Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум-2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

5.1.2Два типа стискання

Всі алгоритми (методи) стискання даних можна поділити на два великих типи - стискання без втрат і з утратами. Перший тип алгоритмів використовується в тих випадках, коли необхідний повний збіг вхідних даних і відновлених після стискання/розпакування (компресії/декомпресії), наприклад, у випадку двійкової інформації, текстів і т.д. На алгоритмах цієї групи ґрунтуються програми-архіватори і протоколи передачі даних у комп'ютерних мережах.

Другий тип алгоритмів стискання використовується у випадках, коли користувачеві не потрібно повного збігу вхідної й обробленої інформації. Як правило, такі алгоритми використовуються для зменшення надмірності файлів, що містять зображення і звуки, і ґрунтуються на нечутливості людських органів сприйняття до невеликих викривлень в інформації. Стискання даних із утратою частини інформації забезпечує найвищий ступінь і швидкість стискання даних, тому досягти їх більшої компресії засобами програм-архіваторів практично неможливо. Прикладами таких алгоритмів є графічні формати GIF, JPEG, PNG і звукові формати WMA, MPEG, що забезпечують 20-кратний ступінь стискання.

Для користувача, у принципі, не настільки важливо, який алгоритм функціонує усередині програми-архіватора. Куди важливіше підсумкова якість системи стискання. Наприклад, у список задач архіваторів може входити не тільки стискання/розпакування файлів, але і збереження дерева файлової системи, атрибутів і імен файлів, шифровка даних архіву, архівація з паролем і т.д.

Деякі властивості і функції не відносяться до категорії обов'язкових, але без них програма багато втрачає. Це зручність настроювання, наявність розвитого графічного інтерфейсу, можливість збереження параметрів у файлі архіву, створення багатотомних архівів та SFX-архівів, що саморозпаковуються.

При виборі інструмента для роботи з упакованими файлами й архівами найбільш важливим параметром є сумісність, тобто можливість обміну даними з іншими користувачами. Адже по ступені стискання формати майже не відрізняються, а потужність сучасних ПК робить час обробки архівів другорядним показником.

5.1.3Найпоширені архівні формати та програми-архіватори

Більшість популярних архівних форматів (ZIP, LZH, ARJ, ARC, ICE.) з'явилися в часи MS DOS. Сьогодні ж, в епоху Windows, з цих старожилів залишилися тільки ZIP, ARJ і LZH. У той же час з'явився новий кросплатформний формат JAR (Java ARchive), що був створений для пересилання багатокомпонентних Java-апплетов. Ще один формат — CAB від Microsoft застосовується для архівації дистрибутивів програмного забезпечення. На цей час найпоширеними форматами для операційної системи Windows є ZIP, RAR та 7-Zip.

Архіви ZIP

Основна перевага формату ZIP — його популярність. Так, більшість архівів у Internet мають формат ZIP. Якщо виникає необхфдність обміну інформацією, то має сенс використовувати формат ZIP. З іншого боку, у цьому випадку можна застосувати SFX-архів. Такі архіви ледве більше звичайних і для їх розпакування не потрібні додаткові програми. Інша перевага ZIP — швидкість. Архіви ZIP звичайно створюються швидше архівів RAR.

Формат ZIP підтримує багатотомні архиви у вигляді розділення архіву по дисках (“span disks arhive”). Це означає, що коли створюється архів, який зберігається на дискеті і якій займе за розміром декілька дискет, то він буде поділений на частини-тома по величині вільного місця на кожній з використаних дискет.

Максимальний розмір одного файлу в архіві ZIP обмежений 4 Гб.

Архіви формату ZIP не можуть містити інформацію для відновлення. Але у сучасних архіваторах існує можливість програмного аналізу та яасткового відновлення пошкоджених архівів.

Архіви RAR

Формат RAR у більшості випадків забезпечує істотно краще стискання, чим ZIP, особливо в режимі створення безперервних архівів. Інша важлива можливість RAR — підтримка багатотомних архівів. Вони набагато зручніше і простіше у використанні, чим так називані “розділені по дисках” (“span disks”) архіви ZIP. Крім того, у формату RAR є кілька важливих можливостей, відсутніх у ZIP, наприклад додавання інформації для відновлення, що дозволяє відновити фізично ушкоджений файл, і блокування важливих архівів для запобігання їхньої випадкової модифікації.

Формат RAR дозволяє обробляти файли практично необмеженого розміру (до 8,589,934,591 Гб).

Формат архівів RAR підтримує спеціальний тип надлишкової інформації, називаний інформацією для відновлення. Якщо в архіві утримується ця інформація, то його можна відновити навіть у випадку фізичного ушкодження даних через збій гнучкого диска або їхніх утрат унаслідок будь-яких інших причин.

Формат архівів RAR підтримує блокування архівів. Заблокований архів неможливо змінити за допомогою WinRAR, таким чином, можна заблокувати свої важливі дані, щоб їх не можна було випадково модифікувати.

Архіви 7-Zip

Формат 7-Zip з’явився відносно недавно але за рахунок потужним можливостям і безкоштовності (на відміну від формату RAR) дуже швидко поширюється. Архиватор 7-Zip за швидкодією не поступається архіватору WinRAR, також дає істотне стискання файлів і має не менш потужні можливості. Крім свого 7z-формата розуміє ZIP, CAB, RAR, GZIP, Bzip2, TAR. Вміє робити SFX-архіви. Ступінь стиснення, який досягається цим архіватором, дуже висока, особливо в «рідному» форматі 7-zip. Фактично розміри тих файлів, що отримуються, значно менше, ніж в інших програмах.

Усі вказані формати — RAR, ZIP, 7-Zip — підтримують шифрування. Щоб зашифрувати файли, необхідно встановити пароль. Для видалення пароля введіть порожній рядок у діалозі введення пароля.

При витягу зашифрованих файлів можна ввести пароль заздалегідь, хоча це і необов'язково. Якщо пароль не був уведений перед початком витягу і архіватор знайде зашифрований файл, він запитає пароль у користувача.

У форматах RAR, ZIP та 7-Zip застосовуються оригінальні алгоритми шифрування, однак шифрування в RAR та 7-Zip значно надійніше. Якщо вам необхідно зашифрувати важливу інформацію, то краще вибрати формат архіву RAR або 7-Zip. Для забезпечення достатнього рівня безпеки використовуються паролі довжиною не менш 8 символів. Не слід використовувати в якості пароля слова якої-небудь мови, кращим вибором є випадкова комбінація букв і цифр. Зверніть увагу, що в паролях враховується регістр букв. Пам’ятайте, що у випадку втрати свого пароля, не вдасться відновити з архіву зашифровані файли.