Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
128.44 Кб
Скачать

Тема 6. Маркетингова діяльність підприємства

6.1. Оцінка ефективності товарної політики підприємства

Маркетинг є комплексною системою управління діяльністю підприємства, що забезпечує виявлення потреб споживачів, виробництво відповідних до цих потреб продукції і послуг, просування товарів до споживачів і одержання на цій основі максимального прибутку. Маркетинг передбачає, з одного боку, дослідження ринку, попиту, смаків і потреб споживачів, а з другого – активний вплив на ринок, на формування потреб і пропозицій споживачів.

Нині маркетинг являє собою концепцію, філософію і стратегію підприємства, відповідно до чого здійснюється управління рухом товарів і послуг від виробника до споживача або користувача. Він виступає як важливий інструмент ефективного налагодження каналів для реалізації товарів, створення розгалуженої системи сервісу, проведення цілеспрямованих рекламно–збутових акцій. У процесі маркетингового аналізу розглядаються сприятливі ринкові можливості й існуючі реальні загрози невдач і втрат, що можуть виникнути у зв’язку із несприятливою тенденцією або з несприятливою подією, сильні і слабкі сторони виробництва продукції і його перспективи, які випливають з цього.

Основною метою маркетингу є забезпечення оптимального співвідношення між попитом і пропозицією продукції визначеного виду і асортименту, досягнення найдоцільнішої швидкості просування товарів на шляху від виробника до кінцевого споживача. Йдеться про такий рух, при якому співпадали б найвигідніші темпи надання послуг, з одного боку, і здатність повністю і своєчасно задовольняти потреби покупців – з другого.

Тому застосовувати маркетинг – означає управляти реалізацією послуг або здійснювати іншу підприємницьку діяльність з чітко поставленою метою, тобто орієнтувати на певного покупця і одночасно розвивати якість, формувати попит. Засобами маркетингу створюють умови, за яких споживач може “голосувати” за потрібний йому продукт своїми грішми, що змушує корпорацію робити те, чого бажає покупець, оскільки вона одержує інформацію про потреби покупців і відповідно коригує свою програму.

Маркетинг є якісно новою економічною теорією, поява якої зумовлена науково–технічним прогресом, загостренням конкуренції на ринках, збільшенням попиту споживачів продукції, підвищенням ступеня невизначеності кон’юнктури на внутрішньому і зовнішньому ринках, загостренням енерго–сировинних і екологічних проблем. Ці фактори спричинили зміну всіх функцій діяльності підприємств, фірм, компаній та підпорядкування їх завдань збуту продукції.

Проте слід відмітити, що на даному підприємстві служби маркетингу не існує, і відповідно майже не здійснюються маркетингові заходи, не розроблена маркетингова стратегія, або хоча б тактика.

Однією з пропозицій до ДП «Ринок» є створення відділу маркетингу. Можливо на сьогоднішній день даний відділ не є вкрай необхідним, проте завжди потрібно планувати на перспективу, а перспективи в напрямку маркетингу, його застосуванні на підприємстві є надзвичайно привабливі.

Виходячи з нормативних актів, які регламентують нову підприємницьку діяльність в Україні, цілі служби маркетингу на підприємстві можна визначить наступним чином: забезпечення зростання продажу на внутрішньому та зовнішньому ринках за рахунок пригнічення конкурентів чи використан­ня їх хиб або слабких характеристик; задоволення потреб носіїв платоспроможного попиту на внутрішньому та зовнішньому ринках; зниження витрат на господарську діяльність та орудування за рахунок оптимального використання можливостей підприємства та його ре­зервів розвитку; одержання планового прибутку за рахунок більш повного використання потенціалу підприємства.

До основних функцій служби маркетингу на ДП «Ринок» повинні належати:

  • повне і відповідальне виконання аналітичних функцій;

  • активний вплив на збутову функцію, на розробку та просування нових послуг;

  • виконання всіх функцій активного впливу на керовані факто­ри зовнішнього та внутрішнього середовища (формування попиту; стимулювання збуту; сервіс; товарну і цінову політику; інші елементи);

  • забезпечення управління та контроль через систему плануван­ня, інформаційного та комунікаційного обслуговування господарської діяльності підприємства;

  • забезпечення постійного контролю завдяки ситуаційному аналізу, системі зворотних зв’язків, системному аналізу.

Як вже було відмічено, що маркетингова політика підприємством практично не проводиться. На підприємство надходять вказівки щодо його діяльності.

Проте слід відмітити, що маркетингова політика послуг повинна б була передбачати визначення оптимальної номенклатури послуг, її предметом повинна бути якість, рівень відповідності потребам споживачів.

Необхідно зазначити, що в розв’язанні завдань маркетингової політики послуг повинен переважати стратегічний підхід – курс на досягнення головної мети підприємницької діяльності. Формуванню асортименту послуг передує розроблення асортиментної політики. На підприємстві не здійснюють побудову асортиментної структури послуг, що пропонуються через відсутності необхідності на сьогоднішній час даного заходу.

Проте, якщо підприємство здійснюватиме подібний захід в майбутньому, йому необхідно буде за її основу брати споживчі вимоги певних груп (сегментів ринку), а також необхідність забезпечити підприємству найефективніше використання сировинних, технологічних, фінансових та інших ресурсів для для надання послуг з низькими витратами.

Воно повинно керуватися такими основними принципами маркетингу (Додаток ), які передбачають:

  • спрямованість на досягнення кінцевого практичного результату в своїй господарській діяльності;

  • концентрацію дослідницьких, збутових зусиль на вирішальних напрямках маркетингової діяльності;

  • спрямованість підприємства на довгостроковий результат маркетингової роботи;

  • застосування стратегії і тактики активного пристосування до вимог споживачів з одночасним цілеспрямованим впливом на них.

Також вагомість і величину задоволення потреб послугами підприємства ДП «Ринок» можна описати за допомогою таких показників:

  • Одиничний індекс розраховується за формулою:

де Р – величина параметра реального товару;

Р100 – величина параметру оптимального товару, що задовольняє потреби на 100%.

  • Груповий індекс розраховується за формулою:

де Ісп – груповий споживчий показник;

qi – одиничний параметричний показник по і-му параметру;

аі – вага і-го параметра;

n – число параметрів.

  • Інтегральний індекс розраховується за формулою:

де Ісп – споживчий показник;

Іеп – економічний показник.

Але, успіх компанії залежить не тільки від її власних дій, але і від того, наскільки добре потреби кінцевого споживача задовольняються всіма ланками ланцюга (рис. 6.1.1.)

Рис 6.1.1. Елементи системи маркетингу підприємства

Отже, виходячи з вище перерахованих тенденцій розвитку, впровадження маркетингу, як системи організації діяльності, на підприємстві «Ринок» є бажаним. Дане явище позитивно вплине на підприємство, покращить становище, підвищить показники ефективності діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]