Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум-2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
4.47 Mб
Скачать

2Лабораторна робота № 2 Текстовий редактор. Оволодіння роботою з клавіатурою

Тема: Текстовий редактор. Оволодіння роботою з клавіатурою.

Мета: Отримати практичні навички з набору і редагування тексту за допомогою текстового редактора у режимі простого тексту. Закріпити навички роботи з елементами вікна та елементами керування. Отримати практичне уявлення про сутність і призначення кодування символів.

2.1Теоретичні відомості

2.1.1Огляд функцій програми "Блокнот".

Стандартна програма "Блокнот" - це простий текстовий редактор, що використовується для читання, редагування, друку нескладних текстових файлів. Розглянемо функції та призначення елементів меню програми "Блокнот", які є стандартними для багатьох програм Windows. Слід також зазначити, що деякі команди меню доступні й з клавіатури. Поряд з такими командами у меню зазначені комбінації клавіш ("гарячі клавіші"), що їх викликають.

Меню "Файл" містить операції по роботі з файлами даної програми.

"Создать" ([Ctrl]+[N]) – робоча область очищається для створення нового файлу. Якщо попередній документ не був збережений виникає діалогове вікно з пропозицією зберегти цей документ.

"Открыть" ([Ctrl]+[O])- для відкриття вже існуючого файлу. За замовчуванням відображаються файли з розширенням txt, але можливо вибрати у розгортаючомуся списку будь-який інший тип файлу. "Сохранить" ([Ctrl]+[S])- для збереження файлу. "Сохранить как..." - для збереження файлу під іншим ім'ям (що зручно для створення копій). "Параметры страницы" - для завдання розмірів паперу, полів сторінки, орієнтації, колонтитулів. "Печать" ([Ctrl]+[P])- для вибору принтера, та встановлення параметрів друку – кольоровість, кількість копій, номера сторінок, що треба роздрукувати та інше. "Выход" - закриття програми.

Вікна-діалогі відкриття та збереження є стандартними для середовища Windows (рис.7). При виборі файлу або місця його збереження потрібно пересуватись по файлової системі комп’ютера. Це здійснюється за допомогою робочої області 1, розгортаючогося списку 2 панелі інструментів 3, та панелі ярликів системних папок 4 (починаючи з Windows2000). Подвійне натискання на значку папки у робочій області виконує вхід до неї. Аналогічна дія на значку файлу вибирає файл і відповідно виконує або відкриття цього файлу або збереження створеного документу у цей файл. Для виходу у старшу за ієрархією або "верхню" папку призначена кнопка "На один уровень вверх " панелі інструментів. Для створення у поточній папці нової папки призначена кнопка "Создание новой папки" . Для пересування по папкам також призначений розгортаючийся список 2 та панель ярликів системних папок 4.

Рис. 1.1 Стандартне діалогове вікно відкриття/збереження файлів.

Меню "Правка" містить команди роботи з текстом.

"Отменить" ([Ctrl]+[Z])- скасування останньої дії. "Вырезать" ([Ctrl]+[X]), "Копировать" ([Ctrl]+[C]), "Вставить" ([Ctrl]+[V])- команди для роботи з буфером обміну, які відповідно виконують такі дії з виділеним текстом: текст копіюється у буфер обміну і знищується у документі, текст тільки копіюється у буфер, текст з буфера обміну вставляється у документ. "Удалить" ([Delete])- видаляє виділений текст з документу. Виділення частини тексту здійснюється за допомогою переміщенням миші при натиснутої правої клавіші або клавіш переміщення курсору при утриманні натиснутою клавіші [Shift]. Для виділення всього тексту виберіть команду "Выделить все" ([Ctrl]+[A]).

Команди "Поиск..." ([Ctrl]+[F]), "Найти далее" ([F3]), "Заменить..." ([Ctrl]+[H]) дозволяють виконати пошук частини тексту по документу та замінити її на іншу. Команда "Перейти..." ([Ctrl]+[G]) дозволяє вибрати номер потрібного рядка тексту та перейти до нього.

Меню "Вид" дозволяє увімкнути відображення панелі інструментів, панелі форматування і лінійки (тільки для тексту у форматі RTF), рядка стану, а також встановити де-які параметри інтерфейсу програми, у тому числі і правила перенесення тексту по словам. Ввімкнення опції "Перенос по словам" дозволяє розбити довгий рядок тексту, що не вміщується у робочу область, на рядки, довжина яких залежить від ширини вікна програми, що полегшує читання документу.

Меню "Вставка" містить команди, що вставляють у текст поточний час і дату, та об’єкт іншої програми (тільки для тексту у форматі RTF).

Меню "Формат" призначено для встановлення форматування документу. Опція "Шрифт" дозволяє змінити формат шрифту виділеного тексту, при цьому доступні різні параметри: розмір, колір, накреслення і т.д. Опція "Маркер" перетворює вибрані рядки у маркірований список. "Абзац" дозволяє встановити відступи та червоний рядок кожного абзацу RTF-тексту. "Табуляция" встановлює параметри табуляції, що необхідна для створення динамічних відступів між словами тексту.

Меню "Справка" містить команди виклику довідника по користуванню програмою ([F1]), та виведення основної інформації про версію програми.