Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕЛІГІЄЗНАВСТВО.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
659.97 Кб
Скачать

133

Міжрегіональна Академія управління персоналом Львівська філія

О.В.Огірко

Релігієзнавство

Навчальний посібник

Львів 2002

ББК 86.2я73

О 16

УДК 2

Огірко О.В. Релігієзнавство: Навч. посібник. – Львів: Львівська філія

Міжрегіональної Академії управління персоналом, 2002.- 133 c. – Укр.

ISBN 966-7760-15-4

Мета пропонованого навчального посібника – ознайомити читачів з основами релігієзнавства. Подано різні концепції релігійних монотеїстичних і політеїстичних теорій, серед яких головна увага приділена християнству, як релігії любові, щo відображає більше як тисячолітню культуру українців. Особливу увагу звернено на християнську етику, християнську філософію, молитву і святу Літургію та сакральне мистецтво, а також зв’язок релігії й науки. Указано на сучасну міжконфесійну ситуацію в Україні.

Для студентів і викладачів вищих навчальних закладів та вчителів християнської етики.

Схвалено Вченою радою Львівської філії Міжрегіональної Академії управління персоналом

Рецензенти: кандидат філософських наук, доцент кафедри культурологічної освіти вчителів Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Мазур Л.О.,

кандидат філософських наук, доцент кафедри державного управління Львівського регіонального інституту державного управління Української Академії державного управління при Президентові України Петровський П.М.

Відповідальний за випуск Л.І. Лелик

ISBN 966-7760-15-4 © О.В. Огірко, 2002

© Львівська

філія Міжрегіональної Академії

управління персоналом, 2002

ВСТУП

Релігієзнавство як наука вивчає і систематизує гуманітарні й природничі знання про релігію. Термін “релігія” походить від латинського слова – “в’язати”. Релігія поєднує й пов’язує людину з Богом. Вона наказує їй ушановувати Бога, визнавати, що Він є Творцем світу і підтверджувати свою віру ділами. Людина має природну релігійність, бо їй притаманне вроджене почуття – змагання до ідеалу. Людина складається з матеріального – тіла і його фізичних прикмет та духовного – душі і її прикмет – розуму й волі. Людина як створена особа має обов’язки супроти Свого Творця і супроти інших людей, які відкриваються в крилатому латинському вислові:”Ora et labora” – “Молись й працюй”. Релігія закликає людину смиритися перед Богом як Батьком усіх людей і побачити в другій людині свого брата, чи сестру, тобто собі рівного. Релігія заперечує пиху, гордість поодиноких людей і народів та закликає всіх жити у гармонії. Релігія є основою найвищої моралі, якою вона займається протягом усього існування. Із занепадом релігії занепадала і мораль, а разом із тим і весь суспільний лад: Римська імперія, Радянський Союз. Давньогрецький філософ Діокл (ІУ ст. до н.е.) навчав: ”Розум, який перестає споглядати Бога, стає демоном або бидлом”. Людина, яка визнає Бога має певні моральні стрими і дотримується основного закону:”чини добро – остерігайся зла”. Не випадково Святе Письмо навчає: ”Каже безумний у своєму серці: ”Немає Бога!”(Пс.14(13),1). З розвитком культури та цивілізації людства вшанування численних богів (політеїзм) перейшло в монотеїзм, тобто вшанування одного Бога.

Завдання дисципліни - формувати в слухачів певні вміння і навички: спілкування з людьми різних релігійних поглядів; уміння враховувати релігійний фактор при підготовці виступів в аудиторіях з віруючими людьми; вміння вести дискусії , задавати питання і давати відповіді у ситуаціях, коли домінує релігійна тематика; вести ефективні ділові переговори з людьми, релігійні погляди яких можуть впливати на характер майбутніх угод; вміння використовувати свої знання по релігійним проблемам для розвитку способів покращення ділового спілкування.