Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
128.44 Кб
Скачать

Тема 3. Система планування діяльності підприємства

Планування є найважливішою функцією управління підприємством. Планування є процесом визначення цілей, що їх підприємство передбачає досягти за певний період, та сукупність способів досягнення поставлених цілей.

Результатом вищевикладеного являється система планів.

План – це комплекс інструкцій призначений для менеджерів, що визначають яку роль повинна грати кожна частина організації у процесі досягнення цілей фірми.

Планування на ДП «Ринок» здійснюється безпосередньо директором, але з врахуванням побажань і рекомендацій вищого правління. Ступінь виконання плану залежить від багатьох факторів, в тому числі від робітників підприємства, від їх вмінь, знань, кваліфікації, ініціативи тощо.

На ДП «Ринок» в залежності від тривалості періоду планування застосовують перспективне та поточне планування. Перспективне планування виражене довгостроковим (стратегічне) і середньостроковим планами. Перспективний план розробляється із різним ступенем деталізації.

Але як і більшість невеликих підприємств України, дане ДП використовує поточне планування (Додаток ). Це зумовлено нестабільністю в державі, досить високим рівнем конкуренції та іншими зовнішніми чинниками. Планування проводиться в декілька етапів (Додаток )

Середньостроковий план – це деталізований стратегічний план на кілька років діяльності підприємства (3–5). Межа між довгостроковим і середньостроковим планами на даному підприємстві є досить умовною і неоднозначною.

Базою для формування програми розвитку є перспективний план.

На даному підприємстві в процесі планування здійснюються два напрямки роботи. Перший напрямок пов’язаний з розробкою оперативних планів, що називається календарним плануванням. Другий напрямок – диспетчеризація, тобто роботи, що необхідні для безперервного обліку, контролю та регулювання виконання оперативних планів.

Виділяють такі основні завдання, що вирішуються в ході оперативного планування на ДП «Ринок»:

  • повне виконання плану виробничої діяльності;

  • ритмічна робота всіх працівників підприємства;

  • установлення оптимального режиму роботи підприємства, що сприятиме найбільш ефективному і повному використанню устаткування, торговох площ що максимізує доходи ДП;

Під оперативним плануванням розуміють також складання бюджету організації. Процес планування в організації можна поділити на декілька етапів. Причому, слід зазначити, що всі етапи передують один одному.

- Перший етап. Фірма провадить дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища організації. Визначає головні компоненти.

- Другий етап. Фірма визначає бажані напрямки та орієнтири своеї діяльності: бачення, місія, комплекс цілей.

- Третій етап. Стратегічний аналіз. Підприємство порівнює бажані цілі та результати досліджень внутрішнього та зовнішнього середовища, які обмежують рух бажаних показників.

- Четвертий етап. Відбуваєтться вибір однієї з альтернативних стратегій та її розробка.

- П’ятий етап. Підготовка остаточного стратегічного плану.

- Шостий етап. Середньострокове планування. Підготовка середньострокових планів та програм.

- Сьомий етап. Розробка річних оперативних планів та проектів на основі стратегічного плану та средньострокового.

- Восьмий та дев’ятий етапи. Визначають передумови для створення нових планів.

Необхідно відмітити, що оперативне планування є найбільш пристосованим до особливостей діяльності вибраного суб’єкта господарювання, тому даний вид планування застосовується найчастіше.

Планування на підприємстві може бути певного типу в залежності від ознак по яким відбувається класифікація. Однією з таких ознак є часова оріентація ідей планування. Відносно даної ознаки на Підприємстві, а саме директором, використовується поєднання двох ідей: преактивної і інтерактивної.

Вдосконалення системи планування на ДП «Ринок» потребує більш широкого використання стратегічного й тактичного планування. Дане планування надають змогу покращити загальну діяльність підприємства і чітко визначити основні цілі та методи їх досягнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]