Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 28,29,30.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать
  1. Традиційний одяг греків

В основі традиційного костюма (має багато варіантів, зберігся лише у фольклорному реквізиті) — стародавній загальнобалканський елемент — плечовий орний або глухий одяг. Жінки носили плаття в талію, багато орнаментовані фартухи, на північному сході — закритий сарафан, на північному заході — орний одяг безрукавки. Характерні металеві прикраси і вишивки, широкі пояси зі срібними і позолоченими пряжками, полотенчаті головні убори (разом з ними — хустки і маленькі шапочки).

Чоловічий костюм мав декілька варіантів: фустанелла — коротка (вище за коліна) і широка (до ста клинів) біла спідниця і яскрава коротка куртка із золотим галуном і рукавами (служить парадним одягом елітних загонів президентської гвардійції — евзонів). Враки — чорні штани із широким кроком по коліна і вузькими штанинами, що обтягують ногу нижче від коліна, короткий чорний жилет і капелюх з полями або головна пов'язка. Фареон — яскраво-червона шапочка із довгою китицею.

  1. Заняття і традиційне житло масаїв

Масаї - напівкочовий африканський корінний народ, що живе в савані на півдні Кенії і на півночі Танзанії. Незважаючи на репутацію масаїв як лютих воїнів, в центрі їхньої культури знаходиться худобу. Одне з їхніх священних вірувань каже, що бог дощу Нгаї дав всю худобу народу масаї, і тому всі, хто також володіє худобою, повинні були колись вкрасти його у масаї. Це не раз призводило до серйозних конфліктів з іншими племенами, коли масаї намагалися повернути «свою власність». Хатини масаї побудовані з висушеного гною, а пиття коров'ячої крові є частиною деяких їхніх священних рітуалов.Традіціі масаїв чітко регламентують їхнє життя. Діти виховуються за віковими категоріями, між якими встановлені традиційні відносини. Юнаки та дівчата проходять церемонії ініціації. Одружитися в юному віці категорично забороняється, перш чоловіки повинні виявити себе у війні та полювання. Стаючи ще старше, члени віковій категорії беруть на себе управління плем'ям, а найстарша вікова категорія знімає з себе владу і виконує інші функції.

У чоловіків масаї існує велика кількість традицій і церемоній. Однією з найбільш знаменитих, мабуть, є «танець стрибків», який виконують юні воїни, високо підстрибуючи на одному місці, щоб показати свою силу і спритність. У їх «войовничий» минулого, коли велика група воїнів виконувала цей танець перед атакою на ворога, земля під ногами останнього від цього буквально тряслася. До недавніх пір, щоб отримати право стати воїном (Мораном) молодий Масай повинен був убити лева. Офіційно ця практика більше не застосовується, хоча, за деякими відомостями, вона продовжує існувати у віддалених районах Кенії, зокрема, в провінції Масай. Також, раніше група юнаків повинна була побудувати нове поселення і жити в ній протягом тривалого часу (часто декількох років) як однієї з вимог для отримання статусу чоловіка. Ця традиція зникає через нестачу доступної землі.

На відміну від багатьох інших племен, у масаї жінки займають важливе місце в культурі і життя племені. Їх легко відрізнити за поголеною голові, яскравим одягам і бусам. Крім того, для обох статей практикується видалення одного з нижніх зубів та обрізання.