Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
168.25 Кб
Скачать

Організаційні заходи електробезпеки.

Основними організаційними заходами є:

1 Затвердження переліку робіт що виконуються в процесі експлуатації електрообладнання.

2 Призначення осіб відповідальних за безпечне проведення робіт.

3 Відповідна підготовка робочих місць.

4 Перевірка допуску до виконання робіт.

5 Забезпечення необхідних перерв в роботі.

6 Нагляд за виконання роботи, та у випадку підозри що до не комфортності працюючого переведення його на інше місце роботи.

7 Технічні заходи . До них відносять захисне заземлення ,занулення роздільне живлення захисне відключення та блокування.

При підготовці робочого місця до роботи необхідно вивісити заборонні плакати, обгородити за необхідності струмоведучі частини до яких можливий дотик, працювати в діелектричному взутті чи на ізольованій підставці, застосовувати інструмент з ізольованими ручками, при відсутності такого інструменту застосовувати діелектричні рукавички. Вімкнути заземлення або встановити переносне заземлення.

Електричні мережі трифазного струму з ізольованою нейтраллю.

Ізольованою називають нейтраль (нульова точка джерела живлення) яка не приєднана до заземлюючого пристрою.

В наслідок наявності різниці фаз між будь яким проводом та землею протікає носить малий струм який називають струмом витоку. Величина даного струму залежить від опору ізоляції фазних проводів відносно землі .

Якщо розглядати електричні мережі з напругою до 1 кВ та протяжністю до 1 кілометру то ємністю проводів відносно землі нехтують та вважають що активні опори рівні між собою Ra=Rв=Rc= Ri.

Дотик людини до корпусу электроустановки що опинилася під напругою та немає захисних засобів рівнозначний її дотику до неізольованого фазового проводу. При цьому опір тіла людини виявляється ввімкнутим паралельно з опором замкнутого проводу, та послідовоно з опорами проводів інших фаз. І при цьому струм що протікая через тіло людини визначається з співвідношення.

Отже у випадку однофазного дотику людини до трифазної мережі з ізольованою нейтраллю людина знаходиться під захистом ізоляції фазових проводів відносно землі.

Нормоване знечення ізоляції в цьому випадку складає 0.5 мОм, тоді струм що проходить через тіло людини буде приблизно дорівнювати

Даний струм безпечний у будь - якому випадку. У випадку двофазного дотику. У випадку двофазного дотику людина потрапляє під повну напругу мережі . Струм буде складати 380 мА. Такий струм є особливо небезпечним він більше ніж у 50 разів перевищує нормоване значення при тривалій. Зменшити величину струму в даному випадку можна лише штучно підвищивши опір тіла людини за допомогою використання діелектричних рукавичок.

Захисне заземлення це навмисне з’єднання з землею або її еквівалентом металевих не струмоведучих частин які можуть опинитися під напругою

Застосовується захисне заземлення в мережах з ізольованою нейтраллю з напругами до 1 кВ а при напрузі понад 1 кВу всіх випадках.

Опір тіла людини вмикається паралельно опору заземлення утворючи таким чином паралельний .Потенціаль фазового проводоу який замкнув на корпус зменшується за рахунок спаду напруги на цьому еквівалентному опорі.

Ih=

Величина опору заземлення повинна бути яку мого меншою . Нормоване знечення для электрометреж до 1 кВ складає 4 Ом. Для високо потужних трансформаторних станцій допускається до 10 Ом . Тобто використання заземлення зменшує струм що проходить через тіло людини приблизно на 2 порядки.