Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітд. по практиці.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

3.Планування виробничої програми підприємства

Виробнича програми визначає необхідний обсяг виробництва продукції у плановому періоді,який відповідає номенклатурою,асортиментом і якістю вимогам плану продажу. Вона визначає склад,кількість і обсяг продукції,яка повинна бути виготовлена у плановий період і поставлена споживачам.

Основним завданням виробничої програми є максимальне задоволення потреб споживачів у високоякісній продукції,яка випускається підприємством при найкращому використанні їхніх ресурсів та отриманні максимального прибутку.

З метою вирішення цього завдання в процесі розробки виробничої програми на всіх рівнях потрібно дотримуватися наступних вимог:

  • правильне визначення потреби в продукції,що випускається,і обґрунтування обсягу її виробництва попитом споживачів;

  • повне ув’язування натуральних і вартісних показників обсягів виробництва і реалізації продукції;

  • обґрунтування плану виробництва продукції ресурсами,і в першу чергу, виробничою потужністю.

При плануванні виробничої програми необхідно використовувати наступні матеріали:

  • перспективний план виробництва продукції і надання послуг;

  • прогноз потреби у продукції підприємства,який складається на підставі досліджень змін ринкових елементів у часі,тобто попиту,пропозиції,цін,кількості конкурентів тощо;

  • результати вивчення поточного попиту на продукцію;

  • договори на виробництво та постачання продукції,які укладаються в результаті вільного продажу виробів на гуртових ярмарках;

  • заходи щодо спеціалізації і кооперування виробництва;

  • заходи щодо збільшення виробничих потужностей підприємства;

  • дані про залишки нереалізованої продукції у попередньому періоді.

В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва,яка містить натуральні та вартісні показники.

Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях за номенклатурою та асортиментом.

Номенклатура-це перелік назв окремих видів продукції.

Асортимент-це різновид виробів у межах даної номенклатури.

Натуральні показники представлені у фізичних одиницях виміру(штуки,тонни,метри).

Одним із найважливіших етапів розробки виробничої програми є визначення потреби в ресурсах. Основним методом визначення цієї потреби є метод прямого розрахунку відповідно до питомих норм її витрат.

На підставі плану випуску продукції підприємством розробляються річні,квартальні і місячні виробничі програми цехів. Виробнича програми цеху містить завдання по номенклатурі і загальному обсязі продукції. У завданні по номенклатурі вказується кількість найменувань виготовлених окремих видів продукції у натуральному вигляді. Для складальних цехів програма складається за найменуваннями та кількістю готових виробів відповідно до плану виробництва підприємства. В одиничному і серійному виробництві для заготівельних та обробних цехів номенклатурне завдання встановлюється в комплектах деталей на сторону,виробах,вузлах. В умовах масового виробництва цим цехам планується випуск заготовок і деталей за окремими найменуваннями.

Виробнича програма кожного цеху обґрунтовується виробничою потужністю окремих груп обладнання,зіставленням їх сумарного корисного фонду роботи та завантаження в машино-годинах.

На основі виробничих програм основних цехів складаються плани виробництва для допоміжних,обслуговуючих підрозділів підприємства: ремонтних,інструментальних,енергетичних цехів,транспортного господарства. Виробничі програми допоміжних цехів розробляються відповідно до встановленої потреби в їхній продукції та послугах.

В НГВУ «Надвірнанафтогаз» в звітному році використовувались напірна система збору нафти і газу.

Продукція свердловин з Битківського,гвіздецького,Південно-Гвіздецьког,Довбушанського,Луквинського,Лопушнянського,Монастирчанського,Пасічнянського,Пнівського,Микуличинського,Південно-Пнівського родовищ поступала на групові збори,а з газоконденсатних родовищ Космач і Розсільна на УНТС в Космач.

Підготовка нафти і газового конденсату проводиться на термохімічній установці в Пасічній, ННЕ-Берегомет і НСП-Берегомет. Продукція свердловин на ГУ-Старуня підігрівається і проходить через установку попередньої підготовки і спуску пластової води,а потім перекачується на ТХУ «Пасічна» для кінцевої підготовки нафти для переробки.

Для підготовки нафти в 2010році використовували деемульгатор типу ПМ«А» виробництва фірми «Барва». За 2010рік використано 15076 кілограм деемульгатора ПМ«А». Вода після установки попереднього скидання на ГУ-Старуня подається на насосну високого тиску НВТ,після чого використовується для підтримання пластового тиску на родовищі Гвізд.

Вода із ТХУ «Пасічна» поступає на очисні споруди,після чого відкачується на БКНС-1, БКНС-2, а потім закачується для підтримання пластового тиску Битківського Нафтогазового родовища.

Загальна довжина нафтопроводів складає 441км. Загальна довжина газопроводів складає 119. Загальна довжина продуктопроводу-38км.

Дані про кількість підготовленої та реалізованої нафти по групах якості.