Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕЛІГІЄЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
659.97 Кб
Скачать

Тема 14. Дохристиянські вірування українського народу

Основою слов'янського язичництва є обожнювання сил природи, віра в духів, що населили природу і життя людини та супроводжували її до смерті. Дохристиянські вірування не були незмінними. Реформа Володимира Святославовича 980 р. дає нам перелік Київських богів вибраних у пантеон з безлічі язичеських божеств за рівнем поклоніння, територіальної приналежності племен. Це такі божества як Хорc і Дажбог (уособлювали сонце); Симаргл (бог землі, підземного царства); Стрибог (бог вітрів); Мокош (покровителька родючості); Перун (дружинно-князівський бог війни та зброї, що уособлював бога грому і блискавки ), Велес (бог , що опікувався худобою), Лада (богиня краси і любові), Марена (богиня смерті), Сварог (бог неба) , Дивбог (бог страху).

Cучасне українське язичництво оформилось в течію РУНВіри (рідна українська національна віра). Засновниками її є Лев Силенко, якому належить монотеїстична теорія цієї язичницької віри та Володимир Шаян, котрому належить її політеїстична теорія . Автори ґрунтують свої вчення у книгах “Магавіра” та “Велесова книга”. Прихильники Силенка вірять в єдиного Бога – Дажбога. Представники РУНВіри визнають 17 заповідей:

  1. Розумій і люби Бога по – рідному.

  2. Не поклоняйся чужоземним поняттям Бога.

  3. Самоудосконалюй розум, душу і тіло.

  4. Вір у себе.

  5. Люби родичів своїх.

  6. Виховуй дітей у дусі Рідної Віри.

  7. Шануй духовність.

  8. Шануй свята Рідної Віри.

  9. Не самозабувайся на чужині.

10.Не обмовляй.

11.Живи для добра Вітчизни.

12.Будь правдивим свідком.

13.Обороняй свої скарби і не привласнюй чужі.

14.Не люби ворогів народу твого. Не будь рабом.

15.Не лишай у біді приятеля твого.

16.Не зневіряйся.

17.Люби дітей свого і чужого народу.

Прихильники цієї віри мають своїх духовних провідників – рун тата і рун маму. Сучасними популяризаторами цієї віри є Галина Лозко, Сергій Плачинда і Володимир Пилат. До неоязичництва крім РУНВіри належить Ладовірство, Собор Рідної віри, Великий вогонь, Українська асоціація “Рух за здоровий спосіб життя”- група послідовників Порфирія Іванова, які обожнюють природу. Символом прихильників РУНВіри є трисуття (тризуб) в обрамленні Сонця.

Запитання для самоконтролю

  1. Коли виникло язичництво ?

  2. Хто є засновником РУН віри ?

  3. Які заповіді визнають представники РУН віри ?

  4. Хто є сучасними популяризаторами РУН віри ?

Тема 15. Сучасний стан міжконфесійних відносин в україні

Існують три легенди поширення християнства на землях Руси – України:

  1. святоандріївська, згідно якої апостол Андрій Первозданний проповідував віру Христову в місті Херсонесі (теперішні розвалини біля Севастополя) та на Київських горах, які поблагословив та сказав, що на них засіяє Божа благодать. Згідно переказів, після св. Андрія християнську віру голосили на наших землях його учні – скити: Інн, Рин, Пін, які загинули від місцевого населення, яке було язичницьким і боялось приймати віру в одного Бога, щоб не прогнівити божків: Даждьбога, Перуна, Сварога, Велеса та ін.

  2. святопавлівська, згідно якої апостол Павло проповідував в Моравії на Балканах і навчав Ілірика, який проповідував віру Христову серед слов’ян. Ще з ІУ-У ст. на землях Прикарпаття поширилось свято Корочунь (Карачун), що відзначалось в найкоротший день і найдовшу ніч року, а також готувалась страва – коливо (варене зерно пшениці з диким медом – прообраз куті), згадувались покійні предки і прославляли народження Світла Світу (Ісуса Христа). Підтвердженням цієї легенди була місія рівноапостольних братів Кирила і Мефодія, які здійснили символічне перше хрещення Руси – України, здійснюючи місію до хозар у 860 р. і проповідуючи в Херсонесі та здійснили переклад Святого Письма і богослужбових книг на церковнослов’янську мову.

  3. Богородична або візантійська, згідно якої війська русичів близько 860 р. нападали на Царгород (Візантію) і не здобувши її через могутній захист Богородиці, до якої взивали жителі Царгорода, самі вирішили прийняти християнську віру, зокрема, охрестилися князі Аскольд і Дир із своїми військовими дружинами.

Ще до хрещення Руси – України на українській землі перебували деякі римські папи, як мученики на засланні. Третій наслідник апостола Петра Папа Климент І мученик (88-100 рр..) перебував за римського імператора Траяна на засланні в Криму в м. Херсонесі і був втоплений у Чорному морі приблизно у 100 році. Рівноапостольні Кирило і Мефодій внаслідок місії до хозар у 861 році віднайшли мощі (нетлінні останки) святого Климентія в підводній гробниці коло Херсонесу і перенесли їх у 867 році до Риму. За князя Володимира Великого – хрестителя України частину мощей Папи Климента І було передано послами Папи Івана XV у Київ та покладені в основу Десятинної церкви. Голова Папи Климента І знаходиться в Києво-Печерській Лаврі до сьогодні.

В 655 році перебував на вигнанні в м. Херсонесі 75-й наслідник апостола Петра Папа Мартин І мученик (649-657 рр..), який там і помер, пишучи до своїх вірних, що на цих землях такий голод, що люди не пам’ятають як виглядає хліб.

У 988 р. Русь – Україна за князя Володимира Великого стає християнською державою, прийнявши віру у візантійському, східному обряді. Київська Церква в Україні розвивається й зазнає поділу в ХУІ ст. Першими церквами в Київській Русі ще до хрещення були храми святих Іллі та Миколая, а першими єпархіями – Тьмутороканська і Перемишльська ще з ІХ ст. Відомими першими українськими митрополитами були Іларіон та Клим Смолятич. Після смерті князя Володимира Великого в 1015 році у самому Києві нараховувалось близько 400 християнських храмів.

Україна - поліконфесійна держава. За темпами росту релігійних організацій вона посідає одне з провідних місць у Європі. Зокрема, діє 23543 релігійних організацій 52 віросповідних напрямів 90 конфесій, течій і напрямків, у тому числі 192 духовні центри й управління, 198 монастирів, 125 місій, 30 братств, 121 духовних навчальних закладів. Проти минулого року релігійна мережа зросла на 7,2 %, або на 1375 одиниць. У власності релігійних організацій перебуває 9886 культових споруд, а опікуються релігійними організаціями 21281 священнослужителів. Домінуючою релігійною течією є православ'я, яке об'єднує 12396 громад, що становить 52,7% загальної кількості осередків віруючих держави. До православних конфесій в Україні належать: УПЦ МП (Українська православна Церква Московського Патріархату), УПЦ КП (Українська православна Церква Київського Патріархату), УАПЦ (Українська Автокефальна православна Церква ). Предстоятелем УПЦ МП є блаженніший митрополит Володимир Сабодан, а Главою– Патріарх Російської православної Церкви Алексій ІІ. Патріархат Російської православної Церкви заснований у 1589 році. Главою УПЦ КП є Патріарх Філарет (Денисенко). УПЦ КП розвивалась в Україні з 1620 по 1685 роки, а відродилася у 1992 р. Предстоятелем УАПЦ є митрополит Мефодій, а за блаженнішого митрополита визнається митрополит Костянтин із США. Українська Автокефальна православна Церква несе свій початок в Україні у 1919-1921 роках. УАПЦ була ліквідована Радянською владою в 1930 р., відновлювалась в час другої світової війни (її митрополитом став Полікарп Сікорський, який згодом емігрував за кордон), а відродилася в Україні в 1989 р. На Соборі 1990 р. в Києві проголошено патріархом УАПЦ митрополита Мстислава. Відомими діячами православної Церкви в Україні були митрополити: святий Петро Могила (1596-1646) та Іван Огієнко (Іларіон) (1882-1972). Чільними діячами УАПЦ були єпископ Василь Липківський, Патріархи Мстислав Скрипник та Дмитрій (Володимир Ярема). В даний час представники УАПЦ і УПЦ КП ведуть активні переговори про об’єднання в єдину помісну православну Церкву в Україні під патронатом Вселенського Патріарха православної Церкви Варфоломія.

Католицизм в Україні представлений 4091 громадами, у тому числі УГКЦ (Українська греко-католицька Церква) має понад 3356 парафій, Римо-католицька Церква (РКЦ)- 735. Главою УГКЦ є блаженніший Архієпископ Кардинал Любомир Гузар. Українська греко-католицька Церква несе свій початок від Берестейської Унії в 1596 році, внаслідок якої була узаконена єдність тодішньої більшої частини православної Церкви в Україні на чолі з митрополитом М. Рагозою, єпископами І.Потієм, К.Терлецьким та ін. з Римським Апостольським Престолом при умові збереження літургійної окремішності та самоуправи. УГКЦ стала основою збереження української мови і традиції в церковному та суспільному житті і могутнім забралом перед русифікацією та полонізацією. УГКЦ була офіційно ліквідована Радянською владою в 1946 р., а відродилася в Україні в 1989 р. Вона визнає догмати католицької Церкви, а дотримується східного, візантійського обряду, властивого православним Церквам. В УГКЦ активно діють монаші чини і згромадження, зокрема, чоловічі: василіани, редемптористи, студити; жіночі: василіянки, сестри служебниці, сестри Пресвятої Родини, йосафатки, йосифітки, студитки. Відомими діячами греко-католицької Церкви в Україні були митрополити Й.В. Рутський, Андрей Шептицький (1865-1944), Патріарх і кардинал Йосиф Сліпий (1892-1984). В історії взаємовідносин української Церкви з Римським Престолом було призначено 6 кардиналів, починаючи від митрополита Ізидора в ХУ ст. Центром УГКЦ є Архікатедральний собор св. Юра у Львові. В 1991 р. в Україну повернувся з Риму Глава УГКЦ М.І.Кардинал Любачівський, а в 1992 р. у крипті св. Юра був перезахоронений патріарх Й. Сліпий.

Главою РКЦ в Україні є Архієпископ Кардинал Мар’ян Яворський, а найвищим Главою є Папа Римський Іван Павло ІІ. Візит в Україну (Київ, Львів) Папи Івана-Павла ІІ з 23 по 27 червня 2001 року спричинився до духовного відродження України, поліпшення міжконфесійних стосунків та покращення економічної ситуації. В заходах проведених Папою в Україні (Богослужіння в латинському і візантійському обрядах) узяло понад 2.5 млн. людей різних конфесій. Перебуваючи в Україні, Папа проголосив 30 нових блаженних, з яких 28 греко-католиків, а серед них 23 священномучеників, зокрема, таких єпископів: Григорій Хомишин, Теодор Ромжа, Йосафат Коциловський, Григорій Лакота, Микита Будка, Миколай Чарнецький, Симеон Лукач, Іван Слезюк, Василь Величковський, 3 преподобномучениці, преподобну монахиню Йосафату Гордашевську, 1 мученика та двох римо-католиків: єпископа й священика.

Перечисленні вище конфесії належать до традиційних Церков України. Традиційні Церкви базуються на: таїнственній ініціації, універсальності, ієрархічній службі й харизматизмі, концепції спасіння світу та інтегрального розуміння світу, а також на об’єктивно-текстуальному тлумаченні об’явлених джерел релігії, пізнавально-емоційній мотивації, вільному й свідомому прийнятті рішень, відпущенні вини та відданні себе Богові. Традиційні Церкви об’єднуються навколо наступних фундаментальних світоглядних принципів: теоцентризм (розуміння того, що Бог є центром усього), креаціонізм (усвідомлення того, що Бог все створив з нічого), провіденціоналізм ( положення про це, що Бог перманентно (безперервно і постійно) керує створеним Ним світом, людською історією й поведінкою кожної окремої людини), персоналізм (усвідомлення людини як особи, створеної на образ і подобу Божу) і ревеляціонізм ( прийняття Божого Об’явлення).

Крім них в Україні поширені нетрадиційні Церкви, до яких належать протестантські Церкви та секти як релігійні організації, що використовують частину вчення традиційних Церков.

Протестантизм представлений в Україні 20 напрямками. Прихильники найчисельніших із них об'єднані у впливові союзи євангельських християн - баптистів, п’ятидесятників та адвентистів сьомого дня, що активно займаються благочинною діяльністю.

Запитання для самоконтролю

  1. Які три легенди поширення християнства на землях Руси – України існують ?

  2. Хто з римських папів перебували на українській землі ?

  3. У якому обряді прийняла віру Русь – Україна за князя Володимира Великого ?

  4. У чому суть поліконфесійності України ?

  5. Хто очолює УПЦ МП ?

  6. Хто очолює УГКЦ ?

  7. Хто очолює УПЦ КП ?

  8. Хто очолює УАПЦ ?

  9. Які результати візиту Папи Івана Павла П в Україну ?

  10. Що об’єднує традиційні Церкви ?