Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Федосова_Тонкачеев_Давидюк.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

9. Технологічні розрахунки. Побудова графіКа виконання монтажних робіт

Запитання для підготовки

Форми подання технологічних процесів. Характеристика і оцінка технологічних процесів. Основні напрямки підвищення продуктивності монтажу конструкцій.

Рекомендована література: [1, 2, 14].

Початкові дані

Калькуляція трудових витрат і заробітної плати (див. табл. 6, приклад в табл. 7). Відомість машин (див. табл. 5). Вибрані методи і технологічна послідовність виконання всіх процесів.

Послідовність виконання

У технологічних розрахунках визначаються трудомісткість і тривалість виконання як усього комплексу монтажних робіт, так і окремих складових, що входять до цього комплексу. Розрахунки виконуються для взятої одиниці обсягу робіт (захватки, дільниці об'єкта), яка багаторазово повторюється та якій властива незмінна (стала) технологія при взятому способі виконання монтажних робіт.

9.1. Розробка таблиці технологічних розрахунків

Технологічні розрахунки виконуються в табл. 9 з урахуванням раніше виконаних розрахунків, зокрема калькуляції трудових витрат і заробітної плати (див. табл. 6). Таблиця технологічних розрахунків є документом, на основі якого будується графік виконання монтажних робіт. При виконанні технологічних розрахунків необхідно додержуватися двох основних організаційно-технологічних принципів.

Таблиця 9

Технологічні розрахунки

Номер процесу

Посилання на пункти калькуляції

Найменуван-ня процесу

Об’єм робіт

Виробіток за зміну

Трудомісткість

Машини і механіз-ми

Прийнятий склад ланки

Кількість робочих змін на добу

Тривалість робіт, змін

Виконання норми, %

Одиниця виміру

Кількість

за нормою

прийня-тий

за нормою

прийнята

робітників

машин

робітників

машин

люд.-зм.

маш.-зм.

люд.-зм.

маш.-зм.

марка

Кількість

Професія, розряд

Кількість

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Перший із них передбачає здійснення необхідних технологічних розрахунків для укрупнених процесів монтажу, у кожному з який об'єднуються всі процеси монтажу конструкцій, що виконуються постійним складом засобів праці (краном) і виконавцями праці (ланкою робітників) при незмінному наборі предметів праці (вертикальних або горизонтальних елементів). Зміна одного з компонентів означає перехід до іншого укрупненого процесу.

Другий принцип потребує, щоб усі укрупнені процеси в технологічних розрахунках подавалися в повному технологічному обсязі й організаційній послідовності їхнього виконання відповідно до структури комплексного процесу монтажних робіт.

Порядок виконання технологічних розрахунків такий:

- у графі 2 записують номер процесу відповідно до калькуляції витрат праці і заробітної плати (див. § 7, табл. 6, гр. 1);

- у графі 3 наводять назва робіт, які може виконати комплексна бригада без зміни числово-кваліфікаційного складу;

- у графах 4 та 5 вказують одиниця виміру обсягу робіт та обсяг робіт відповідного процесу (див. § 7, табл. 6, гр. 3, 8);

- у графах 10 і 11 визначаються на основі калькуляції нормативна трудомісткість відповідного процесу Qні в люд.-змінах і маш.-змінах за формулою Qні=Qі/tзм, де Qі – витрати праці на виконання відповідного процесу за калькуляцією (див. § 7, табл. 6, гр. 9, 10), люд.-год і маш.-год, tзм – тривалість робочої зміни, год.;

- у графах 12, 13 визначають взяту трудомісткість відповідного процесу Qпрі в люд.-змінах і маш.-змінах за формулою Qпрі= tiNi∙а, де а – запланована кількість змін за робочу добу при виконанні відповідного виду робіт (див. табл. 9, гр. 18);

- у графах 6, 7 вказують нормативний виробіток за зміну на одного робітника або машину (монтажний кран), що розраховується шляхом ділення обсягів відповідних робіт на відповідні нормативні трудомісткості проведення робіт у людино-змінах (див. табл. 9, гр. 6=гр. 5/гр. 10) або машино-змінах (див. табл. 9, гр. 7=гр. 5/гр. 11);

- у графах 8, 9 вказують виробіток за зміну на одного робітника або машину (монтажний кран), що розраховується шляхом ділення обсягів відповідних робіт на відповідні трудомісткості проведення робіт у людино-змінах (див. табл. 9, гр. 8=гр. 5/гр. 12) або машино-змінах (див. табл. 9, гр. 9=гр. 5/гр. 13);

- у графах 14 і 15 вказують марку та кількість машин, прийнятих в результаті розрахунків в § 8 (див. табл. 8);

- у графах 16, 17 наводять склад ланки – кваліфікаційний і числовий (Ni), що виконує відповідний процес;

- у графі 18 наводять заплановану кількість змін за робочу добу при виконанні кожного виду робіт;

- у графі 19 визначають тривалість відповідного процесу у змінах за формулою ti=Qі/Ni, де Qі – нормативна трудомісткість відповідного процесу в люд.-змінах. Отриману тривалість округляють до цілого числа;

- у графі 20 вказують відсоток виконання норми відповідного процесу, який розраховується як відношення нормативної трудомісткості проведення робіт до прийнятої робітників (див. табл. 9, гр. 20=гр. 10/гр. 12) або машин (див. табл. 9, гр. 20=гр. 11/гр. 13) або як відношення нормативного виробітку відповідних робіт до прийнятого на одного робітника (див. табл. 9, гр. 20=гр. 8/гр. 6) або машину (див. табл. 9, гр. 20=гр. 9/гр. 7).

Приклад заповнення таблиці технологічних розрахунків (фрагмент) подається в табл. 10.

9.2. Побудова графіка виконання робіт

Графік виконання робіт є результатом технологічних розрахунків. Він подається у вигляді циклограми (рис. 3) – графіка, в якому комплексний процес виконання монтажних робіт моделюється в часі і просторі (на відміну від календарного графіка (рис. 4), де цей же процес подається в лінійній формі тільки в часі). Розроблення циклограми починається з побудови сітки графіка, для чого по вертикалі у відповідному масштабі фіксуються елементи фронту робіт на об'єкті (об'ємно-планувальні і просторові параметри: частини будівлі, дільниці, поверхи, секції-захватки), а по горизонталі – масштабні елементи часу (параметри часу: робочі дні, робочі зміни). На сітці-полі лініями під нахилом показують виконання монтажних робіт відповідно до структури комплексного процесу проведення монтажних робіт. Вертикальна проекція цих ліній відповідає елементам фронту робіт на об'єкті, де вони виконуються, а горизонтальна проекція – тривалості виконання робіт у відповідних масштабних одиницях часу.

Членування сітки-поля циклограми по вертикалі залежить від об'ємно-планувального рішення будівлі (див. план типового поверху і розріз будівлі на рис. 1), організаційно-технологічних рішень по виконанню робіт на об'єкті (див. схеми виконання монтажних робіт); по горизонталі – від фактичної кількості робочих змін у добі (див. технологічні розрахунки).

Для розробки і побудови циклограми необхідні такі дані:

- тривалість кожної роботи (складового процесу), що входить у комплексний процес монтажних робіт (див. технологічні розрахунки: табл. 9, гр. 19);

- схема розбивки будівлі на ділянці та захватки із зазначенням напрямку переміщення крану (кранів) на будівлі;

- взята послідовність виконання монтажу конструктивних елементів і післямонтажних (ручних) процесів.

Під час побудови циклограми спочатку взаємоузгоджується проведення механізованих процесів із використанням машин – монтажу конструктивних елементів монтажним краном (ведучого процесу, що диктує темп післямонтажним процесам), а потім інших робіт, що виконуються вручну. При цьому механізовані і ручні процеси мають проводитися на різних захватках і, по можливості, з мінімальним розривом у часі (ручні – у першу зміну, механізовані – у другу зміну).

При побудові календарного (лінійного) графіка виконання робіт за вимогами будівельних норм "Організація будівельного виробництва" (ДБН А. 3 1-5-96) необхідно розробити графік потреби в робочих кадрах, графіки руху машин/механізмів та постачання будівельних конструкцій і матеріалів (окремий приклад див. на рис. 4).

Циклограму або календарний (лінійний) графік виконання робіт для курсового проекту можна будувати у встановленому масштабі на міліметровому папері.

Номер процесу

Посилання на пункти калькуляції

Наймену-вання процесу

Об’єм робіт

Виробіток за зміну

Трудомісткість

Машини і меха-нізми

Прийнятий склад ланки

Кількість робочих змін на добу

Тривалість робіт, зм

Виконання норми, %

Одиниця виміру

Кількість

за нормою

прийня-тий

за нормою

прийнята

робітників

машин

робітників

машин

люд.-зм.

маш.-зм.

люд.-зм.

маш.-зм.

марка

Кількість

Про-фесія, роз-ряд

Кількість

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

1

1

Встановлен-ня нижніх колон масою до 6 т

1 еле-мент

40

5,5

0,55

5

0,5

22

2,2

20

2

КБ-402

1

Мон-тажник

5

2

4

110

2

2

Замонолічу-вання стиків колон з фун-даментами

1 стик

40

2,02

-

2

-

4,05

-

4

-

-

-

Мон-тажник

2

1

2

101

3

3

Розванта-ження колон

100 т

1,65

0,8

1

0,78

2

КБ-402

1

Таке-лажник

2

1

1

39

4

4

Встановлен-ня ригелів масою до 5т

1 еле-мент

72

5,4

1,07

5

1

21,6

4,3

20

4

КБ-402

1

Мон-тажник

5

2

4

108

5

5

Електрозва-рювання сти-ків ригелів з колонами

10 м шва

10,4

1,13

-

1

-

3,4

-

4

-

-

-

Елнктро-зварюва-льник

1

1

4

85

6

6

Анти корозій-ний захист зварних з’єднань

10 стиків

20,8

0,83

-

1

-

1,66

-

2

-

-

-

Монтаж-ник 4р

1

1

2

83