Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 1-4, МЕВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

4.3. Економічна доцільність передачі технологій і сучасні тенденції розвитку цього процесу

Сучасну міжнародну торгівлю технологіями характеризують наступні нові тенденції, що сприяють швидкому розвитку даного процесу:

  1. Обмін технологіями всі частіше розглядається в координації з іншими ключовими напрямками підприємницької діяльності (експорт, спільні підприємства і т.д.). Так, наприклад, продаж ліцензій сприяє торгівлі товарами за рахунок постачань комплектуючих, сировини. Вона нерідко є практично єдиним засобом проникнення на ринок ряду країн.

  2. Корпорації усе більше прагнуть обмежити доступ до своїх технологій іншим фірмам і збільшити обсяги їхніх продажів дочірнім підприємствам. Наприклад, американська компанія IBM продає ліцензії на виготовленні ЕОМ лише своїм дочірнім підприємствам, а незалежним фірмам – ліцензії на виготовлення окремих вузлів.

  3. Усі частіше угоди про передачу технологій включають комплексне надання послуг (інжиніринг, пуско-наладочні роботи, навчання фахівців і ін.).

  4. Темпи росту торгівлі технологіями випереджають темпи росту торгівлі товарами (щорічно – 10%).

  5. Усі частіше на основі ліцензійних угод виникають і розвиваються коопераційні відносини між підприємствами.

  6. Ріст конкуренції на ринку технологій приводить до удосконалювання маркетингової діяльності фірм, що діють на цьому ринку.

  7. Останнім часом усі частіше в практиці економічного співробітництва формула:

Устаткування + послуги + технологічні знання – поступово заміняється зворотною формулою: знання + послуги + устаткування.

Таким чином, устаткування, матеріали і т.п. стають товаром, що супроводжують постачанням знань і послуг.

  1. Усе велика орієнтація науково-технічної політики підприємств не на застосування нових технологій, а на своєчасність їхнього застосування робить закупівлю технологій більш вигідною операцією, чим продаж. Звичайно велика частина прибутку (до ?) залишається в ліцензіата. У 80-90% відсотків випадків ліцензіат розплачується за ліцензію після того, як виготовить і реалізує продукцію. Тому для закупівлі ліцензій ліцензіатові не потрібно значних коштів.

До достоїнств стратегії, орієнтованої на закупівлю ліцензій, відносяться:

  • можливість у короткий термін задовольнити потреба в новій техніці і технології;

  • економія засобів і часу на проведення власних НИОКР;

  • скорочення термінів освоєння новітньої технології;

  • можливість придбання «ноу-хау» (практично єдине);

  • можливість завоювати ринки збуту з ВКВ і збільшити валютні надходження за рахунок експорту ліцензійної продукції;

  • можливість активно протистояти конкурентам, забезпечуючи високий рівень і якість розроблювальної і виробленої продукції;

  • можливість скорочення витрат виробництва шляхом організації технологічного кооперування з ліцензіарами й іншими фірмами;

  • можливість скорочення валютних витрат за рахунок виробництва ліцензійної продукції замість її імпорту;

  • можливість робити власні НИОКР, відштовхуючи від рівня світових досягнень, закуповуваних по ліцензіях;

  • можливість підтримувати високий рівень розроблювальної і застосовуваної технології за рахунок обміну удосконаленнями з ліцензіарами.

Значне скорочення власних витрат на НИОКР є одним з головних переваг.

Відзначається, що кожен долар, що витрачається на покупку іноземної ліцензії, по своєму ефекті еквівалентний (без обліку фактора часу) у США – 6,2дол, у Великобританії – 3,1, у Франції – 5,4, у Японії – 16дол, инвестируемі у НИОКР. При цьому ефективність закупівлі ліцензії і виробництва продукції на їхній базі досягається також за рахунок того, що ліцензія значно дешевше власних НИОКР для одержання ідентичного результату.

52