустрічі і знайомства молодих. Однак батьки в Греції абсолютно спокійно ставляться до того, що молоді люди будуть зустрічатися і навіть не будуть проти того, якщо вони захочуть спробувати пожити разом, не укладаючи офіційний шлюб.

Звичайно, дівчину не будуть змушувати виходити заміж за людину, яку їй знайшли і після перших двох невдалих знайомств, дадуть дівчині повну свободу вибору. Однак іноді спроби батьків бувають успішними, і молоді люди вступають у шлюб.

Греки живуть великими сім'ями, молодята можуть залишитися в рідному домі і прожити так довгі роки. Правда сучасна молодь намагається вилетіти все - таки з батьківського гнізда і облаштувати власне житло.

Родинні відносини дуже глибокі, діти постійно бувають в гостях у батьків, часто збираються на свята, та й самі батьки в міру можливості намагаються у всьому допомагати своїм дітям. Чоловік у грецькій сім'ї є головним, жінка повинна шанувати і поважати свого чоловіка, але не плазувати, як це прийнято в мусульманських сім'ях.

Права подружжя практично рівні, крім тих які стосуються тільки жінки: все домашнє господарство лежить на плечах жінки. Чоловіки, звичайно, можуть допомогти жінці, коли на неї навалюється занадто багато роботи.

У вихованні дітей обоє беруть участь, але якщо це хлопчик то батько проводить з ним набагато більше часу, ніж матір. Батько намагається виховати в хлопчика справжнього чоловіка, він бере на себе всі обов'язки, пов'язані з вихованням малюка і розвантажує свою дружину. Прогулянки, вечірнє читання, розваги - батько робить все, для того щоб його син залишався, задоволений і щасливий.

Родинні зв'язки в Італії дуже сильні, так наприклад, існують фірми, що складаються тільки з членів однієї родини. І це можуть бути не тільки маленькі ресторанчики або магазини, але і більш великі компанії (адвокатські бюро, бухгалтерські фірми). Крім того, якщо одна людина з сім'ї займає високий пост у великій фірмі, він намагається потихеньку «перетягнути» туди своїх родичів.

Однак з усією значимістю поняття італійської сім'ї, італійці створювати нові не особливо квапляться. Перш ніж одружитися, вони досить довго живуть разом, іноді цей період може тривати більше 10 років. І це зрозуміло, оскільки італійським чоловікам є про що подумати, адже при розлученні дружина має право на довічне утримання з боку чоловіка, якщо звичайно не влаштується на офіційну роботу або не вийде офіційно заміж. Найцікавіше в цій ситуації, що якщо колишня дружина має неофіційний дохід і живе з новим шанувальником, колишній чоловік зобов'язаний її утримувати. Плюс до всього дружина може претендувати на частину пенсії після смерті чоловіка.

Якщо пара вирішує, нарешті, узаконити свої відносини, то більша частина витрат лягає на плечі батьків, так як весілля в Італії подія важливе, і воно повинно залишитися в пам'яті всіх рідних і знайомих.