Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_доготов_Мик.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Обслуговування банкетів

В даний час широко використовуються можливості підприємств ресторанного господарства, і насамперед ресторанів для групового обслуговування з приводу урочистих подій шляхом організації банкетів. Слово «банкет» французького походження й означає урочистий званий сніданок, обід, вечерю, що влаштовується на честь якого-небудь чи обличчя події. У залежності від приводу, що визначає склад гостей, банкети можуть бути офіційними - прийоми, неофіційними - товариські зустрічі і сімейні свята (весілля, ювілей і т.д.). Офіційні банкети проводяться з приводу офіційних візитів посадових осіб, іноземних представників і делегацій, під час проведення симпозіумів, конференцій, при відкритті і закритті виставок, у зв'язку з підписанням торгових угод, національними святами і т.д.

В залежності від форми обслуговування банкети підрозділяються на: банкет з повним обслуговуванням офіціантами, банкет за столом з частковим обслуговуванням офіціантами. банкет-фуршет, банкет-коктейль, банкет зі змішаним обслуговуванням, банкет-чай.

Замовлення на обслуговування приймаються: черговими метрдотелями або директором. При прийомі замовлення улаштовувачу пропонують подивитися приміщення для банкета, з ним узгоджуються дата проведення банкета, початок і приблизне закінчення його, кількість учасників, план розміщення столів, місця почесних гостей, оформлення банкетного залу, меню, попередня вартість замовлення. При замовленні уточнюється чи планується подача гостям аперитиву, чи потрібні квіти, музика під час банкета (оркестр чи трансляція з основного залу), і місце для танців. Адміністрації підприємств не має права встановлювати мінімальну вартість замовлення, а також пропонувати замовнику примусовий асортимент блюд, напоїв, кондитерських виробів і т.д.

На підприємстві передбачена окрема банкетна зала. Вхід у залу здійснюється з вестибюля. Зала має прямокутну форму, природне освітлення. У залі встановлено 6 чотиримісних столів в одну лінію і два – перпендикулярно до них. До них забезпечений зручний підхід. У залі встановлений також сервант для зберігання столового посуду, скла столових приборів для обслуговування банкету, а також підсобний столик для офіціантів.

Банкетна зала має також зручний зв’язок з виробничими приміщеннями і мийною столового посуду. Обслуговує банкети один офіціант. У меню банкета включається різноманітний асортимент холодних закусок, солінь, напоїв, що передбачаються з розрахунку 1/2, 1/4 порції на кожного учасника, для того, щоб забезпечити їхня більша розмаїтість. Гостям також пропонується гаряча закуска, одна-дві другі гарячі страви, десерт, фрукти. Завершується банкет подачею кави і кондитерських виробів. До приходу гостей на сервірований стіл ставлять холодні закуски, напої, фрукти.

2.12. Організація реклами

Питання формування попиту населення на продукцію та послуги ресторанного господарства безпосередньо пов'язані з організацією реклам­ної роботи. Реклама покликана стимулювати розвиток попиту на ті чи інші страви, кулінарні та кондитерські вироби, напівфабрикати, послуги підприємств громадського харчування.

Сучасна реклама не тільки повідомляє потенційним покупцям про можливу купівлю того чи іншого товару. Вона допомагає їм більш зважено й розумно здійснювати покупки через інформування про якість, ціну, способи застосування та інші фактори, які покупці хочуть знати. Крім того, реклама сприяє підвищенню життєвого рівня людей, здійснюючи стимулювання їх зусиль у придбанні більш якісних товарів і послуг. Вона також спонукає підприємства громадського харчування пропонувати споживачам продукцію та послуги кращої якості.

Рекламування передбачає використання різноманітних засобів: періодичні видання (газети, журнали та ін.); засоби прямої реклами (рекламні матеріали для розсилання поштою - каталоги, проспекти, буклети, календарі); рекламу по радіо, телебаченню, публічні звернення через гучномовці; засоби внутрішньої та зовнішньої реклами. З допомогою цих засобів реклама здійснює довгостроковий і короткостроковий вплив на споживачів. Вона спонукає їх до прямої чи непрямої дії, викликає бажання користуватися послугами підприємств харчування. Прямий вплив розрахований на негайну реакцію споживача і спонукає його до відвідування підприємства ресторанного господарства. Непрямий вплив розрахований на те, щоб потенційний споживач запам'ятав дане підприємство, його характерні особливості і в разі необхідності скористався його послугами.

Друковано-графічна і мальовнича реклама – це вивіски й емблеми. Кожне заклад повинне мати вивіску, по якій відвідувач може визначити тип підприємства, його підпорядкованість і назву. Даний ресторан має назву “Мальва” і емблему у вигляді квітки. Вивіска і зображення емблеми розташовані вертикально по фасаду будинку. Вони добре проглядаються по ходу руху транспорту і перехожих. Вивіска зроблена з неонових ламп і яскраво світиться у темну пору року. Перед входом у ресторан вивішена табличка з інформацією про режим роботи ресторану: “Працюємо щодня з 1200 до 2400 , без перерв і вихідних”.

Для реклами можна широко використовувати мальовничі плакати, встановлені на щитах, стендах вздовж траси. Вони інформують тих, хто проїжджає, про години праці ресторану. Успіх рекламного впливу розпису і плаката вирішують його художнє оформлення, наочність, образність, дохідливість малюнка.

Враховуючі наявність банкетної зали і достатньо великої основної, укладається угода з районним ЗАГСом, згідно якої молодятам пропонують цей заклад для проведення весіль. У якості подарунку – безплатна оренда залів.

Важливим засобом внутрішньої реклами є інтер'єр підприємства, тобто об'ємно-просторове рішення приміщення, декоративні елементи, меблі, світильники, посуд. Багато підприємств використовують національні традиції, що знаходить висвітлення в архітектурі, внутрішнім оформленні торгових приміщень, одягу офіціантів, асортименті страв і напоїв, це робить їх несхожими один на одного, оригінальними. Колір стін зали ресторану “Мальва” - рожевий. Стіни покрити рідкими шпалерами, стеля - підвісна з вбудованими світильниками. Вікна закриваються фіранками з рожевого тюлю. Скатертини мають зелений колір, серветки – рожевий. На стінах висять пано, квіти. В куті стоїть штучний фонтан з квітами і підсвіченням. Вхід у виробничий коридор із зали завішаний стрічками з різнокольорового пластику, який не заважає у роботі офіціантам. Використовується білий столовий посуд і прозоре скло.

Емблему поміщають не тільки на вивісці, але і на меню, фірмовому одягу офіціантів. Одним з елементів реклами може стати цікаво оформлене меню. Його обкладинку виготовляють з щільного глянсового картону, під шкіру. На обкладинці поміщають емблему і назву підприємства ресторан “Мальва”, виконані незвичайним шрифтом. Текст меню друкують на комп'ютері, щоб його було легко читати, вказуючи не тільки назви страви, але і перелік продуктів, які входять до їх складу.

Основні прийоми подачі реклами на радіо: рекламні куплети, музичні фрази, рекламні діалоги, оголошення ведучих. Тривалість рекламних раді-ороликів - 30–60 сек. Переваги: широке охоплення населення, оперативність, економічність, здатність повторювати рекламу багато разів протягом дня та посилено мотивувати споживачів на відвідування того чи іншого закладу, особистісний фактор, переконуюча сила, специфіка слухового сприйняття.

До усіх видів і засобів реклами пред'являються високі вимоги. Інформація буде корисною і цікавою, якщо данні про продукцію чи форми обслуговування викладаються змістовно, аргументовано, цікаво.

З метою реклами можна використовувати упакування, поліетиленові пакети, серветки, проїзні квитки. Вони можуть містити інформацію про асортимент реалізованих виробів, їхніх цінах, часі роботи.

Важливе місце серед засобів реклами займають вітрини. У вітрині вивішують види інтер'єра підприємства, фотографії вечорів - балів, банкетів, барвисті плакати, елементи сервіровки столів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]