Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Параметри магнітних матеріалів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Пермалої

Пермалої – це сплав заліза і нікеля. Чим більше буде нікеля, тим характеристики будуть кращі, проте матеріал буде дорожчій і більш крихкіший.

Переваги пермалоїв:

  1. Пермалої мають велику магнітну проникність в слабких полях;

  2. Малу коерцитивну силу(10 А/м, тобто здатні перемагнічуватись дуже малими полями);

  3. Індукція насичення менша ніж у сталі, а отже їх можна використовувати на високих частотах, малих струмах;

  4. У пермалоїв великий питомий опір;

Використовуються для виготовлення осердя для трансформаторів, які працюють без перемагнічування (узгоджувальні).

Недоліки пермалоїв:

  1. Крихкість.

  2. Залежність магнітних характеристик від механічних напружень. Через це після того, як трансформатор зібрали, його осердя треба піддати нагріванню для зняття механічних напружень.

  3. Дорогі.

Феріти

Електротехнічні сталі і пермалої мають не досить великий питомий опір(ст..= 0,4 мкОм/м ),

(п= 1,1 мкОм/м), тому їх не можна використовувати на частотах більше 100 кГц, бо вони будуть сильно грітися і гудіти, і врешті решт можуть перегоріти.

Феріти – це матеріали, які утворюються шляхом спікання порошка Fe2O3 * MexO4 , де Х – індекс, який повністю залежить від валентності металу. В залежності від оксиду металу, феріти можуть мати різні властивості. Магнітом’які: феріти на основі оксидів цинку і нікеля – нікель-цинкові феріти; оксидів цинку і марганцю – марганець-цинкові феріти.

Властивості ферітів:

  1. Надзвичайно велика магнітна проникність – більше 10000 Гн/м

  2. Мала коерцитивна сила – менше 1 А/м.

  3. Мала індукція насичення – менше 1 Тл.

Через ці властивості, феріти можна використати для виготовлення осердя трансформаторів на високих частотах – від 100 кГц до 1 МГц, проте на малих струмах.

Магнітотверті

Це матеріали, які можуть перемагнічуватись сильними полями, тому що вони мають велику коерцитивну силу – більше 1 кА/м, але для того щоб виготовити постійні магніти, тобто такий, який не розмагнітився коерцитивна сила повинні бути більша 20 кА/м. Для отримання таких великих коерцитивних сил існує спеціальна технологія, яка називається механізмом дисперсійного твердіння (в литих сплавах Fe-Ni-Al-Co). При охолоджені сплав розпадається на дві фази: 1 – сильна магнітна фаза (одно доменні частинки чистого заліза – Fe ); 2 - слабка магнітна фаза(твердий розчин Ni-Al-Co). Внаслідок цих процесів після охолодження одно доменні частинки фіксуються твердим розчином слабкої магнітно фази Ni-Al-Co, і не можуть повертатися в залежності від зміни зовнішнього магнітного поля і таким чином утримують довгий час постійне магнітне поле.

Для поліпшення магнітних характеристик (підвищення коерцитивної сили)

  1. охолодження проводять в сильному магнітному полі, і таким чином задають переважний напрямок одно доменним частинкам в процесі кристалізації, але сплав стає різко анізотропним і така структура називається магнітною текстурою.

  2. створення структури стовпчастих кристалів проходить при проведені направленої кристалізації – охолодження в одному напрямку. Така текстура називається текстурою стовпчастих кристалів.

Литі сплави використовуються для створення надзвичайно сильних постійних магнітів, але вони крихкі і не дозволяють робити дрібні складно профільні магніти. Для цього використовують неметалеві матеріали для постійних магнітів:

  1. Феріти(барієві - Fe2O3 * ВаО). Для створення відхиляючої системи в електро-променевій трубці.

  2. Керамічні(їх шлях отримання - спікання порошка Fe-Ni-Al-Co).

  3. Магніто пласти – це порошок магніто твердого матеріалу, який змішується з полімерними матеріал – полістеролом або формальдегідною смолою.

  4. Магнітоеласти(магнітна гума) – це порошок магніто твердого матеріалу, який змішується з поліетиленовим каучуком – це матеріал для запису і збереження інформації(дискета).