Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум-2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

2.1.2Основні методи набору та верстки тексту.

Текст може бути набраний на тих мовах, що встановлені у системі. Як правило перемикання між мовами здійснюється при натисканні комбінації клавіш [Сtrl] + [Shift], або [Alt] + [Shift]. При цьому відповідно змінює свій вигляд значок на панелі задач ( - англійська, - українська, - російська розкладки клавіатури). Літери англійського алфавіту розташовані на кнопках клавіатури поряд з літерами російського та українського алфавіту. Інколи на клавіатурах відсутні українські літери. У цьому випадку при ввімкненні української розкладки існує наступне співвідношення при позначенні клавіш літерами російського алфавіту: [ Ї ] – [ Ъ ], [ І ] – [ Ы ], [ Є ] – [ Э ], апостроф [ ’ ] – набирається натисканням клавіші [ Э ] при англіської розкладці клавіатури.

Знаки пунктуації при наборі тексту на російській та українській мовах при позначенні клавіш англійскою розкладкою відповідають наступним клавішам та комбінаціям: [ . ] – [ / ], [ , ] – [Shift] + [ / ], [ " ] – [Shift] + [ 2 ], [ № ] – [Shift] + [ 3 ], [ ; ] – [Shift] + [ 4 ], [ : ] – [Shift] + [ 6 ], [ ? ] – [Shift] + [ 7 ].

При наборі тексту потрібно вміти виправляти помилки. Для цього призначені клавіші [Delete] –знищує один символ з правого боку від курсору, та [Back Space] – затирає символ з лівого боку.

Курсором називається миготливий символ │ з місця знаходження якого починається введення тексту.

Переміщення курсору по тексту можна виконувати не тільки вказівником миші, але й за допомогою клавіш [←], [→], [↑], [↓], [Home], [End], [Page Up], [Page Down]. Останні чотири клавіші відповідно виконують переміщення курсору на початок та кінець рядка, на половину робочої області вверх та вниз. Комбінації клавіш [Ctrl]+[Home] та [Ctrl]+[End] пересувають курсор на початок та кінець всього документу. Комбінації клавіш [Ctrl]+ [←] та [Ctrl]+[→] пересувають курсор вліво та вправо через кожне слово.

При використанні зазначених клавіш та комбінацій разом з утриманням у натиснутому стані клавіші [Shift], відбувається відповідне виділення частини тексту від першого до останнього положення курсору. Також, як було зазначено вище, виділення частини тексту можливе і за допомогою миши.

У текстовому редакторі "Блокнот" форматувати текст можна за допомогою невидимих службових символів табуляції, пробілу та розриву рядка. Новий рядок (розрив рядка) створюється при натисканні клавіші [Enter]. За допомогою пробілу створюються відступи абзаців, а також інтервали між словами.

Символ табуляції вставляється клавішею [Tab]. Як і пробіл, цей символ призначений для створення відступів, але він має змінну довжину. Тобто якщо максимальна довжина символу табуляції 10 позицій символів, а тексту, після якого він поставлений лише 4, то цей символ дозаповнить собою, "розтягнеться" на 6 місць символів, що залишилися до довжини 10, і наступний новий текст буде починатися вже з 10-ої позиції. Другий символ табуляції, який стоїть одразу за першим, змістить новий текст ще на 10 позицій. Табуляція – це єдиний спосіб найзручнішої побудови таблиць у простому тексті.

Слід зазначити, що службові символи також знищуються та копіюються, як і всі інші. Так, наприклад, для знищення зайвого рядка, або з’єднання двох суміжних рядків достатньо знищити символ розриву рядка між ними.

Як правило при введені нового тексту символи, що знаходяться з правого боку від нього не знищуються, а зміщуються вправо. Такий режим введення називається "Вставкою". За допомогою клавіші [Insert] можна перемикнути цей режим на режим "Заміна", коли попередній текст не зміщується, а замінюється новим.

Якщо утримувати при наборі тексту нажатою клавішу [Shift], то усі літери друкуються прописними. Цей режим також встановлюється вмиканням клавіші [Caps Lock]. При цьому без утримання клавіші [Shift] будуть набиратись прописні літери, а з утриманням – малі.