Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы - шпоргалка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
300.03 Кб
Скачать

1/ Сутність і хар-ні ознаки фінансів

Фінанси як екон категорія це грошові відносини які виникли в процесі розподілу і перерозподілу вартості ВВП та національного багацтва у зв’язку з формуванням грошових доходів та накопичень у суб’єктів господарювання та держави з метою їх використання на розширене відтворення виробництва і задоволення інших суспільних потреб(на макрорівні – вал-го внутр-го продукту й нац доходу, на мікрорівні - виручки й прибутку). Ознаки: 1. Фінанси це грошові вартісні відносини. мають грош форму вираження - обслуговують сферу грошового обігу, пов'язана з рухом грошових потоків від одного суб'єкта до іншого. Обов’язковою умовою існування фінансів є наявність грошей. Гроші не= фінансам. Самі по собі гроші не визначають суті фінансів, їх внутрішнього змісту і суспільного призначення. Фінансові відносини це частина грошових відносин їх сфера вужча за грошові відносини. Об’єктивною основою фінансів є такі функції грошей: * Г як засіб платежу (ЗП, пенсії, степенд) * Г. як засіб нагромадження (створення фондів) 2. Фінанси завжди носять розподільчий характер. В процесі розподілу ВВП формуються цільові грошові фонди ДЦ та ЦФ фін. рес. 3. Матер основою фінансів є фін ресурси які формуються у суб’єктів господарювання та держави. Потенційні фін. ресурси створ на стадії виробництва, коли створюється нова вартість і стара вартість переноситься на новостворений продукт (основні фонди, обігові фонди). Реальне формування фінанс. ресурсів починається тільки на стадії розподілу, коли вартість реалізована і у складі виручки від реалізації виділяють конкретні форми реалізованої вартості собівартість, податки, прибуток, податок з прибутку, чистий прибуток, соц. фонди. Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінансових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — виступають предметом практичної діяльності. Прихована сторона фінансів пов'язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспі вал внутр продукту, тобто обмінні й розподільні відносини.

2/ Об’єкти і суб’єкти фін відносин

Фіні відн виникають на всіх рівнях господарювання: Загально-державному (мікрорівні), Регіональному(рівень адміністративно - територіальних одиниць)- місцеві органи

Макрорівні (рівень суб‘єктів господарювання) Міжнародному рівні- міжнародні суб’єкти господаювання: інститути і уряди. Об'єктами фін відн є ВВП та національний доход. Іноді об'єктом фінансових відносин виступає національне багатство. ВВП, як об'єкт фінансових відносин, характеризує нормальну фінансову ситуацію: суспільство розподіляє і відповідно споживає чи нагромаджує те, що воно створює. За умов, коли об'єктом фінансових відносин виступає національне багатство, для формування доходів використовується те, що створене попередніми поколіннями або дане природою. У фінансових відносинах беруть участь такі суб'єкти: держава, регіон, суб'єкт господарювання та громадянин. У зв'яжу з цим розрізняють: - загальнодержавні фінанси;- місцеві фінанси;- фінанси суб'єктів господарювання;- фінанси громадян (населення).