Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конcпект_екологічна_геологія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Тема 14. Інформаційне забезпечення екологічного картування

Враховуючи різний ступінь інформаційної забезпеченості даними з екологічного стану території, слід розрізняти три основні типи об'єктів просторової прив'язки (локалізації) інформації для екологічного картографування:

  1. адміністративно-територіальний;

  2. геосистемний;

  3. моніторинговий.

Адміністративно-територіальний тип. Дослідження на національному рівні відомі за матеріалами річних доповідей про стан навколишнього природного середовища. В них, як головне джерело інформації, яке є основою для екологічного картографування країни в цілому, використовується звітність Держуправлінь екоресурсів в областях України.

Виділяються наступні адміністративно-територіальні одиниці:

  1. адміністративні області і райони;

  2. міста та інші населені пункти обласного і районного підпорядкування;

  3. сільськогосподарські, лісогосподарські, промислові та інші підприємства.

По адміністративних областях і районах є оглядові статистичні матеріали, які відображають ресурси поверхневих вод, використання земель, забруднення атмосфери та інших природних компонентів і т.д. Ці матеріали регулярно готуються відповідними службами: гідрометеорологічною, екологічною, сільськогосподарською, лісогосподарською та ін. По населених пунктах також є зведені статистичні матеріали, які регулярно готуються гідрометеорологічними, екологічними, санітарно-епідеміологічними, водогосподарськими та іншими службами для крупних населених пунктів і промислових центрів.

Геосистемний тип включає:

  1. ландшафти ,як комплексні природні утворення, які відчувають на собі певні антропогенні дії;

  2. водозбірні басейни різного рівня, в межах яких відбувається накопичення і перерозподіл забруднюючих речовин;

  3. компоненти природного середовища (атмосфера, поверхневі води, грунти, рослинний і тваринний світ), які розглядаються як підсистеми;

  4. техногенні територіальні утворення різного виду і ієрархічного рівня.

По об'єктах геосистемного типу, як правило, відсутні статистичні та інші інформаційні матеріали, які регулярно готуються, що потребує постановки і проведення спеціальних досліджень при реалізації завдань екологічного картографування.

Моніторинговий тип включає різні територіальні об'єкти, по яких ведуться екологічні вимірювання:

  1. конкретні точки (пункти) земної поверхні;

  2. лінії (маршрути) досліджень;

  3. площі зйомок.

Моніторинг здійснюється:

  • постійно діючими стаціонарними станціями і пунктами мережі спостереження і контролю стану навколишнього середовища;

  • наземними і авіакосмічними мобільними засобами регулярного, періодичного або разового збору екологічної інформації.

Вихідна інформація, яку збирають з метою екологічного картографування, досить неоднорідна для різних територій, а також об'єктів, що зображуються, і аспектів їх екологічної характеристики.

Статистична інформація. По всій території України дотримуються загальних принципів і єдиної методики отримання статистичних даних із затвердженими програмами, термінами робіт, які проводяться різноманітними установами і відомствами під керівництвом Держкомстату. У межах всієї країни існує автоматизована система збору, зберігання, обробки і розповсюдження статистичної інформації, котра може служити, зокрема, для екологічного картографування. Велике значення мають статистичні матеріали, отримані при режимних спостереженнях, на об'єктах мережі гідрометеорологічної служби, а також на спеціалізованих стаціонарах, включаючи заповідники.

Картографічні джерела інформації мають суттєві переваги — чітку просторову локалізацію об'єктів, класифікацію або рубрикацію відображуваних показників, використання не тільки якісних, а й кількісних характеристик. Дуже важливими документами для вивчення динаміки природного середовища під впливом природних процесів і господарської діяльності є старі карти і плани. Зіставляючи старі карти із сучасними, а також із аеро- і космічними знімками, ми можемо знаходити і аналізувати зміни географічних об'єктів і явищ за тривалий (50, 100, 150 років) період часу.

Аерокосмічна інформація. До теперішнього часу накопичений величезний фонд матеріалів аеро- і космічної зйомки різного масштабу, територіального охоплення і виду. Вони є найважливішим джерелом інформації при еколого-географічних дослідженнях і картографуванні.

Космічна система вивчення природних ресурсів Землі і контролю навколишнього середовища включає як основні елементи:

  • пілотовані космічні орбітальні станції типу;

  • автоматичні космічні апарати типу;

  • пункти прийому і міжгалузевої обробки інформації;

  • центри отримання, первинної обробки і розповсюдження космічної інформації.

Фотографічні знімки, отримані з пілотованих кораблів, орбітальних станцій, автоматичних супутників, відрізняються високою якістю зображення місцевості, що досягає кількох метрів. Вони забезпечують можливість стереоскопічного вивчення об'єктів і дають цінну інформацію практично про всі об'єкти земної поверхні.

За адміністративно-територіальними одиницями готуються наступні фондові матеріали:

  • державні і відомчі статистичні форми звітності і огляди земельних, лісових, водних та інших ресурсів, огляди стану забруднення компонентів навколишнього середовища;

  • галузеві статистичні форми звітності і огляди стану лісо-, водо-, сільськогосподарських та інших господарських об'єктів.

Для об'єктів геосистемного типу (басейнів рік, компонентів ландшафту, конкретних техногенних об'єктів) на основі наземних точкових, маршрутних і ділянкових зйомок готуються звіти про результати екологічних досліджень. Вони містять дані аналізів грунтів, повітряного басейну, поверхневих і підземних вод, рослинності і т.д. Ці дані доповнюють результатами тематичного дешифрування матеріалів дистанційного зондування (аеро- і космічної фотозйомки, багатозональної сканерної зйомки), які дозволяють розповсюджувати дані наземних спостережень на однотипні необстежені ділянки земель. Підсумковою формою подання матеріалів часто служать тематичні карти екологічного характеру, територіальні комплексні схеми охорони природи, екологічні розділи в ТЕО та інших передпроектних розробках різноманітного масштабу на досліджуваній території. Для об'єктів моніторингового (сіткового) типу (станцій і постів спостереження за станом атмосферного повітря, водних об'єктів і т.п.) регулярно (із заданою періодичністю) готуються відповідні бюлетні і довідники.

Контрольні запитання

  1. Дайте характеристику адміністративно-територіальному типу просторової прив'язки інформації для екологічного картографування.

  2. Дайте характеристику геосистемному типу просторової прив'язки інформації для екологічного картографування.

  3. Дайте характеристику моніторинговому типу просторової прив'язки інформації для екологічного картографування.

  4. Дайте характеристику статистичній, картографічній та аерокосмічній інформації для екологічного картографування.