Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЕІ.Метод вказівки.Маринец Захаров.- НУК,2010.-...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
397.7 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

О.М.Маринець, ю.В.Захаров банки екологічної інформації

Методичні вказівки

Рекомендовано Методичною радою НУК

Електронне видання на CD-ROM

Миколаїв 2010

УДК 504:681.3.016

Електронний аналог друкованого видання

Банки екологічної інформації: Методичні вказівки / О.М.Маринець, Ю.В.Захаров. – Миколаїв: НУК, 2010. – 44 с.

Кафедра екології

Викладено матеріали з професійно-орієнтованої дисципліни “Банки екологічної інформації”. Подано сучасні дані щодо законодавчої та нормативної бази інформаційної діяльності в галузі екології та охорони навколишнього природного середовища. Наведено основні принципи роботи з екологічною інформацією.

Для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування”.

Рецензент – к.т.н., доцент Литош О.В.

© Видавництво НУК, 2010

1. Основні визначення

Словосполучення “екологічна інформація” міцно узвичаїлося в багатьох організаціях, чия діяльність пов'язана з питаннями стану навколишнього середовища, його охорони й т.п.

Інформація взагалі, це:

  1. Відомості про навколишній світ і процеси, що протікають у ньому, що сприймаються людиною або спеціальним пристроєм.

  2. Повідомлення, що інформують про положення справ, про стан чого-небудь.

Екологічна інформація означає будь-яку інформацію в письмовій, аудіовізуальній, електронній або будь-який іншій матеріальній формі про:

    1. стан елементів навколишнього середовища, таких, як повітря й атмосфера, вода, ґрунт, земля, ландшафт і природні об'єкти, біологічна розмаїтість, і її компоненти, включаючи генетично змінені організми, і взаємодію між цими елементами;

    2. фактори, такі, як речовини, енергія, шум і випромінювання, а також діяльність або міри, включаючи адміністративні міри, угоди в області навколишнього середовища, політику, законодавство, плани й програми, що впливають або здатні вплинути на елементи навколишнього середовища, охоплювані в підпункті a) вище, і аналіз витрат і результатів і інший економічний аналіз і допущення, використані при прийнятті рішень із питань, що стосується навколишнього середовища;

    3. стан здоров'я й безпеки людей, умови життя людей, стан об'єктів культури й будинків і споруджень у тім ступені, у якій на них впливає або може впливати стан елементів навколишнього середовища або, за посередництвом цих елементів, фактори, діяльність або міри, згадані в підпункті b) вище” [3].

Відповідно до обговорюваного визначення, форми подання екологічної інформації розуміються максимально широко. Вона може бути представлена у вигляді описового тексту, кількісних даних, формул, схем або карт, фотографій, відео - і аудіоматеріалів. Так само широко розуміються й носії екологічної інформації: книги, журнали, компакт-диски, відеокасети, бази даних, сайти в Інтернеті й т.д. Протокол визначення складу річкової води, газетна замітка про загибель риби в озері, матеріали оцінки впливу намічуваної діяльності на навколишнє середовище, фільм просвітницького характеру, стаття про економічну ефективність атомних електростанцій, офіційна доповідь про стан здоров'я населення, нормативний документ, що регламентує роботу очисних споруджень - усе це приклади матеріалів, що містять екологічну інформацію.

Існує також поняття метаінформації, “інформація про інформацію” або, точніше, про джерела інформації [9].

Поняття джерела інформації може вживатися у двох різних змістах. По-перше, це книги, журнали, карти, електронні бази даних, інші матеріали - те, що можна назвати “інформаційним продуктом”. По-друге, це організації, результатом роботи яких є інформація. Вона може потім поширюватися у вигляді джерел інформації в першому змісті.