Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pat hepar 3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

34.3.2. Механічна жовтяниця

Її називають ще «подпеченочной», застійної чи обтурационной жовтяницею. Причиною її розвитку є стійке порушення виведення жовчі з жовчних капілярів, жовчного чи міхура його протоки в просвіт дванадцятипалої кишки, обумовлене чи звуженням повним закриттям їхнього просвіту. До цього можуть привести камені в жовчевивідних шляхах, запальний процес у них, наявність паразитів у жовчному міхурі, дискинезия жовчевивідних шляхів, пухлини, у тому числі голівки підшлункової залози.

Порушення відтоку жовчі супроводжується підвищенням її тиску в жовчних капілярах, їхнім перерозтяганням, підвищенням проникності їхніх стінок і зворотною дифузією багатьох компонентів жовчі в кровоносні капіляри. У випадках гострої повний обтурации жовчевивідних шляхів можливий розрив жовчних капілярів. При цьому жовч, вступаючи в контакт із печіночною тканиною, викликає її ушкодження і розвиток запального процесу, що одержало назву билиарного гепатиту.

Для обтурационной жовтяниці характерний розвиток двох синдромів: холемии й ахолії.

Холемия - «желчекровие» (від греч. chole - жовч + греч. haima - кров). Це комплекс порушень, обумовлених появою в крові компонентів жовчі і головним чином жовчних кислот, зокрема гликохолевой і таурохолевой. Саме їм належить основна роль у розвитку характерних для холемии ознак і розладів життєдіяльності організму. Уже на ранніх етапах з'являється жовтяничне фарбування шкіри, склер, викликане збільшенням у крові рівня прямого білірубіна. Прямий білірубін з'являється в сечі, як правило, у сполученні з жовчними кислотами (холалурия), що додає сечі специфічний колір. У крові підвищується рівень холестерину (гиперхолестеринемия), відкладення якого під эпидермисом шкіри, зокрема вік, приводить до появи ксантом. При холемии спостерігається шкірна сверблячка, викликуваний роздратуванням нервових закінчень жовчними кислотами. Розвиваються артеріальна гипотензия і брадикардія. Артеріальна гипотензия обумовлена зниженням адренореактивности судин і серця, а також зниженням базального тонусу гладких м'язів судинної стінки. Під впливом жовчних кислот, що проникають через гематоэнцефалический бар'єр, підвищується тонус бульбарных ядер блукаючого нерва, що потенціює гіпотонію і брадикардію. Жовчні кислоти роблять також пряме гальмуюче дія на синусно-предсердный вузол серця.

Холемия характеризується зниженням активності гальмових нейронів кори головного мозку, що супроводжується підвищеною дратівливістю і збудливістю. Пізніше гнітяться й інші нервові центри головного і спинного мозку. У зв'язку з цим розвиваються депресія, порушення добового ритму сну і пильнування, легка стомлюваність, зниження сухожильних рефлексів.

Синдром ахолії (від греч. а - відсутність чи ознаки властивості + chole - жовч) характеризується порушенням у першу чергу порожнинного травлення, що виникає унаслідок відсутності жовчі в кишечнику. При цьому відзначаються порушення розщеплення й усмоктування жирів і жирорастворимых вітамінів; наявність жиру в калі (стеаторея); знебарвлення калу через відсутність у ньому стеркобилиногена; дисбактеріоз, що сполучається з посиленням процесів гниття і шумування в кишечнику і, як наслідок, метеоризм; падіння тонусу і придушення перистальтики кишечнику, що веде до запорів, що чергується з поносами; гіповітаміноз ДО; порушення біосинтезу білків, у тому числі прокоагулянтов; підвищення проникності стінок мікросудин, що в сполученні з гипокоагуляцией обумовлює розвиток геморрагического синдрому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]