Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федосова_Тонкачеев_Давидюк.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

10. Розробка заходів з безпечного виконання монтажних робіт

Послідовність виконання

10.1. Упорядкування вказівок до виконання робіт і заходів із безпеки праці. Область застосування

Зміст вказівок до виконання робіт має розкривати узагальнюючі особливості організації та технології запроектованого комплексного процесу. При цьому зміст заходів із безпеки праці має не відтворювати відповідні правила поведінки під час виконання робіт; а концентрувати увагу на інженерних рішеннях, які стали наслідком відповідних технологічних розробок.

10.2. Вказівки до виконання робіт

У вказівках до виконання монтажних робіт при зведенні каркасно-панельної будівлі фіксуються особливості організації і технології запроектованого комплексного процесу монтажних робіт. Вказуються:

- роботи, що виконуються до монтажних робіт;

- склад процесів, що входять у комплексний процес монтажних робіт (ведучих і складових), і послідовність виконання цих робіт на об'єкті;

- принцип розчленовування будівлі на ділянки та захватки;

- склад засобів механізації, такелажного устаткування; особливості застосування (розміщення, небезпечні зони, переміщення під час монтажних робіт);

- прийнятий трудовий режим робочої доби для ручних і механізованих процесів.

Коротко, інженерно грамотно і логічно сформульовані положення (4-5 пунктів) у вигляді вказівок подаються на аркуші технологічної карти (див. макет технологічної карти на рис. 5).

10.3. Заходи з безпеки праці

Керуючись положеннями СНиП ІІІ-4-80* "Техніка безпеки в будівництві", розробляються заходи, що забезпечують безпеку праці при виконанні монтажних робіт зі зведення великопанельної багатоповерхової будівлі.

заходи мають передбачати:

- послідовність монтажу, що забезпечує сталість як окремих конструктивних елементів, так і змонтованої частини будинку на будь-якій стадії монтажних робіт;

- вибір захватних пристосувань, що забезпечують безпечне піднімання конструктивних елементів;

- схеми пересування і зупинки кранів, що запобігають можливості виконання інших робіт на ділянці роботи крана і т.д.

Основні заходи (4-5 пунктів) наводяться в технологічній карті з посиланнями на відповідні організаційно-технологічні схеми карти (див. рис. 5).

10.4. Область застосування

Необхідно вказати: 1) на який комплексний процес розроблена дійсна технологічна карта і для якого об'єкта (із фіксацією особливостей об'єкта); 2) район будівництва (місто; селище – район – область).

Характеристика області застосування технологічної карти також розміщується на аркуші технологічної карти в правому нижньому куті аркуша (див. рис. 5).

11. Розрахунок техніко-економічних показників проекту

Початкові дані

Таблиця технологічних розрахунків (див. табл. 9). Графік виконання робіт.

Послідовність виконання

На заключному етапі розрахунків визначаються основні та додаткові (часткові) техніко-економічні показники по проекту (у цілому). За основні показники по проекту беруть ті ж показники, що й при порівнянні варіантів виконання відповідних робіт, але з урахуванням усіх видів технологічних витрат. Перелік додаткових (часткових) показників залежить від кінцевих організаційно-технологічних рішень за остаточно взятим варіантом технології робіт.

Для заключних розрахунків техніко-економічних показників використовують ті ж розрахункові формули, що і при порівнянні варіантів, але з урахуванням усіх фактичних витрат по всіх взаємопогоджених (в організаційно-технологічному плані) процесах – механізованих і ручних – відповідно до графіка виконання монтажних робіт для остаточно взятого варіанта.

Урахування всіх витрат по всіх процесах означає, що в розрахунках на заключному етапі враховують відповідні витрати праці, часу і грошей по всіх механізованих і ручних процесах за структурою комплексного процесу виконання монтажних робіт по зведенню каркасно-панельної будівлі.

Урахування фактичних витрат означає, що в розрахунках замість нормативних показників витрат праці і часу використовуються відповідні прийняті показники (див. § 9, табл. 9, гр.12, 19). Тому далі аналізується лише процедура врахування зазначених змін при визначенні основних техніко-економічних показників по проекту (у цілому). Розрахункові формули цих показників детально розглядають при порівнянні варіантів (див. § 8, ф.14–28).

Визначення основних техніко-економічних показників по проекту.

1. Загальна тривалість виконання монтажних робіт на об'єкті, роб. зм. Розрахункова формула і розшифрування позначень розглядалися при порівнянні варіантів виконання робіт (див. § 8, ф. 14). На даному (заключному) етапі розрахунків усі зазначені величини визначають по циклограмі монтажних робіт.

У тому числі тривалість зайнятості монтажних кранів (ведучої машини) на об'єкті, зм.:

= ∑(Тпрм.-д)і,

де – прийнята тривалість роботи і-го крана, що входить у комплект; визначається по циклограмі, зм.;

– тривалість монтажу-демонтажу і-го крана, що входить у комплект, зм.,

2. Витрати праці на монтаж однієї тонни (1 т) збірних конструкцій (питомі витрати праці) в люд.-год/т визначають за формулами (2)–(4), тільки замість нормативних показників використовують відповідні прийняті показники, а саме:

- у форм. 3 – загальні прийняті (фактичні) витрати праці по виконанню механізованих робіт (процесів монтажу конструктивних елементів за допомогою кранів), люд.-год, що визначаються за формулою

,

де – прийняті витрати праці монтажників, що працюють із і-м краном, люд.-год;

– прийняті витрати праці ланки робітників (у тому числі машиніста), що обслуговує кран і-го типу люд.-год:

- у форм. 3 – загальні прийняті витрати праці робітників, що викону-ють ручні роботи (зварювання, забивання або замазування і заливання, герметизацію, конопачення) відповідно до структури комплексного процесу монтажних робіт, люд.-год:

,

де кількість секцій на типовому поверсі, сек. (див. завдання);

– кількість поверхів у будівлі (див. там же);

– загальна прийнята трудомісткість проведення ручних робіт (зварювання, забивання або замазування і заливання, герметизація, конопачення) відповідно до структури комплексного процесу монтажних робіт на типовій захватці, люд.-зм., (див. технологічні розрахунки показників).

3. Вартість монтажу однієї тонни (1 т) збірних конструкцій (питома вар-тість) в грн/т визначаються за формулами (5)–(11), тільки замість норма-тивних показників використовуються відповідні прийняті показники, а саме:

- у форм. (75) – загальна вартість виконання механізованих робіт з монтажу відповідно до структури комплексного процесу, грн., що визначається як;

,

де – собівартість однієї години експлуатації і-го крана в комплекті, грн:

для самохідних кранів:

,

де – прийнята тривалість роботи і-го крана, що входить у комплект; визначається по циклограмі, зм.;

для баштових кранів – див. форм. (9–9);

– загальна вартість виконання ручних робіт (зварювання, забивання або замазування і заливання, герметизація, конопачення) відповідно до структури комплексного процесу монтажних робіт, грн; враховується на даному етапі розрахунків; розрахункові формули розглядалися при порівнянні варіантів.

До додаткових техніко-економічних показників відносяться: загальний обсяг монтажних робіт на об'єкті, т; загальна трудомісткість (прийнята) виконання монтажних робіт на об'єкті, люд.-зм.; продуктивність монтажників (середній виробіток на одного робітника в зміну) при виконанні монтажних робіт на об'єкті, т/люд.-зм.; витрати часу (прийняті) монтажних кранів на одиницю продукції – одну тонну конструкцій, що монтуються на об'єкті (питомі витрати часу), маш.-зм./т; продуктивність монтажних кранів (серед-ній виробіток на одну монтажну маши­ну в зміну) на монтажі конструкцій об'єкта, т/маш.-зм.; загальна заробітна плата робітників, що виконували монтажні роботи на об'єк­ті, грн. Розрахунок додаткових техніко-економічних показників виконується в курсовому проекті за дорученням керівника.

Техніко-економічні показники виконання монтажних робіт по проекту (у цілому) мають відрізнятися від відповідних показників по варіантах, тому що вони враховують усі фактичні витрати по всіх роботах (механізованих і ручних), що складають комплексний процес виконання монтажних робіт по зведенню каркасно-панельної будівлі. Результати техніко-економічних розрахунків зводяться в таблицю (див. приклад у табл. 11).

Таблиця 11

Техніко-економічні показники основного процесу Таблиця 23

Найменування показника

Одиниця виміру

Значення показника

За нормою

За проектом

Об’єм робіт

м3 бетону

14288

14288

Тривалість робіт

дн

120

116

Трудомісткість робіт

люд*зм

7362,21

7116

Машиномісткість робіт

маш*зм

709,63

646,2

Питома трудомісткість

люд*зм/ м3

0,515

0,5

Виробіток на одного робітника

м3/ люд*зм

1,94

2