Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
426.06 Кб
Скачать

2.2 Аналіз організаційної структури управління на підприємстві готельного господарства «Гостинність»

Організаційна структура управління наведена на схемі (рис.2.1).

Наведена схема організаційної структури управління підприємством вказує на обов'язки та повноваження структурних підрозділів та посадових осіб.

Розглянемо систему управління готелю "Гостинність". Система управління підприємством ґрунтується на Законі України "Про господарчі товариства" та Статуті готелю. Відповідно до цього створені органи корпоративного управління та підпорядковані їм виконавчі органи управління товариством, що формують організаційну структуру управління.

До органів корпоративного управління належать:

  • Рада товариства;

  • Ревізійна комісія;

  • Голова правління;

  • Правління.

Повноваження органів корпоративного управління, термін їх повноважень, порядок обрання та відкликання визначено Статутом товариства. Зазначимо, що персональний склад всіх органів корпоративного управління, їх обрання здійснюють виключно загальні збори акціонерів. Вищий орган товариства обирає виконавчий орган - Правління та Голову правління - Генерального директора готелю "Гостинність".

Контракт з Головою правління укладає Рада товариства. Всі інші працівники готелю "Гостинність" приймаються на роботу та звільняються з посад головою правління.

Організаційну структуру управління фірмою можна охарактеризувати як лінійно-функціональну.(рис. 2.2) Генеральний директор підприємства – лінійний керівник, якому у роботі допомагає спеціальний апарат управління. Усі накази, розпорядження працівники одержують тільки від своїх безпосередніх лінійних керівників. Функціональні служби не мають права самостійно віддавати розпорядження іншим службам і їх працівникам.

Генеральний директор діє від імені підприємства, представляє його у взаємовідносинах з іншими організаціями, розпоряджається його майном, має широкі права як керівник – єдиноначальник і несе персональну відповідальність за результати діяльності.

На досліджуваному підприємстві існують усі види зв'язків:

1. Вертикальні та горизонтальні. Вертикальні зв'язки поєднують ієрархічні рівні на підприємстві та в його підрозділах, відображають розподіл повноважень і вказують на те, хто займає яке місце в організації. Вертикальні зв'язки вирішують проблеми влади та впливу, дають можливість передавати розпорядчу та звітну інформацію. Горизонтальні зв'язки – зв'язки в межах рівня ієрархії. Існують декілька способів встановлення горизонтальних зв'язків; на досліджуваному підприємстві можемо говорити про встановлення прямих контактів між підрозділами.

2. Лінійні та функціональні. Лінійні зв'язки – це відносини, в яких керівник реалізує свої владні права, здійснює прямий вплив на підлеглих (зв'язки "зверху донизу" у формі наказів, розпоряджень, команд, вказівок). Функціональні зв'язки на підприємстві носять дорадчий характер (рекомендації, пропозиції, варіанти, "ноу-хау" у напряму "знизу доверху").

3. Формальні зв'язки, які виникають між посадами, та неформальні, які виникають між конкретними індивідуумами.

Згідно до розроблених на підприємстві посадових інструкцій безпосереднє керівництво діяльністю підприємства здійснює генеральний директор. Генеральний директор займається налагодженням взаємовідносин із зовнішнім середовищем, тобто виконує функції на міжнародному рівні, наймає управлінський персонал та займається підбором інших працівників. У своєму безпосередньому підпорядкуванні він має заступника генерального директора, крім того, генеральний директор контролює роботу головного бухгалтера, роботу відділу кадрів та директора ресторану при готелі.

Заступник генерального директора здійснює контроль та координацію роботи служби прийому та розміщення, спостерігає та вирішує питання та непорозуміння, що виникають в роботі з клієнтами. Йому підпорядковується планово-економічний відділ, головний інженер та технічна служба готелю.

Головний бухгалтер очолює бухгалтерію. Сам головний бухгалтер звітує перед генеральним директором. Головний бухгалтер складає посадові інструкції та штатний розклад працівників підприємства та узгоджує їх з генеральним директором.

Директор ресторану (згідно посадової інструкції): несе персональну відповідальність за діяльність ресторану при готелі, відповідає на постійну наявність обслуговуючого персоналу на місцях роботи та за якісне надання послуг харчування гостей, обробляє вхідну і готує вихідну кореспонденцію, проводить аналіз звернень клієнтів, віддає розпорядження, які надходять від генерального директора, працівникам ресторану щодо надання послуг.

Таким чином, підприємство працює достатньо ефективно на обраному ринку. Цьому сприяє відповідно сформована до специфіки діяльності підприємства його організаційна структура.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]