Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 28,29,30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Білет 28

  1. Вкажіть особливості традиційного побуту бенгальців

Бенгальці - один з найчисленніших народів у світі. Основне населення Бангладеш і штату Західна Бенгалія в Індіі. Центральним в економіці є землеробство. Тваринництво носить відсталий характер. Основна культура – рис. Вирощують також кукурудзу, бобові, джут, цукровий очерет, олійні (рапс, гірчицю, кунжут, льон). Ремесла різноманітні. Розвинені ткацьке і гончарне ремесла, вишивка, обробка міді. Деякі вироби користуються світовою славою. У відсталих районах ремесла мають більше значення, в промислових - менше. Важко провести межу між прикладним та образотворчим мистецтвом, коли мова йде про розпис по тканині. Існує самобутній бенгальський живопис (потуйя), по тканині, який виконується особливою місцевою технікою. Тема її - міфологія, епос, історичні хроніки. Гончарні вироби також розписуються і лакуються. Більшість бенгальців - сільські жителі, від 75 до 95% по регіонах. Селища будуються в північно-західній Бенгалії по дорогах, із-за повені, подалі від води. На півдні, де повеней немає, селища розташовуються уздовж річок. Будинок (хат) зазвичай однокімнатний, квадратний в плані. Кухня часто знаходиться окремо. Дах - солом'яний, конічний. Каркас - з бамбука або дощок, іноді з циновок. Стіни - глинобитні. Вікна - без скла, закриваються циновками. Циновки плетуть з бамбука, трави, джуту, пальмового листя. У багатих використовується залізо та черепиця. Традиційний жіночий одяг - сарі, коротка кофта, у багатих тканини - з вишивкою. Кольори переважні зелений, червоний, білий. Носять багато прикрас, золотих, срібних, мідних, скляних. Чоловічий одяг - дхоти і чадар (накидка типу плаща), але тепер частіше використовуються сорочки. Зверху - піран, тип куртки або піджака. На голові індуси носять тюрбан, мусульмани - круглу шапочку. Основна їжа - рис, бобові, овочі, риба. М'ясо їдять рідко. Сім'я в середньому складається з 5-6 осіб. Поширений ранній шлюб. Він освячується релігією, як у індусів, так і у мусульман. У вищих кастах поширений викуп за нареченого, в нижчих - за наречену. Є звичай обмінного шлюбу, тобто син одних батьків одружується з дочкою інших, а їх син - на дочки перших. Існує звичай «ПАРДа», за яким дочка після повноліття приречена на самітництво. Весілля навіть у бідних бувають розкішні, і люди часто залазять у борги. Як і у всій Індії, у бенгальців зберігається кастовий лад. Налічується 130 каст. Іслам сприяв ослабленню кастового ладу. Іноді кастою вважається те, що насправді є народністю (сантали, ходжанг, чакма та ін.)

  1. У яких етносів кроскузенні шлюби?

кроскузенний шлюб - шлюб із дочкою брата матері або дочкою сестри батька.

Брібрі (самоназва - "сильний"), інша назва таламанка, народ групи чибча в Коста-Ріці, головним чином на південному сході (район Таламанка), невелика група - на заході, а також у Панамі. Брібрі - католики, частина - протестанти. Традиційне заняття - ручне підсічно-вогневе землеробство (маїс, бавовна, пізніше - кава, банани). Традиційні ремесла - плетіння, ткацтво. Розвиваються дрібне товарне виробництво і заробітчанство на плантаціях. Матеріальна культура креольського типу. Поселенія складалися з 2-3 великих будинків (по 25-30 чоловік у кожному). Зберігається розподіл на матрилінейні роди. Шлюб матрі-або неолокальний, переважно кроскузенний. Існують пережитки дохристиянських вірувань і обрядів, зберігається традиційний фольклор.

Саа́ми — фіно-угорський народ у Північній ЄвропіУ XIX столітті у саамів переважала мала́ сім'я. До кінця XIX століття саами трималися мононаціональних шлюбів, причому вони були доволі локально замкненими — більше половини їх укладалося в межах одного погосту, решта — з мешканцями сусідніх. Внаслідок цього поширення набули кроскузенні шлюби та інші різновиди шлюбів, коли відразу декілька родичів з однієї родини одружувалися на родичах іншої родини (наприклад, брати або сестри однієї сім'ї ставали чоловіками або жінками сестер або братів іншої сім'ї).

Ведди - народ, корінне населення Шрі-Ланкі. Родина моногамна. Заміжні дочки живуть з батьками, сини - ні. У шлюб вступають рано. Права рівні. Ідеальним вважається кросскузенних шлюб (між дітьми брата і сестри). Ортокузенний шлюб (між дітьми двох братів чи сестер) вважається кровозмішенням. Поширені сорорат (шлюб чоловіка з сестрою померлої дружини) та левират (шлюб жінки з братом померлого чоловіка). Церемонії прості. Наречений дарує подарунки.

Дагарі - група народів, що мешкають в Західній Африці. Мешкають в Гані (близько 700 тис. чоловік) і частина в прикордонних районах Буркіна-ФасоСоціальная організація в своїй основі має большесемейной громади, патрилінійні і матрилинейной пологи. Вірілокальность, авункулакантность шлюбного поселення, практикується полігінія, шлюб за розрахунком, кросскузенних шлюб

Аборигени Австралії Для позначення родства у австралійців є класифікаційна система, до якої належать секції. Поділ на секції — зручний спосіб класифікації людей, їх розподілення на категорії не лише для регулювання шлюбних стосунків чи соціальної ідентифікації, але також і для регулювання звичайної повсякденної поведінки. Там, де є секції, кожний член племені з момента народження і навіть ще до народження входить до одного з чотирьох підрозділів, що мають назви. Це відіграє важливу роль під час укладання шлюбу та в родинних стосунках. Зокрема, у секцію групують родичів відповідно до поколінь та кросскузенних відношень. Це означає, що чоловік може вступити до шлюбу зі своєю двоюрідною сестрою або з іншою жінкою, яка належить до тієї ж категорії родства. Але не з усіма двоюрідними сестрами він може вступити до шлюбу: він не може одружитися З дочкою брата свого батька або дочкою сестри своєї матері, оскільки жінки належать до групи «сестра» і одружитися з ними означає змішати кров, що заборонено.