Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бізнес-план (методичка).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Практична робота № 1 «Планування малого бізнесу».

Бізнес-план – це ретельно підготовлений плановий документ, який розкриває усі сторони будь-якого започаткованого комерційного проекту. Він дає змогу передбачити заходи щодо реалізації нової ідеї, визначати необхідне фінансове забезпечення і отримання певного зиску. Практично його можна вважати формою експертної оцінки доцільності та ефективності здійснення тієї або іншої підприємницької ідеї.

Бізнес-план – це документ, який містить узгоджені із метою і ресурсами заходи і дії, спрямовані на отримання максимального прибутку внаслідок реалізації підприємницького проекту (угоди).

Бізнес-планування має три етапи:

  • підготовчий період – підбір виконавців, консультантів та експертів, постановка завдання і розподіл обов’язків між виконавцями, розробка календарного плану(графіка) виконання робіт, збір вихідної інформації;

  • розробка бізнес-плану;

  • презентація бізнес-плану – доведення основних положень бізнес – плану до потенційних інвесторів.

Складанню бізнес-плану передує визначення цілей власного бізнесу взагалі і бізнес-плану зокрема.

Бізнес-план дає змогу розв’язати цілий ряд завдань, основними серед яких є:

  • обґрунтування економічної доцільності напрямків розвитку підприємства;

  • розрахунок очікуваних фінансових результатів діяльності підприємства, насамперед обсягів продажу та прибутку;

  • визначення джерел фінансування обраної стратегії, тобто способів концентрації фінансових ресурсів;

  • підбір працівників, спроможних реалізувати даний план.

Центром бізнес-плану є концентрація фінансових ресурсів. Саме бізнес-план є важливим засобом збільшення капіталу підприємства. Процес складання плану дає змогу глибоко проаналізувати розпочату справу у всіх деталях. Бізнес –план є основою бізнес-пропозиції у переговорах із майбутніми партнерами, він відіграє важливу роль при комплектуванні основного персоналу підприємства.

Таким чином, бізнес-план, по-перше, може бути використаний для розробки концепції бізнесу, для детального відпрацювання стратегії, для попередження помилок шляхом детального аналізу маркетингу, фінансів, виробничої діяльності підприємства.

По- друге, бізнес-план є засобом залучення коштів.

По-третє, бізнес-план є інструментом, за допомогою якого суб’єкт господарювання може оцінити фактичні результати своєї діяльності за певний період.

Бізнес-план минулого року може засвідчити, яка із стратегій компанії виявилась ефективною, а яка ні, і наскільки результативним був той чи інший спосіб його реалізації.

Зміст та структура бізнес-плану не має жорсткої регламентованої форми, але, як правило, у ньому передбачаються розділи, в яких розкривається концепція і мета бізнесу, характеризується специфіка продукту підприємства та задоволення ним потреб ринку, оцінюється місткість ринку та встановлюється стратегія поведінки підприємства на певних ринкових сегментах, визначається організаційна і виробнича структура, формується фінансовий проект справи, враховуючи стратегію фінансування та пропозиції щодо інвестицій, описуються перспективи зростання підприємства.

У загальному вигляді бізнес-план складається з таких розділів: