Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум-2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

11Лабораторна робота № 11 Ефективний пошук інформації в Internet. Користування електронною поштою. Створення презентації в Microsoft PowerPoint

Тема: “Ефективний пошук інформації в Internet. Користування електронною поштою. Створення презентації в Microsoft PowerPoint”

Мета: Навчитися здійснювати розширений пошук потрібної інформації. Проаналізувати можливості створення презентацій засобами Microsoft PowerPoint.

11.1 Теоретичні відомості

11.1.1Пошук інформації в інтернеті

Пошук інформації в Інтернеті здійснюється двома способами:

- за допомогою адреси URL;

- за допомогою пошукових систем.

Другий спосіб дає змогу продемонструвати свій рівень розуміння задачі і формулювання мети. Саме тут виявляються нові елементи культури сучасної людини: спілкування і поводження з інформацією.

Для пошуку інформації в Інтернеті необхідно виконати такі дії:

Крок 1. Чітка і коректна постановка мети пошуку. Формулювання запиту.

Крок 2. Запуск пошукової системи.

Крок 3. Введення запиту.

Крок 4. Обробка одержаної інформації.

Крок 1. Мабуть, це найважливіший крок в процесі пошуку інформації. Від точного формулювання мети пошуку в основному залежить ефективність використання Інтернету.

Мета пошуку (запит) полягає у виборі слів (їх називають ключовими), за допомогою яких пошукова система швидко «знаходить» шлях до потрібної інформації.

Крок 2. Запуск пошукової системи.

Крок 3. Введення запитів.

Результат пошуку може складати близько 100 тис. документів. Проглянути їх всі неможливо. Така кількість знайдених документів викликана пошуком за всіма словоформами заданого слова. Тому треба уточнити запит.

Більшість пошукових серверів має єдиний принцип введення і обробки запитів і дозволяє використовувати при формуванні запиту оператори типу AND - «і» (містяться всі слова), OR - «або» (міститься хоча б одне слово) і т.п.

Запалі 'ятайте!

Кожна пошукова система має свої правила формування запитів. Вивчіть їх на початку роботи, використавши Справку.

Перш ніж вводити запит на пошук інформації, необхідно вивчити правила формування запитів.

Поради для покращення результатів пошуку:

  • Виконуючи пошук за допомогою рядка адреси, спочатку введіть find, go

  • Використовуйте конкретні слова, а не загальні категорії. Наприклад, замість пошуку за словом собаки шукайте конкретну породу собак.

  • Цілі фрази можна шукати, взявши їх у лапки. Якщо ключові слова для пошуку брати в лапки, буде знайдено тільки ті веб-сторінки, які містять ці слова в заданому порядку. Якщо не використовувати лапки, то буде знайдено всі сторінки з цими словами, незалежно від порядку розташування слів на сторінці.

  • Знак мінус (-) перед ключовим словом вказує на те, що пошуковій службі не слід шукати сторінки з цим терміном. Використання знака «мінус» дозволяє отримати веб-сторінки, що не містять цього слова. Слід стежити, щоб між знаками та ключовими словами не було пробілів.

  • Уникайте таких загальних слів, як «деякий», «свій» або «цей», якщо тільки вони не містяться в конкретній назві, яку потрібно знайти. Якщо таке слово є частиною того, що потрібно знайти (наприклад, назви пісні), візьміть всю фразу разом із загальним словом у лапки.

  • Використовуйте синоніми або альтернативні терміни. Підходьте до пошуку творчо або скористайтеся словником. Введіть у вікні пошуку слово тезаурус, щоб знайти тезаурус в Інтернеті.

  • Пошук можна виконувати тільки на конкретному веб-сайті або домені. Введіть термін, який потрібно знайти, потім слово site: та адресу веб-сайту, на якому потрібно шукати, щоб шукати тільки на цьому сайті. Наприклад, щоб знайти на веб-сайті Майкрософт інформацію про віруси, введіть вірус site:www.microsoft.com (без пробілів між site: та доменом).

Користуйтеся спеціальними пошуковими службами або системами, такими як MSN Image search, для пошуку зображень. Більшість веб-сайтів пропонують власні засоби пошуку будь-чого, від магазинів до хобі..

Після знаходження потрібної веб-сторінки може знадобитися знайти певне слово чи фразу. Щоб знайти слово чи фразу на сторінці, натисніть комбінацію клавіш CTRL+F, щоб відкрити вікно Знайти. Під час введення слова в поле "Знайти" на веб-сторінці виділяються схожі слова, і відбувається перехід до найближчого відповідника.