Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітд. по практиці.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

12. Система оподаткування

Одним із найважливіших засобів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни є податки та податкові пільги. Саме податки,як засвідчує економічна історія,завжди використовувались державою як найдійовіший важіль регулювання економічних процесів.

Принципи оподаткування:

  • загальність оподаткування-кожна особа зобов’язана сплачувати встановлені Податковим Кодексом,законами з питань оподаткування та митної справи податки та збори,платником яких вона визначається;

  • рівність усіх платників перед законом,недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації-забезпечення однакового підходу до усіх платників податків незалежно від соціальної,расової,національної,релігійної приналежності,форми власності юридичної особи,громадянства фізичної особи,місця походження капіталу;

  • невідворотність настання визначеної законом відповідальності у разі порушення податкового законодавства;

  • презумпції(припущення про існування факту,який вважається дійсним до тих пір,поки не доведена його хибність);

  • фіскальна достатність – встановлення податків та зборів з урахуванням необхідності досягнення збалансованості видатків бюджету з його доходами;

  • соціальна справедливість – установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків;

  • економічна ефективність – податки та збори не повинні перешкоджати ефективному розподілу економічних ресурсів;

  • економічність оподаткування – установлення податків та зборів,обсяг надходжень від сплати яких до бюджету значно перевищує витрати на їх адміністрування;

  • стабільність – зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше,ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду,в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори,їх ставки,а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного періоду;

  • рівномірність та зручність сплати – установлення строків сплати податків та зборів,виходячи із необхідності забезпечення своєчасного надходження коштів до бюджетів для здійснення видатків та зручності їх сплати платниками;

  • єдиний підхід до встановлення податків та зборів – визначення на законодавчому рівні усіх обов’язкових елементів податку.

Установлення і скасування податків та зборів , а також пільг їх платникам здійснюється відповідно до ПК Верховною Радою України,а також Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими,селищними,міськими радами у межах їх повноважень,визначених Конституцією та законами України.

13. Облік і фінансова звітність

Звітність – це система підсумкових показників,які всебічно характеризують господарську і фінансову діяльність підприємства,результати використання його активів та стан зобов’язань.

На основі даних бухгалтерського обліку підприємства зобов’язані складати фінансову звітність. Фінансову звітність підписують керівник та бухгалтер підприємства. Фінансова звітність підприємства(крім бюджетних установ, редствництв іноземних суб’єктів господарської діяльності та суб’єктів малого підприємництва) згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні включає:

  • Баланс (форма№1);

  • Звіт про фінансові результати (форма№2);

  • Звіт про рух коштів(форма№3);

  • Звіт про власний капітал (форма№4);

  • Примітки до звітів.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної,правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан,результати діяльності потреби користувачів щодо: придбання,продажу та володінням цінними паперами;участі в капіталі підприємства;оцінки якості управління;оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання;забезпеченості зобов’язань підприємства;визначення суми дивідендів,що підлягають розподілу,регулювання діяльності підприємства.

Фінансова звітність повинна надати дохідливу,доречну,достовірну та зіставну інформацію щодо фінансового стану,результатів діяльності підприємства,руху його грошових коштів,змін у складі власного капіталу. Для досягнення дохідливості інформації припускається,що користувачі мають певний рівень знань і прагнуть уважно вивчити надану інформацію.

Фінансова звітність повинна бути підготовлена у певні терміни,які визначаються чинним законодавством. У разі надмірної затримки під час надання звітної інформації вона може втратити свою доречність.

Дані фінансової звітності є основою не тільки для результатів звітного періоду але й для прогнозування. Інформація щодо фінансового стану та результатів діяльності часто використовується як основа для прогнозування майбутнього фінансового стану,спроможності підприємства вчасно виконати свої зобов’язання.