Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
128.44 Кб
Скачать

Тема 1. Загальна характеристика системи менеджменту підприємства

Дочірнє підприємство Свалявської райспоживспілки «Ринок» є підприємством, створеним районною спілкою споживчих товариств(далі райспоживспілка)відповідно до постанови правління від 28 лютого 2003 року №2 п.З.

Засновником та власником дочірнього підприємства «Ринок»(далі «Підприємство») є Свалявська районна спілка споживчих товариств.

Підприємство є правонаступником всіх прав і обов'язків спільного підприємства райспоживспілки «Ринок», що було зареєстроване рішенням Свалявської державної адміністрації № 93 від 29 березня 1993 року.

Підприємство є юридичною особою ,керується в своїй діяльності Господарським та Цивільним кодексами України, Законами України «Про кооперацію», «Про споживчу кооперацію», іншими законодавчими актами України; рішенням з'їздів споживчої кооперації України,зборів Ради Укоопспілки, рішеннями Засновника Ринку та цим Статутом, має відокремлене майно, самостійний баланс, фірмовий бланк, печатку та штамп з найменуванням, поточний, валютний та інші рахунки в установах банку («АТ КомінвестБанк»), діє на принципах повного господарського рахунку.

Дане підприємство розташоване за адресою: Закарпатська область, м. Свалява, вул. Київська, буд.10.

Найменування Підприємства:

- повне: дочірнє підприємство Свалявської райспоживспілки «Ринок»

- скорочене: ДП Свалявської райспоживспілки «Ринок».

Метою діяльності Підприємства є задоволення потреб у послугах,товарах, роботах членів споживчих товариств, інших громадян, підприємств, організацій споживчої кооперації України, інших суб'єктів господарювання та фізичних осіб, на основі ефективного використання в процесі господарювання фінансових матеріальних, виробничих і трудових ресурсів. Створення необхідних зручностей для купівлі-продажу товарів, сприяння найбільш повному задоволенню потреб суспільства у послугах, продукції, роботах Підприємства.

Завданням Підприємства є:

- Акумулювання фінансових, матеріальних і трудових ресурсів Засновника для господарювання на принципах добросовісності, взаємодопомоги з метою ефективного виконання завдань Свалявської районної спілки споживчих товариств, визначених її Статутом і Законом України «Про споживчу кооперацію», поліпшення економічного і соціального стану Засновника.

- Створення сприятливих умов для високопродуктивної праці, поліпшення умов побуту та відпочинку працівників соціального розвитку трудового колективу.

- Забезпечення збереження власності споживчої кооперації.

Предметом діяльності Підприємства є:

- Експлуатація майнового комплексу Підприємства за його призначенням. Виконання будівельних і монтажних робіт під час нового будівництва, розширення, реконструкції, переобладнання,реставрації та ремонту будівель і споруд.

- Організація і надання ринкових послуг населенню, організаціям, підприємствам, що здійснюють торгівлю на Підприємстві і надають послуги.

- Надання в оренду основних засобів та торгових місць.

- Здійснення погоджених з правлінням Свалявської районної спілки споживчих товариств заходів розвитку та зміцнення матеріально-технічної бази Підприємства.

- Створення та організація роботи торгово-закупівельних пунктів Підприємства для заготівель, реалізації та збуту сільськогосподарської продукції, продуктів переробки, продовольчих і непродовольчих товарів, а також супутніх послуг.

- Справляння та перерахування до бюджету ринкового збору.

- Організація оптової, дрібно роздрібної та комісійної торгівлі товарами народного споживання і виробничо-технічного призначення, медикаментами, ветеринарними препаратами, лікарськими засобами, транспортними засобами, запчастинами та іншими продовольчими і непродовольчими товарами.

- Надання комерційних, посередницьких, представницьких, консультаційних, консалтингових та юридичних послуг,платних сервісних послуг юридичним і фізичним особам.

- Розвиток ресторанного господарства, у т.ч. закладів швидкого приготування їжі, організація виробництва кулінарних, кондитерських виробів, напівфабрикатів, іншої продукції громадського харчування та реалізація через роздрібну мережу.

- Організація обслуговування населення, будівництва, ремонту споруд і приміщень, ремонту автотранспорту та експедиційно-транспортних робіт, рекламно-інформаційних послуг, ксерокопіювання і перукарень, пошив та ремонт одягу, взуття тощо.

- Заготівля, збереження, переробка та збут сільськогосподарської продукції, макулатури, вторинної текстильної і полімерної сировини, зношених шин, склобою, хутрової, лікарсько-технічної сировини, дикорослих плодів, ягід, грибів, заготівля брухту чорних і кольорових металів.

- Відкриття пунктів обміну валюти, зон відпочинку для літніх людей та дітей.

- Організація і проведення виставок-ярмарків, святкових та тематичних базарів, видовищних і розважальних заходів.

- Вивчення та впровадження передового досвіду роботи, прогресивних форм організації праці та її оплати.

- Інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством.

Види діяльності,які відповідно до законодавства України потребують ліцензії (спеціального дозволу), Підприємство буде здійснювати після отримання такої ліцензії(дозволу).

Для державної реєстрації підприємства були подані такі документи:

1. Заява.

2. Ідентифікаційний код засновника підприємства.

3. Установчі документи.

4. Реєстраційну картку, яка є одночасно і заявою про державну реєстрацію.

5. Документ що засвідчує сплату реєстраційного збору.

6. Документ, що засвідчує сплату власниками внеску до статутного фонду підприємства.

7. Рішення антимонопольного комітету про згоду на створення (злиття, приєднання), якщо це передбачено законодавством.

При реєстрації даного підприємства одним із установчих документів виступав статут. Статут ДП «Ринок» містить такі обов’язкові дані про підприємство:

- Найменування і вид підприємства.

- Юридичний статус.

- Компетенцыю засновника та адресу підприємства.

- Порядок утворення майна.

- Документ про склад майна підприємства: перелік фондів (основні, оборотні, інше майно, статутний, резервний, страховий фонди).

- Документ про перелік органів управління підприємства, порядок їх формування, компетенцію.

- Порядок розподілу прибутків та покриття витрат.

Структура організації – це логічні взаємовідносини рівнів управління та функціональних областей, побудовані в такій формі, яка дозволяє найбільш ефективно досягати цілі організації. Організаційна структура управління – сукупність управлінських підрозділів і рівнів управління між якими існує система взаємозв’язків і які призначені для виконання основних функцій менеджменту та досягнення поставлених цілей. Виділяють два типи ОСУ – це органічні та механістичні.

Організаційна структура апарату управління ДП «Ринок» є лінійною. Лінійна організаційна структура являє собою систему управління, в якій кожний підлеглий має тільки одного керівника і в кожному підрозділі виконується весь комплекс робіт, пов’язаних з його управлінням. Таке рішення було зумовлене тим, що дане підприємство є малим за розміром.

Вищим органом управління Підприємства є засновник в особі правління Свалявської райспоживспілки, яке здійснює функції управління підприємством відповідно до чинного законодавства, статуту Свалявської райспоживспілки а також статуту ДП «Ринок». Правління Свалявської райспоживспілки правомочне прийняти будь-яке рішення з питань діяльності Підприємства, яке обов'язкове до виконання Підприємством. Виконавчим органом Підприємства є директор. Права і обов'язки директора визначаються статутом ДП «Ринок» і контрактом, укладеним з ним.

Обраний директор самостійно і злагоджено вирішує всі компетентні йому питання з діяльності ДП, Директор підзвітній засновнику в особі правління Свалявської райспоживспілки, виконує його рішення, діє від імені підприємства і представляє його інтереси в межах прав і обов'язків, передбачених статутом ДП, контрактом, та несе відповідальність за діяльність підприємства перед правлінням, передбачену контрактом, статутом, вимогами чинного законодавства, нормативними актами Укоопспілки, рішенням зборів Ради та рішенням правління райспоживспілки.

При обранні/призначенні на посаду директора ДП «Ринок» з ним укладається на визначений строк контракт, де чітко окреслені права, обов’язки та відповідальність директора перед засновником та самим колективом підприємства. Його матеріальне забезпечення та звільнення з посади з врахуванням відповідних гарантій, передбачено контрактом та чинним законодавством України.

Органом контролю Підприємства є ревізійна комісія Свалявської райспоживспілки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]