Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекоменд_дипломуЛІПБ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи

Львівський інститут пожежної безпеки

Кафедра електротехніки, автоматики і зв’язку

Методичні рекомендації

для виконання дипломного проекту курсантами, студентами та слухачами факультету заочного та дистанційного навчання освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст

за спеціальністю 7.092801 „Пожежна безпека”

(за напрямком «Пожежна профілактика електроустановок»)

Львів 2006

Рецензент:

Семерак М.М., доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, професор кафедри наглядово-профілактичної діяльності ЛІПБ МНС України.

Гудим В.І., Кравець І.П., Рудик Ю.І.

Методичні рекомендації для виконання дипломного проекту курсантами, студентами та слухачами факультету заочного та дистанційного навчання освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст за спеціальністю 7.092801 „Пожежна безпека” (за напрямком „Пожежна профілактика електроустановок”).– Львів: ЛІПБ МНС України, 2006. – 47 с.

У „Методичних рекомендаціях…” викладені методичні вимоги щодо змісту та порядку виконання дипломного проекту. Вони призначені для надання допомоги випускникам Львівського інституту пожежної безпеки з метою вироблення в них навичок щодо формування, вибору, оптимізації та остаточного прийняття технічних і організаційних рішень на основі законодавчих актів, державних стандартів і інших нормативних документів та сучасних методів управління під час написання дипломного проекту.

Рекомендовано Методичною радою ліпб мнс України. Протокол № 8 від 16 березня 2006 року. Вступ

З поміж низки задач, які розв’язуються особовим складом МНС України, щодо наслідків та запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, актуальною є задача забезпечення пожежної безпеки окремих видів електрообладнання та електроустановок в цілому. Розробка та впровадження реальних задач у вигляді дипломних проектів з пожежної профілактики електроустановок сприяють успішному їх розв’язанню.

Дипломне проектування відноситься до завершального етапу навчання спеціаліста і скероване на систематизацію та узагальнення теоретичних і практичних знань, розвиток аналітичного і творчого мислення, а також вироблення навичок щодо формування, вибору, оптимізації та остаточного прийняття технічних і організаційних рішень на основі законодавчих актів, державних стандартів і інших нормативних документів та сучасних методів управління.

На даному етапі дипломанту знадобляться знання з електротехніки й електрообладнання, пожежної профілактики електроустановок, окремі положення ППБУ, Правил будови електроустановок та інших нормативних документів, математичної статистики і теорії ймовірності, а також комп’ютерної техніки в обсязі вміння використовувати програмні продукти для виконання необхідних розрахунків і графічного оформлення дипломного проекту.

1. Загальні положення

1.1. Методичні рекомендації розроблені на підставі положень Закону України „Про вищу освіту”, наказів Міністерства освіти України від 31.07.1998 р. №285 „Про порядок розробки складових нормативного та навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців з вищою освітою” та від 23.07.1993 р. №161 „Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах”, наказу МНС України від 09.12.2003 №481 „Про затвердження Положення про створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у навчальних закладах МНС України”, інших нормативних актів МОН та МНС України, що регламентують діяльність галузевих вищих навчальних закладів.

1.2. Дипломне проектування випускниками Львівського інституту пожежної безпеки проводиться з метою встановлення відповідності рівня якості підготовки курсанта, студента чи слухача (далі - дипломанта) до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики, освітньо-професійної програми за напрямом, спеціальністю та спеціалізацією підготовки.

1.3. До захисту дипломного проекту допускаються дипломанті, які виконали всі вимоги навчального плану та програм зі спеціальності. Допуском до захисту дипломного проекту чи складання державних іспитів є список дипломантів-випускників, затверджений ректоромінституту за поданням навчально-методичного відділу.

    1. Виконання і захист дипломних проектів є заключним етапом навчання дипломантів в університеті та має за мету :

  • систематизувати, закріпити і покращити теоретичні знання дипломантів за спеціальністю „Пожежна безпека” та розвинути навички використання їх під час прийняття конкретних рішень з проблем забезпечення пожежної безпеки, запобігання та усунення наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру;

  • розвинути навички самостійної роботи дипломантів з нормативною, довідковою та спеціальною літературою, методами досліджень під час вирішення проблем, що розробляються у дипломному проекті;

  • оцінити готовність дипломантів до прийняття самостійних рішень, їх обґрунтування і захисту.

1.5. Тематика дипломних проектів повинна бути актуальною, відповідати сучасному рівню та перспективам розвитку науки та техніки, реальним задачам, які вирішують підрозділи МНС України. Теми дипломних проектів формують випускаючі кафедри інституту з урахуванням пропозицій підрозділів МНС України, які щорічно подаються до інституту за запитом навчально-методичного відділу інституту. Кількість тем дипломних проектів повинна бути на 10-15 % більше, ніж кількість дипломантів, які мають виконувати дипломні проекти на кафедрі. Термін формування тем дипломних проектів - жовтень року, що передує року випуску. Рішення про виконання дипломної роботи приймається на засіданні кафедри із затвердженням теми.

1.6. Допускається виконання дипломних робіт з окремих напрямків наукових досліджень дипломантами, які займались науково-дослідною роботою не менше 1 року до початку дипломного проектування.

1.7. Закріплення дипломників за кафедрами проводиться у термін:

  • для випускників денної форми навчання – до завершення теоретичного курсу навчання у другому семестрі підготовки фахівців за освітньо-професійною програмою підготовки рівня спеціаліст на основі базової вищої освіти;

  • для дипломантів відділення заочного навчання – під час складання сесії перед переведенням на випускний курс, залежно від терміну навчання.

У цей термін кафедри повинні визначити керівників дипломних проектів, видати дипломантам завдання на збір матеріалу для визначення теми дипломного проекту, надати до навчально-методичного відділу інформацію про закріплення науково-педагогічного персоналу для керівництва дипломним проектуванням та дипломантів.

Збір матеріалу для визначеної теми дипломного проекту проводиться дипломантами відділення заочного навчання протягом передостаннього семестру, а випускниками денної форми навчання, – починаючи з навчальної практики на посадах, що заміщуються фахівцями освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст.