Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Параметри магнітних матеріалів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Параметри магнітних матеріалів

Bs – це індукція насичення – максимально можлива індукція, яка може створюватися і даному матеріалі під дією сильних зовнішніх плів. Ця величина визначає максимальний струм, який може проходити по обмотках осердя. При перевищені цього струму індукція в матеріалі збільшуватись не буде, проте матеріал буде сильно грітися.

Br – це індукція, яка залишається в матеріалі після того як дія зовнішнього поля зникає.

Bo і Bmax - це індукція в на початку і після закінчення процесу намагнічення.

Hc – коерцитивна сила – це напруженість зовнішнього магнітного поля, як необхідна для того, щоб зняти залишкову індукцію.

- магнітна проникністьпоказує в скільки разів збільшується індукція в середині зразка зі зміною напруженості зовнішнього магнітного поля.

Питомі втрати енергії(пропорційні площі петлі гістерезісу) – це значення енергії зовнішнього магнітного поля, яка втрачається в магнітному матеріалі у вигляді тепла за цикл перемагнічування матеріалу:

P = Pr + Pвс + Pми;

Pr – це втрати які зв’язані з явищем гістерезісу. Гістерезіс – це явище запізнення зміни індукції в зразку від зміни напруженості зовнішнього магнітного поля. Pr залежить від геометричних розмірів зрвзка і від внутрішньої структури матеріалу(розмір та форма доменів). Причому, чим мілкіші зерна, тим більші втрати.

Pвс – втрати на вихрові струми. Вони залежать від питомого опору матеріалу.

Чим більший питомий опір, тим менший струм, тим менші втрати, матеріал буде менше грітися.

Pми – втрати на магнітні наслідки. Вони проявляються тільки про роботі осердя в імпульсному режимі. Вони залежать від магнітної в’язкості матеріалу, внутрішньої будови кристалічної градки.

Магнітні матеріали

Магнітними називаються матеріали, які якимось чином проявляють себе в магнітному полі .

Хід уроку:

  1. Природа магнетизму.

  2. Намагнічування магнітних матеріалів.

  3. Параметри магнітних матеріалів.

  4. Магнітом’які матеріли.

4.1 Матеріали для осердя на низьких чистотах.

4.2 Матеріали для осердя на високих чистотах.

5. Магнітотверді матеріали.

5.1 Матеріали для постійних магнітів.

5.2 Неметалеві постійні матеріали.

6. Матеріли для запису і збереження інформації.

Природі магнетизму лежить в будові атома, тому що кожний електрон, обертаючись навколо ядра, створює власне магнітне поле. І якщо орієнтація орбіт в просторі у переважній кількості електронів буде однакова, то це означає, що однакові магнітні квантові числа, тобто атом буде мати власний магнітний момент – магнітне поле. Енергетично вигідно, щоб сусідні атоми мали однаковий напрямок магнітних моментів. Тільки у заліза, нікеля і кобальта атоми мають власні магнітні поля. І таким чином, внаслідок цього утворюються домени. Їх називають феромагнетики.

Саме із-за доменної структури намагнічування феромагнетиків проходить нелінійно. І при перемагнічуванні спостерігається явище гістерезісу.