Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конcпект_екологічна_геологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Тема 4. Селі

Селі – це паводки, які відбуваються на гірських річках і тимчасових водотоках, несуть багато твердого уламкового матеріалу (глиб, щебеню, валунів, гальки, піску) і глинистого мілкозему. Як і всякі паводки вони, як правило, короткочасні або проходять з великими швидкостями за декілька годин. В залежності від переважаючого складу твердого матеріалу селі можуть бути водокам'яними, грязекам'яними і грязьовими. Виділення останнього типу в деякій мірі умовно, воно показує на те, що вміст грубоуламкового матеріалу невеликий і основна маса, яка насичує потік, складена із дрібноуламкового і глинистого матеріалу. У природі утворюються переважно перших два типи селів.

Водокам'яні селі мають дуже неоднорідний склад валунів, брил, гальки, піску і мало містять глинистого мілкозему, який легко вимивається з сельової маси в процесі її пересування і сортування.

Грязекам'яні селі також мають дуже неоднорідний склад грубоуламкового матеріалу, але вони відрізняються підвищеним вмістом глинистого мілкозему. Селі або сельові потоки утворюють певний тип континентальних відкладів, що називається пролювіальним. Вони складають конуси виносу, пролювіальні шлейфи і покрови в гирлах річок і потоків.

Сель, як і кожний паводок, пов'язаний з утворенням інтенсивного стоку поверхневих (дощових і талих) вод, які розмивають, змивають і переносять пухкий розсипчастий матеріал, що накопичується у водозбірному басейні гірської річки, тимчасового водотоку чи в будь-якій їх частині. Кліматичні умови водного живлення річок це найважливіший чинник формування сельових паводків.

Велика руйнівна сила селів виникає під впливом гравітаційних сил, які обумовлюють переміщення великих водокам'яних мас з великими швидкостями. Дія цих сил характеризує енергію рельєфу і пропорційна перевищенню водозбірного басейну над базисом ерозії. Тобто, геоморфологічні умови є другим чинником формування селів.

Спостереження показують, що долини найбільш селенебезпечних річок можна розділити на три частини:

1. Верхня частина, де долина розширена і по формі являє собою напівцирк з крутими (від 30-40 до 50-60°) ділянками з стрімкими схилами, що покриті осипами, кам'яними розсипами зі слідами обвалів різноманітних зсувних посувань. Схили часто розчленовані глибокими ярами, по яких зі всіх сторін стікають дощові і талі води, утворюючи основний потік. Це головна частина водозбірного басейну ріки, тут в загальному створюється сельовий паводок.

2. Середня (транзитна) частина долини, являє собою каньйон. В паводок насичення потоку уламковим матеріалом частково відбувається і за рахунок розмиву русла річки, схилів долин і накопичень в їх основі.

3. Нижня (пригирлова) частина долини, поступово переходить в передгірську рівнину. Ця частина долини являє собою область виносу і накопичень пролювіального матеріалу.

Важливою умовою, що визначає формування сельових паводків, є накопичення рихлого уламкового матеріалу в межах водозбірного басейну чи в якійсь його частині, яка доступна для змиву і розмиву поверхневими річковими, дощовими і талими водами. Цей матеріал може бути самим різноманітним по походженню: колювіальним, делювіальним, алювіальним, льодовиковим і воднольодовиковим. За своїм складом він може бути різнорідним і складатися із різних за розміром глиб, уламків, валунів, гальки, щебеню, піску, супісей і суглинків.

Таким чином, головними умовами, від яких залежить утворення селів є:

1. Кліматичні і мікрокліматичні умови району, з якими пов'язане нерівномірне розподілення осадків, утворення злив, накопичення снігу і льодовиків та бурхливе їх танення.

2. Геоморфологічні умови, що визначають розміри і форму водозбірних басейнів, висотне їх положення, схили поверхонь рельєфу і будову долин гірських річок.

3. Геологічні умови, що визначають накопичення рихлого матеріалу у водозбірних басейнах, розвиток різноманітних геологічних процесів, що приймають участь в утворенні цього матеріалу; а також древні, новітні і сучасні тектонічні рухи.

4. Діяльність людини, що викликає порушення природної рівноваги на водозаборах.

Імпульсом, що викликає утворення селів, є дощі, зливи, бурхливе танення снігу, льодовиків, тобто маси води, що "миттєво" поступають у водозбірний басейн. Стікаючи з великою швидкістю зі схилів, вони змивають рихлий матеріал концентруються спочатку в малі, а потім у великі потоки, формують потік (паводок) на основному водотоці. Останній з величезними швидкостями йде вниз за течією, продовжуючи змивати і розмивати там, де це можливо, русло, береги, схили долин і уламковий матеріал обвалів, осипів і ін.

Масштаби і, відповідно, наслідки сельових паводків бувають різноманітні, що пов'язано з умовами їх формування. Тому при прогнозі цих явищ необхідно вивчати і оцінювати можливі умови формування.

У комплекс селезахисних міроприємств входять:

1) організація служби режимних спостережень в межах водозабірного басейну і селенебезпечного району;

2) обладнання охоронних зон;

3) виконання лесомеліоративних робіт;

4) виконання робіт по регулюванню поверхневого стоку на схилах водозбірного басейну;

5) спорудження регулюючих споруд в руслах потоків;

6) будівництво каналів, селеспусків і інших споруд для організованого пропуску сельових паводків;

7) будівництво захисних споруд;

Контрольні запитання

  1. Що таке селі?

  2. Як класифікують селі в залежності від уламкового матеріалу?

  3. Назвіть основні умови, від яких залежить утворення селів?

  4. Які Ви знаєте селезахисні заходи?