Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕЛІГІЄЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
659.97 Кб
Скачать

Тема 16. Сектантство

Сектантство на відміну від церковних спільнот пропагує: вільне об’єднання, елітарність, авторитарну структуру, опозицію до світу, дуалістичну концепцію дійсності, суб’єктивно арбітральну інтерпретацію Біблії, домінування емоційності, “промивання мозку” й контроль за думками, маніпулювання почуттями вини й підкорення лідерові.

СЕКТИ поділяються на:

  1. Деструктивні (Церква об’єднання, кришнаїти, сатанисти).

  2. Біблійні (Свідки Єгови, Новоапостольська Церква, мормони).

  3. Релігієзнавчі (Місія Чайтані, Товариство ведичної культури).

  4. Парарелігійні (New Age, Наука розуму, трансцендентальні знання).

  5. Світоглядні (масони, вільнодумці).

  6. Езотеричні (Реріхівське товариство, Асоціація “Живої етики”, Теософія)

  7. Психотехнічні (Біле Братство)

  8. Економічні (Herba Life, Vision).

Сектантство твердить: Церква – ні, Христос так (напрями юдео-християнського походження – варіанти адвентизму, мормони); Христос – ні, Бог – так (групи буддійсько-індуїстської орієнтації); Бог – ні, релігія – так (рух New Age); релігія – ні, сакральне – так (спіритизм, сатанізм, окультні науки).

Новітня секта, яка повстала від протестантів в Америці у 1874 році (засновник Ч.Т.Рассел) – Свідки Єгови, активно діючи в Україні, відвертає молодь від суспільного, національного життя, залякуючи кінцем світу, заперечуючи Христа Бога, надуживаючи старозавітними заборонами (строга заборона переливання крові, навіть наражаючись на смерть), відкидає духовні традиції українців. Свідки Єгови відкидають традиційне вчення про Пресвяту Трійцю, заперечують безсмертя людської душі та існування пекла. Вірять в одного Бога, Якого по старозавітному називають Єгова, очікують 1000 літнього царства, надіються на 144000 вибраних. Вони проповідують, що: Ісус Христос – Архангел Михаїл; Cвятий Дух – безособова енергія, що керує їхньою організацією; рай буде на землі (у матеріальному сенсі).

Унаслідок змішування , перекручування ідей християнства і східних релігій повстала секта, звана “Біле братство” (засновниця Марія Цвігун), що пропагує фальшиве зречення від світу, поклоніння Марії Деві Христос і очікування близького кінця світу.

Найбільш небезпечним угрупуванням сьогодні є секта сатанистів – свідомих носіїв зла й антиподів християнства, мета якої відірвати молодь від віри в Бога, від дотримання Заповідей Божих, а поставити на місце Бога сатану, в честь якого приносяться навіть криваві людські жертви, а святотатства – глум над могилами померлих, осквернення храмів – норма поведінки. Сатанисти тричі зрікаються Бога, а тричі обіцяють служити сатані, а тому беруть собі за символ число 666.

Масонство (з англійської мови mason – муляр) – це течія, що повстала в Англії у 1717 р., а у Франції в 1725 р. унаслідок поширення ідей деїзму. Це таємна течія, що творить свої ложі, в якій є централізована влада, абсолютний і сліпий послух та має за мету знищувати християнські Церкви. До масонів належали провідники французької революції 1789 р., декабристи. Заборону належати до масонства видали папи: Климентій ХШ та Іван Павло П (в 1983 р.)

В Україні діє понад 400 громад новітніх релігійних рухів, зокрема, такі як неохристиянство, яке представляють громади харизматичного (харизма з грецької мови – дар) спрямування й громади Повного Євангелія “Джерело життя” та рух “Міжнародна спільнота свідомості Крішни” і інші. Діяльність цих громад проводиться з використанням елементів сугестії, при підвищеній афектації з боку провідника, що спонукає екзальтовану реакцію віруючих: плескання в долоні, стереотипні рухи всього тіла.

Кришнаїзм виник в ХХ ст. і намагається стати релігією об’єднання. Його заснував індійський проповідник Абхай Шіран Де в 1966 р. у США, який дістав ритуальне ім’я – Його Божественна Милість Бхактіведанта Свамі Прабхунда. Його вчення зветься “Бхагавад – гіта”. Ця релігія включає у свій пантеон всіх богів традиційних релігій, а єдиним абсолютним богом вважають Крішну. Кришнаїти вважають, що Христос – це сам Крішна у своєму черговому перевтіленні. Кришнаїти проголошують вчення про реінкарнацію. Вони допускають у своєму вченні вбивство людини. Їм заборонено споживати м’ясо, рибу, яйця, а вони вживають лише вегетаріанську їжу. Вони мають ритуальні богослужіння в храмі з 4 год. ранку до 21 год. вечора, проводячи медитації (розважання), читаючи мантру: “Харе Крішна, Крішна Харе, Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама, Рама Харе, Харе.“ Протягом дня вони проголошують мантру 1728 раз. Учителі кришнаїзму звуться гуру. Кришнаїзм – це шлях самоствердження і холодної безсердечності. Це шлях духовного й морального самовбивства.

З “Міжнародної спільноти свідомості Крішни” повстала Місія Чайтані, яка поєднує елементи християнства з індуїзмом. Інші подібні напрями – це “Сахаджа-йога”, “Трансцендентальна медитація” і “Центр Шрі Чинмоя”. До нетрадиційних течій належать також Церква сайєнтології (з англійської мови scientific - науковий), бахаїзм. В сайєнтологічному напрямі різні недосліджені явища природи й психіки людини отримують містичне трактування. Одним із засновників цього напрямку є Р.Л. Хаббард. Деякі з харизматичних сект, що виникли на заході з Церков п’ятидесятників, зокрема, “Cлово віри“, “Перемога“, а також Церква сайєнтології зомбують людей, завдають шкоди їх здоров’ю і матеріальному стану. Вони критикують традиційні Церкви, проводять богослужіння у формі масових шоу, які приводять учасників до істерії. Бахаїзм є синтетичною неорелігією, що об’єднує понад 5 млн. людей, у якій стверджується, що Творець у різні періоди посилає на Землю посланців (Будду, Мойсея, Кришну, Зороастра, Ісуса Христа, Могамета, Багауллу (1817-1892) – засновника бахаїзму), які є носіями Одкровення. Бахаїзм закликає людство до глобальної єдності.

До неохристиянських об’єднань належать: “Церква об’єднання”,”Діти Бога “,”Церква тіла Христа“ та інші, які намагаються з’єднати християнське вчення з елементами східних релігій, де яскраво виражені мотиви швидкого кінця світу, месіанізм та наділення керівника статусом посланця Бога. “Церква об’єднання” або ”Асоціація Святого Духа за об’єднання світового християнства” заснована в 1954 р. в Південній Кореї Сан Мун Муном. Згідно вчення Муна існує один Бог, який об’являє себе в усіх релігіях світу, а месією Заключного Завіту Мун об’явив себе. В цій спільноті відсутні всякі канони й обряди. Вона нараховує декілька мільйонів послідовників і діє в 150 країнах світу. Члени цієї спільноти жертвують релігійній общині гроші й майно. Подібні ідеї створення єдиної релігії висловлює рух Нью Ейдж (з англійської мови New Age – Новий Вік). Езотеричні секти дотримуються таємних, скритих знань, що базуються на пантеїзмі. Своє вчення базують у книзі Агні Йога.

В Україні до УПЦ МП належить 37 % віруючих, до УГКЦ – 15 %, до протестантських Церков – 26 %, до УПЦ КП – 10 %, до УАПЦ –5 %, до РКЦ – 4 %, до ісламу – 1 %, до юдаїзму – 0,7 %, а до інших – 1,3 %. У державі створено конституційно-правове поле, яке гарантує свободу релігії та Церкви і з багатьох параметрів відповідає міжнародним критеріям і стандартам. Згідно Статті 35 Конституції України жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова. Відносини між Церквою й державою набувають дедалі більш партнерського характеру. Релігійна ситуація в державі характеризується нарощуванням екуменічної співпраці християнських організацій, насамперед у контексті святкування 2000-ліття Різдва Христового, запровадження предмета “Християнська етика” у загальноосвітніх і вищих навчальних закладах України й візиту в Україну Папи Івана Павла П.

Запитання для самоконтролю

  1. Що пропагує сектантство на відміну від церковних спільнот ?

  2. Якою є класифікація сект ?

  3. Чи Свідки Єгови є християнами ?

  4. До чого закликають сатанисти ?

  5. Що вчать кришнаїти ?

  6. Хто належить до неохристиянських об’єднань ?

  7. Якою є статистика конфесій в Україні ?