Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІК (ШП) - М-2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
135.68 Кб
Скачать

4.5. Оцінка інвестиційного проекту в умовах невизначеності.

Напрями оцінки:

  1. Вплив інфляції

  2. Аналіз чутливості проекту

  3. Аналіз беззбитковості

  4. Аналіз еквівалента впевненості

  1. Якщо зростає інф. реальна вартість потоків які надходять падає, якщо інвестор не враховує при описі проекту майбутнього рівня інфляції то такі показники як чиста теперішня вартість, норма рентабельності будуть суттєво завищені. Це повинен врахувати банк формуючи ціну інвестиційного проекту.

  2. За допомогою цього аналізу можна показати взаємозв’язок між чистим прибутком від проекту та рівня попиту на продукцію обсягом продажу, та витратами на виготовлення продукції, аналіз чутливості проекту необхідно здійснювати уже на етапі панування проекту та чітко прописати у обгрунтованні проекту та бізнес плані.

  3. Мета цього аналізу визначити точки рівноваги в яких надходження від продажу дорівнюють витратам на продану продукцію . Аналіз беззбитковості служить для порівняння використаних запланованої потужності з обсягом виробництва . Зниження точки без збитковості означає зростання загрози втрат від експлуатації проекту.

  4. Аналіз еквіваленту впевненості. Суть цього аналізу полягає у розподілі грошового капіталу на 2 логічні частини:

  1. Гарантована частина(повна частина)

  2. Ризикована частина(не повна частина)

5.1. Сутність державного інвестиційного кредитування та інвестицій

Державний інвестиційний кредит – це сукупність кредитних відносин, в яких кредитором виступає держава, а позичальником – підприємства.

ІК із державного бюджету надається на капітальні вкладення виробничого призначення за безпосередньої участі Міністерств, відомств, місцевих органів виконавчої влади та банківських установ. Такого роду кредити надаються із врахуванням пріоритетності державного фінансування галузей економіки. Витрати на ІК з державного бюджету мають виключно цільовий характер і повинні пройти підготовчий етап.

Стадії підготовки ІП:

1. Ініціювання та розробка ІП (здійснюється на основі правил, затверджених Мінекономіки).

2. Направлення до Укрдержбудекспертизи для проведення комплексого дослідження згідно таких напрямків: екологія, охорона праці, санітарне та епідемічне становище, енергозбереження та пожежна безпека.

3. Отримання висновку комплексної держекспертизи.

4. У разі позитивного висновку проект направляється за наступними напрямками:

  • КМУ (об’єкти загальною кошторисною вартістю від 100 млн. грн., проекти особливих категорій – із високим ризиком викидів метану та ризиком аварій, а також проекти, в яких залучені іноземні інвестиції під гарантію КМУ);

  • Місцеві органи виконавчої влади (об’єкти загальною кошторисною вартістю від 30 до 100 млн. грн.);

  • Підприємства (проекти загальною кошторисною вартістю до 30 млн. грн.).

Для прийняття ІП до розглядунеобхідно заповнити спеціальну форму проектної пропозиції. Ця форма включає наступні розділи:

1) назва проектної пропозиції;

2) повна інформація про ініціатора ІП;

3) опис проектної пропозиції;

4) правові аспекти, що стосуються проектної пропозиції (посилання на відповідні накази, нормативні акти, закони);

5) обов’язкові додатки: лист про підтримку ІП центральним органом виконавчої влади, копії установчих документів ініціатора проекту, графік забезпечення погашення і обслуговування кредиту, фінансовий звіт ініціатора проекту, результати аудиторської перевірки, інформація про стан ПКД, інформація про виділення земельних ділянок у разі потреби, інформація про раніше отримані та погашені ІК, інформація про відсутність в ініціатора проекту простроченої заборгованості перед державним бюджетом.

Обов’язковим додатком до форми пропозиції ІП є бізнес-план, в якому, окрім загальноприйнятих розділів, є розділ, який називається «Меморандум про конфіденційність». Цей розділ передбачає на договірних засадах необхідність нерозголошення окремих аспектів фінансування проекту. Особливо важливим цей розділ є для проектів оборонних відомств та силових структур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]