Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_доготов_Мик.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

2.10. Заходи, щодо забезпечення санітарно-гігієнічних правил у ресторані

Забезпечення виконання санітарно-гігієнічних вимог до території

Земельна ділянка, на який розташовано проектований заклад, відповідає всім гігієнічним нормам та вимогам. Під'їзд та пішохідні доріжки заасфальтовані. Територія закладу утримуватиметься в постійній чистоті, прибирання її проводитиметься щодня, навесні, влітку та восени прибирання робиться з поливкою. Зимою проїзди та проходи систематично очищатимуться від снігу і льоду та притрушуватимуться піском. Сміттєзбиральники розташовані на відстані 25 м від виробничий приміщень, зони очищатимуться при заповненні не більше ніж на 2/3 їхнього обсягу, щодня сміття буде вивозитися, а сміттєзбиральники хлоруватися.

Система водопостачання і каналізації. Водопостачання закладу буде здійснюватися шляхом приєднання до місцевої мережі водопостачання. Якість води повинна відповідати вимогам Держстандарту 2874-73 «Вода питна». Гаряча і холодна вода повинні цілком задовольняти потреби виробництва. Вода буде підведена до усіх мийних ванн та раковин зі змішувачами, а там, де це потрібно, і до технологічного устаткування. Для видалення виробничих стоків з цехів передбачається окремі внутрішні мережі каналізації.

Санітарні вимоги до підприємства. Складські приміщення проектованого закладу зв'язані найкоротшими шляхами по ходу технологічних процесів із завантажувальною та відповідними виробничими цехами, виробничі приміщення будуть непрохідними, планувальні рішення передбачать відсутність зустрічних потоків сировини і готової продукції.

На усіх робочих місцях, поблизу технологічного устаткування, вивішуватимуться інструкції з техніки безпеки та санітарні правила. Розміщення устаткування буде проводиться у відповідності з «Правилами технічної експлуатації електроустаткування» та «Правилами технічної безпеки».

При вході в робочі приміщення будуть знаходитися металеві сітки для очищення взуття від бруду.

Усі приміщення закладу утримуватимуся в чистоті, для чого буде проводитися ретельне прибирання: підмітання, миття підлоги, протирання меблів, видалення пилу. Щотижня буде проводитися миття стін, освітлювальної арматури і т.п. із застосуванням миючих засобів. Один раз на місяць проводитиметься генеральне прибирання з наступною дезинфекцією усіх приміщень, устаткування та інвентарю.

Для дезинфекції приміщень (підлог, стін, дверей), ручок дверей, кранів, санвузлів, душових буде застосовуватися 1% розчин «Стериліума» та «Дезефекта», ці засоби дозволені Міністерством здоров'я України. Усі розчини зберігатимуться у спеціально відведеному для цих цілей підписаному посуді.

Прибирання столів буде проводитися після кожного споживача. Для прибирання столів застосовуватиметеся комплект серветок, а також щітки для змітання крихт. Інвентар для прибирання столів щодня промиватиметься з розчині миючого засобу, просушуватиметься і зберігатиметься у спеціальній шафі.

Для збору відходів сміття у виробничих цехах передбачаються металеві бачки. По закінченні роботи бачки виноситимуться і промиватимуться 2% розчином кальцинованої соди.

Розміщення устаткування буде проводиться у відповідності з «Правилами технічної експлуатації електроустаткування» та «Правилами технічної безпеки». Для обробки сирих і готових продуктів використовуватиметься різне технологічне устаткування з відповідним маркування. Більшість обладнання виготовлене з нержавіючої сталі, його конструкція забезпечує можливість легкого розбирання і належної санітарної обробки.

В приміщенні для миття посуду буде використовуватися посудомийна машина. Миття кухонного посуду проводиться в спеціально відведеному приміщенні. Мийні столового і кухонного посуду забезпечуватимуться необхідною кількістю гарячої води шляхом підключення до мережі гарячого водопостачання, а у випадку перебоїв постачанням гарячої води передбачається встановлення у приміщеннях мийних кип'ятильника.

Прийом та зберігання сировини та харчових продуктів. Харчові продукти та сировина, що надходитимуть на підприємство, повинні відповідати вимогам чинних державних стандартів, мати відповідні сертифікат якості. Якість сировини та харчових продуктів перевіряються починаючи перевірки супровідних документів. Відповідно санітарним правилам заборонено приймання недоброякісних продуктів та сировини. Сумнівні по якості сировина та харчові продукти закладом не приймаються.

Зберігання продуктів, що особливо швидко псуються, у закладі буде здійснюватиметься в умовах відповідного температурного режиму. Ці продукти зберігаються в охолоджувальних камерах.

Заходи щодо боротьби з комахами та гризунами. Поява комах або гризунів не підприємстві не припустима, оскільки вони є переносниками багатьох інфекційних захворювань. Для попередження появи комах та гризунів буде здійснюватися дотримання санітарних режимів у виробничих, складських та підсобних приміщеннях, на території.

Всі продукти та сировина у закладі будуть зберігатися в закритих ємностях, шафах і холодильниках. Відходи будуть зберігатися у збірниках з закритими кришками, вивіз сміття буде проводитися щоденно. У період весна – літо - осінь усі вікна виробничих приміщень, залів, що відчиняються, будуть затягуватимуться сітками.

Виробничі і складські приміщення закладу систематично перевірятимуться на наявність гризунів. У разі потреби адміністрація закладу буде укладати договір з санепідстанцією.

Медичні огляди, профілактичні обстеження та особиста гігієна працівників закладу. Усі працівники проектованого закладу будуть проходити медичне обстеження на бактеріоносійство, гельмінтози та венеричні захворювання, також рентгенологічне обстеження (флюорографію). Крім цього усім працівникам закладу треба зробити відповідні щеплення.

Надалі робітники закладу повинні проходити медичні обстеження в установленому законодавством порядку. Для цього керівництвом закладу буде укладено угоду з медичною установою о комплекснім проходженні своїми працівниками профілактичних медичних оглядів, результати яких будуть відображатися в їх особистих медичних книжках. Особова медична книжка буде пред'являтися для контролю на вимогу представників установ держаної санітарно-епідеміологічної служби.

Тимчасово будуть відсторонятися від роботи особи, що мають ангіну, гнійничкові шкіряні захворювання, опіки та порізи. За цим повинен слідкувати старший зміни.

Відповідальність за виконання правил особистої гігієни, за стан робочого місця, за виконання технологічних санітарних вимог на своїй ділянці несе кожний працівник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]