Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федосова_Тонкачеев_Давидюк.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Загальні положення

Методичні рекомендації призначені для студентів спеціальності 8.092101 "Промислове та цивільне будівництво" та 8.092103 "Міське будівництво та господарство", які виконують курсовий проект з технології будівельного виробництва. У рекомендаціях викладено загальний алгоритм проектування технології монтажу конструкцій багатоповерхових каркасно-панельних будівель, послідовність виконання проектних робіт, наведені вказівки зі складу проекту та правила його оформлення, а також приклади виконання окремих етапів проектування.

До захисту допускається курсовий проект, що виконаний відповідно до вимог даних методичних рекомендацій, ЄСКД та ДСТУ. Обов'язковою умовою проекту є обґрунтування технологічних рішень, які мають відповідати сучасним вимогам науково-технічного прогресу у сфері будівництва.

1. Підготовчий етап. Проектування та розрахунок початкових даних

Запитання для підготовки

Загальні відомості по проектуванню технології монтажу будівельних конструкцій. Результати проектування. Оформлення технологічних рішень. Склад проекту виконання робіт. Склад технологічної карти. Типові технологічні карти та карти повторного використання. Початкові дані для проектування технології монтажу будівель. Характеристика об'ємно-планувальних і конструктивних рішень.

Рекомендована література: [1, 7, 11, 14, 15, 16].

Початкові дані

План типового поверху та поперечний розріз беруть за завданням на проектування (Додаток). Параметри конструкцій будівель уніфікованих серій беруть з літератури: [7].

Послідовність виконання

Вивчають завдання на проектування, перелік конструкцій, з яких монтується будівля. Накреслюють монтажні схеми каркасу будівлі (М 1:200; 1:400). На схемах проставляють марки конструкцій відповідно до каталога конструкцій [7]. Маркування може бути умовним (рис. 1). Для кожної марки визначають основні розміри елемент, кількість елементів на будівлі, масу, фізичний об’єм однієї та всіх конструкцій. Результати заносять у специфікацію конструкцій в табл. 1.

2. Вибір методу монтажу будівлі

Запитання для підготовки

Класифікація методів монтажу будівельних конструкцій. Основні варіанти організації комплексного монтажного процесу. Варіанти послідовності встановлення конструкцій будівель. Послідовність збирання будівель залежно від сталості конструкцій.

Рекомендована література: [1, 14, 15, 16].

Таблиця 1

Специфікація збірних конструкцій

Конструкція

Марка

Кількість, шт.

Маса одного елемент, т

Маса всіх елементів, т

Фізич-ний об’єм, м3

1

Колони крайні нижні

ККН

20

4,11

82,2

32,9

2

Колони середні нижні

КСН

20

4,16

83,2

33,3

3

Ригелі фасадні

РФ

18

4,3

77,4

31

4

Ригелі

Р

54

3,28

177,4

71

5

Плити розпірні фасадні

ПРФ

54

2,7

145,8

58,3

6

Плити розпірні

ПР

80

2,65

212

84,8

7

Діафрагми жорсткості

ДЖ

48

4,2

201,6

80,64

8

Плити перекриття

ПП

184

5,4

993,6

397,4

УСЬОГО:

796

318

Початкові дані

Специфікація конструкцій (табл. 1). Відомості про район будівництва та умови транспортування конструкцій беруть із завданню на проектування.

Послідовність виконання

Вивчаються технологічні схеми монтажу багатоповерхових каркасно-панельних будівель за літературою [1, 14, 15, 16]. З урахуванням розмірів та маси конструкцій, що монтуються, кількості поверхів, конфігурації і розмірів будівлі та темпів монтажу визначають вид монтажних кранів, вибирають їх прив'язка до будівлі. Потім сумісно з викладачем призначаються варіанти послідовності збирання будівлі, які забезпечують сталість та геометричну незмінність змонтованих частин будівлі на усіх стадіях монтажу. Вибирають конструкції, які доцільно монтувати з транспортних засобів, задають варіанти монтажного оснащення.

Обґрунтування варіантів

Варіанти механізації монтажного процесу вибирають зіставленням габаритів будівлі, що проектується, з параметрами монтажних кранів, які беруть за довідником [9, 15]. Монтаж надземної частина будівлі протягом у два і більше температурних блоків (секцій) рекомендується здійснювати ділянками. За ділянку потрібно брати одну секцію. При неможливості розбивки будівлі на окремі ділянки через невеликі розміри його в плані, виконання сумісних з монтажем робіт необхідно передбачати тільки в ті зміни, коли не проводяться монтажні роботи. Монтувати з транспортних засобів доцільно ті конструкції, які встановлюють роздільним методом. При комплексному методі монтажу конструкції можна монтувати з транспортних засобів, якщо габарити та вантажопідйомність транспортних засобів дозволяє перевозити за один рейс різні види (типи) конструкцій будівель.