Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
128.44 Кб
Скачать

Тема 8. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства

В даний момент часу ДП «Ринок» не займається ніякою зовнішньо-економічною діяльністю. Хоча в статуті даного підприємства зазначено, що:

  • Підприємство має право здійснювати зовнішньо - економічну діяльність згідно з порядком, встановленим чинним законодавством України, та цим Статутом на основі мети та завдань Підприємства, самоокупності та самофінансування.

  • Підприємство може виконувати експортно-імпортні операції самостійно або на підставі правочину із зовнішньо-торгівельними установами.

  • Підприємство в установленому порядку відкриває валютний рахунок, має право брати участь у роботі міжнародних виставок, ярмарків, семінарів, а також в інших формах співробітництва з іноземними фірмами.

Виходячи з наведеного вище тексту, можемо сказати, що підприємство має право займатися зовнішньо-економічною діяльністю. Саме тому можемо констатувати, що в недалекому майбутньому у ДП налагодяться зв’язки з компаніями країн ближнього зарубіжжя і цим самим покращить свій фінансовий стан.

Тема 9. Загальна оцінка ефективності, проблем та перспектив діяльності підприємства

Підводячи підсумок по ДП «Ринок» можна виділити наступне:

Дане підприємство є досить старим. А це, відповідно, застарілі основні фонди, поганий стан будівель та споруд, інвентарю, незадовільний стан безпосередніх місць продажу товарів. Так би й було якби в останні два роки не взяли курс на оновлення, реконструкцію та модернізацію. Саме за цей період існування воно досягло значних успіхів у своїй діяльності.

Організаційна структура апарату управління даного підприємства є лінійною, тобто спирається на успішне керівництво директора ДП. На підприємстві чітко окреслений функціональний поділ. Створено такі функціональні відділи, як складське господарство, бухгалтерія. Дані відділи є підзвітними вищому керівництву. В ДП «Ринок» використовуються економічні, організаційні і соціально – психологічні методи управління.

На даному підприємстві використовується система оперативного планування, яка характеризується встановленням конкретних цілей, досягнення яких залежить від персоналу даного підприємства. Планування чисельного складу працівників проводять на основі програм, де вказується загальна трудомісткість всіх робіт, відносно чого і обирається відповідна кадрова політика підприємства.

Асортиментну політику ДП «Ринок», якщо так можна виразитися, характеризується, як досить розвинута. Дане підприємство займається наданням торгових місць фізичним та юридичним особам. Саме ці місця, відрізняються між собою за місцем знаходження, величиною, відокремленістю, захищеністю і так далі.

Кадрова політика ДП «Ринок» розробляється його власниками, вищим керівництвом для визначення генерального напряму і засад роботи з кадрами, загальних і специфічних вимог до них. Основною для обгрунтування чисельного складу працівників є необхідність або непотрібність робочої сили.

Оцінюючи діяльність підприємства за звітній період можна відмітити покращення діяльності ДП «Ринок», що обумовлено новим керівництвом та новою політикою яку пропагандує підприємство.

Виходячи із аналізу управління, системи планування можна відмітити наступні позитивні сторони роботи підприємства:

  • незначна кількість працівників адміністративного апарату управління;

  • ефективна система матеріально – технічного забезпечення;

  • значне делегування повноважень середній ланці керівництва;

  • впровадження нових видів електронно–обчислювальної техніки, засобів комунікації, програмних продуктів.

Але в той же час у підприємства є багато проблемних питань, на які керівництву ДП «Ринок» обов’язково потрібно звернути увагу. Насамперед це такі негативні сторони:

  • авторитарний стиль управління, що використовуються керівництвом;

  • апарат управління на використовує прогресивний досвід в управління, маркетингу тощо;

  • низька продуктивність праці працівників, що обумовлена не високою

мотивацією та стимулюванням його з боку керівництва;

  • дуже малий рівень використання соціально–психологічних методів управління;

Вивчивши можливості підприємства, позитивні та негативні сторони його діяльності, на наш погляд доцільно здійснити такі заходи:

підвищувати вплив соціально–психологічних методів управління;

  • в більшій мірі делегувати повноваження середній ланці керівництва;

  • залучати працівників до участі в управлінні та обговоренні важливих питань;

  • підвищити вплив економічних і неекономічних способів мотивації.

ДП «Ринок» розміщено на території поблизу вокзалів, що дає щоденно великий потік покупців з навколишніх сіл. Також, величезна кількість міських жителів здійснюють покупки саме тут. Проте з недавньою появою супермаркетів «Вопак» та «Барва», знижується і потік покупців. Виникає питання, чому? Чи це через продавців на «Ринку», чи їхню продукцію? Та що може зробити ДП «Ринок» для зростання кількості покупців? Взагалі чи можна цю кількість споживачів збільшити? І здається тут тільки єдиний вихід – модернізація, реконструкція, обладнання торгових місць, що ми й бачимо з плану на 2011 рік (Додаток ). Хоча можна ще провести маркетингові дослідження ринку збуту, що дозволить виявити, яка продукція буде користуватися найбільшим попитом споживачів та запропонувати продавцям реалізовувати саме її. Саме таких позитивно–об’єктивних планів повинно дотримуватись ДП «Ринок» в своєму розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]