Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 28,29,30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать
  1. Що вам відомо про звичаї литовців?

У литовському селі були сильні общинні традиції — помочи (галка), сябровство, посиденьки й т.п. До 13-14 століть переважали більші родини, пізніше більша патріархальна родина змінилася малої. У традиційних сімейних відносинах головну роль грав батько, двір передавався в спадщину старшому синові або зятеві.

У весільних обрядах особливу роль грав сват (пиршлис) і кінний глашатай (квеслис), що оповится про весілля. Традиційна весільна обрядовість багата піснями, жартівними діалогами, іграми. Важливе значення мали календарні свята з ряженням на Святки й Масницю, гулянки з багаттями, гойдалкою й т.п. на Іванів день й ін. Традиції народних гулянок зберігаються дотепер. Для народного мистецтва характерні дерев'яна скульптура, художнє ткацтво, кування, обробка янтарю. Найвідоміші твори фольклору — пісні-дайни, трудові, обрядові, сімейні, воєнно-історичні й ін.

З початку 20 століття влаштовуються свята пісень, вселитовські — з 1924. Багатий казковий фольклор, що вплинув на професійне мистецтво (поема й балет на сюжет казки «Егле — королева вужів»). У фольклорі численні етіологічні перекази, релікти древніх міфів (про громовника Перкунасе й ін.).

Білет 30

  1. Етнолог. Хар-ка народів Мікронезії

Мікронезійци - група народів, що проживають в Мікронезії. Загальна чисельність - 115 000 чоловік. В Мікронезії налічується близько 40 мов і діалектів. Основні мови мікронезійского групи: Кірібаті, каролінський, кусати, маршальський, мокіл, пінгелап, Понапе, Трук, науруанский. Мови палау і чаморро відносяться до західно-малайско-полінезійскім, а япскій утворює окрему гілку у складі океанійскіх мов, куди відносяться і мікронезійского мови. В кінцевому рахунку всі вони входять в австронезийских семью.Отдельние народи Мікронезії Банаба Каролінци Кірібаті Косрае Маршалльци Науру Палау Понапе Трук Чаморро Яп. Походження мікронезійци довгий час залишалося загадкою. Не до кінця це з'ясовано і зараз. Так чи інакше, народи Малайзії, Індонезії, Філіппін, Океанії об'єднуються в одну, австронезийских мовну сім'ю, з якої виділилися мікронезійци і близькі до них Полінезія. Останні близькі і за расовою типу, вони мають риси всіх трьох рас.

Народи цього регіону з давніх-давен славилися навичками мореплавства. Малагасійці, що живуть на Мадагаскарі, теж вихідці з Малайзії, змішані з місцевим населенням. Але мова їх - австронезійська. Першими європейцями і колонізаторами в Мікронезії були іспанці. У XIX столітті Каролінські та Маршаллові острови були колонією Німеччини, острови Гілберта - Великобританії, ще пізніше частина цих островів захопила Японія, і потім США. Протекторат США не пройшов безслідно для островів. У 1946 році на відомому атолі Бікіні була підірвана перша атомна бомба, і США почали ядерні випробування. Жителі були переселені на сусідні острови. Але атол знаменитий ще й тим, що тепер весь світ носить купальники з такою назвою. На більшості островів рід був материнський, на деяких - батьківський. Народ ділився, як правило, на три класи, вожді вищого і другого рангу, і народ.

Природні умови Мікронезії не сприяли розвитку багатої економіки. Ресурси були небагаті. Багато що міг дати тільки океан, а на самих островах росли тільки пальми, бамбук і панданус. Родючий шар дуже тонкий. Остров'яни вирощували таро, ямс, хлібне дерево, збирали кокосові горіхи, ловили продукти моря, продавали копру. На островах Яп і Маджуро головна культура - таро, в інших місцях - ямс. На Понапе улюбленою стравою було собаче м'ясо.

У побуті остров'ян головне місце займали суду - човни. Були човни різних типів: дібеніл - вітрильна, валабі - велика весловий човен. Вітрила робилися з листя пандануса. На Палау і островах Яп використовували каное (попо) і бамбукові плоти.

Традиційне житло - хатина з листя пандануса і деревини.

З видів мистецтва популярні спів і танці. Кожне плем'я має свої міфи. Остров'яни намагаються зберігати самобутні традиції, хоча елементи європейської культури проникають сюди все більше. Особливо консервативні япци. Жінкам тут заборонено вступати в шлюб з будь-яким чужинцем, тому тут взагалі немає метисів.

Релігія мікронезійци вивчена слабо. Найбільш повно її характеризував Н. Н. Миклухо-Маклай. Він представляє її як шаманізм.