Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конcпект_екологічна_геологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Тема 12. Види екологічних карт

В залежності від призначення і завдань проектуються і створюються констатаційні, оціночні, прогнозні і рекомендаційні карти екологічного змісту.

Констатаційні карти

Цей напрямок передбачає виявлення і картографування параметрів, станів і результатів взаємодії в системі „організм – середовище” без порівняння з будь-якою нормою. В результаті створюються констатаційні карти, які просто фіксують факти, без вказівки на ступінь відмінності картографуючих об’єктів від нормального стану.

До констатаційних належать карти, які відображають сучасний стан повітряного середовища, поверхневих вод, підземних вод, грунтів, надр, рослинного покриву, і тваринного світу, соціального середовища, включаючи об’єми і структуру викидів забруднюючих речовин, структуру і рівень забруднення компонентів природного середовища і природних територіальних комплексів.

Оціночні карти

Екологічна оцінка території – така її класифікацію, яка відображає в певних параметрах і категоріях ступінь небезпеки для живих організмів як існуючих особливостей середовища, так і рівні існуючих чи прогнозованих антропогенних дій відносно певної норми. При цьому обов'язково проводиться процедура порівняння отриманих відомостей про стан середовища з наявними, наприклад, санітарно-епідеміологічними нормами. Як основні інформаційні матеріали в оціночному напрямі картографування використовуються:

  • нормативи гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин;

  • нормативи гранично допустимих викидів і скидів шкідливих речовин;

  • нормативи гранично допустимих рівнів шуму, вібрації, магнітних полів і інших фізичних дій;

  • нормативи гранично допустимого рівня радіаційного впливу;

  • гранично допустимі норми застосування агрохімікатів в сільському господарстві.

До оціночних входять карти, що відображають:

оцінку збитку природному середовищу і здоров'ю населення, який наноситься різними видами господарської діяльності;

оцінку факторів забруднення і змін природного середовища, які лімітують комфортність і безпеку проживання населення, подальший розвиток конкретних видів господарської і іншої діяльності згідно з існуючими нормативами.

Прогнозні карти

До прогнозних карт відносять карти, які оцінюють ймовірну зміну екологічної ситуації на задану перспективу, а також карти, які передбачають певні наслідки реалізації прийнятих рішень в господарській та інших видах діяльності.

В залежності від наукової достовірності може бути декілька видів прогнозних карт. Найбільш науково обгрунтовані прогнози будуються за результатами досліджень динаміки процесів взаємодії організмів із середовищем за деякий, звичайно невеликий, проміжок часу. Наступну групу утворюють прогнози, які відображають ті чи інші гіпотези авторів, експертні оцінки, які спираються на певні наукові принципи або практичний досвід. Прогнозні карти за змістом можуть мати як констатаційний, так і оціночний характер.

Рекомендаційні карти

До рекомендаційних карт належать:

  • карти еколого-економічних пріоритетів, які визначають подальший соціально-економічний розвиток досліджуваних територій;

  • карти заходів і рекомендацій, спрямованих на стабілізацію екологічних обставин в місцях розміщення шкідливих виробництв і територій, які забруднені шкідливими речовинами;

  • карти, які відображають результати реалізації запропонованих заходів і рекомендацій.

Цей напрямок, як і всі інші, може бути реалізований для різних територіальних рівнів, що передбачає розробку і прийняття відповідних рішень починаючи від державних і закінчуючи місцевими. Рекомендації, які відображаються на картах, необхідно узгоджувати з принципом раціональності природокористування, який базується на певних наукових положеннях.

Контрольні запитання

  1. Дайте характеристику констатаційним екологічним картам.

  2. Дайте характеристику оціночним екологічним картам.

  3. Дайте характеристику прогнозним екологічним картам.

  4. Дайте характеристику рекомендаційним екологічним картам.