Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
128.44 Кб
Скачать

Тема 4. Операційна діяльність підприємства

4.1. Аналіз обсягів операційної діяльності підприємства

Основними цілями діяльності даного підприємства є організація і надання ринкових послуг населенню, організаціям, підприємствам, що здійснюють торгівлю на ДП «Ринок» і надають послуги. А також надання в оренду основних засобів та торгових місць.

Розглянемо динаміку обсягів надання в оренду торгових місць (табл. ). Дані показники є відносні і середніми арифметичними.

Таблиця 1

Роки

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

Звітний

Ціна, грн/м2

1

1,1

1,1

1,1

1,2

1,2

Обсяг, в якому надані в оренду торг. місця, м2

100

120

120

150

210

290

Обсяг отриманих до­ходів

100

106

109

136

165

189

Обсяг витрат

100

102

102

117

139

161

Прибуток

100

104

107

119

126

128

Виходячи з даних таблиці можемо зауважити стабільний розвиток підприємства.

Асортиментну політику підприємства можна оцінити досить позитивно. Хоча вона і відзначається низькою гнучкістю, яка зумовлена специфікою роботи даного підприємства, проте послуги надані ДП користуються попитом, що дуже важливо в конкурентній боротьбі.

Процес надання торгових місць в оренду здійснюється в просторі і часі. Щодо простору то це економічно доцільна фор­ма організації, та розташування торгових (робочих) місць. Ос­новними ознаками якого є:

  • закріплення за певною групою робочих місць однотипних товарів чи послуг, що реалізовуються на даній ділянці;

  • обладнання робочого місця дета­лями або приладами, що забезпечують дотримання принципу спеціалізації робочого місця;

  • розташування робочих місць в спеціальному порядку, найбільш приємному для покупців, що забезпечує вигідну позицію і для самих продавців.

Щодо часу то це ритмічність і сезонність в наданні торгових місць. Звичайно, що літом зростає кількість продавців на даному підприємстві. Це зумовлено сезонністю деякої продукції, що реалізується на даному підприємстві. Спостерігаючи за цим явищем, можна виявити циклічність. Хоча більша кількість орендарів торгових місць на ДП «Ринок» є постійними, що зводить циклічність до мінімуму.

Організація самого процесу продажу передбачає розміщення робочих місць на території підприємства із забезпеченням пересування предметів продажу по території підприємства за найкоротшими маршрутами і найменшою трудомісткістю з боку продавців. Тобто використовується в повному обсязі необхідні пристосування. Також, при необхідності, на підприємстві наявне складське приміщення, де за певну плату можна орендувати місце.

В необхідності, за згодою сторін, підприємство може надати в оренду певні товарно-матеріальні засоби, для полегшення умов праці.

До вже зазначеного переліку робіт, яку виконує дане підприємство можна додати також: організація оптової, дрібно роздрібної та комісійної торгівлі товарами народного споживання і виробничо-технічного призначення, медикаментами, ветеринарними препаратами, лікарськими засобами, транспортними засобами, запчастинами та іншими продовольчими і непродовольчими товарами.

Ще одним видом операційної діяльності, якою займається ДП є створення та організація роботи торгово-закупівельних пунктів підприємства для заготівель, реалізації та збуту сільськогосподарської продукції, продуктів переробки, продовольчих і непродовольчих товарів, а також супутніх послуг.

Надання комерційних, посередницьких, представницьких, консультаційних, консалтингових та юридичних послуг, платних сервісних послуг юридичним і фізичним особам можна також вважати одним із видів діяльності даного підприємства. Ще додається заготівля, збереження, переробка та збут сільськогосподарської продукції, макулатури, вторинної текстильної і полімерної сировини, зношених шин, склобою, хутрової, лікарсько-технічної сировини, дикорослих плодів, ягід, грибів, заготівля брухту чорних і кольорових металів. Відкриття пунктів обміну валюти.

Також підприємство бере участь в організації і проведенні виставок-ярмарків, святкових та тематичних базарів, видовищних і розважальних заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]