Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оформлення бдр.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.68 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор ____________проф. Грабко В. В.

Положення

про організацію виконання та захисту

бакалаврської дипломної роботи

Розглянуто та схвалено

на засіданні Методичної ради ВНТУ

від «» лютого 2012 року, протокол № .

Голова Методичної ради

О. Н. Романюк

Розглянуто та схвалено

на засіданні Вченої ради ВНТУ

від «» лютого 2012 року, протокол № .

Вінниця ВНТУ 2012

Наказом ректора № 131 від 13.05.2011 р. «Про зміни в організації навчального процесу у 2011-2012 навчальному році» для бакалаврської підготовки формою державної атестації щодо встановлення рівня опанування студентом відповідних компетенцій була визначена бакалаврська дипломна робота. Згідно зі ст. 21 Закону України «Про охорону праці», наказом Міністерства освіти і науки України № 969/922/216 від 21.10.2010 р. та наказом ректора ВНТУ № 105 від 15.04.2011 р. «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту» до дипломних проектів (робіт) за освітньо-професійною програмою підготовки «Бакалавр» було введено розділ «Охорона праці».

  1. Загальна характеристика

Бакалаврська дипломна робота (БДР) — кваліфікаційна робота, на підставі публічного захисту якої рішенням державної екзаменаційної комісії студенту надається диплом державного зразка про отримання певного освітнього рівня вищої освіти та здобуття кваліфікації.

Бакалаврська дипломна робота має засвідчити рівень засвоєння студентами програмного матеріалу за відповідним напрямом підготовки та оволодіння знаннями й навичками, одержаними у процесі навчання, а також уміння застосовувати їх у практичній роботі. Захист бакалаврської дипломної роботи, який проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії, повинен продемонструвати відповідність рівня підготовки випускника вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики фахівця.

Мета БДР — підтвердження вміння творчого використання набутих знань та вмінь в науково-дослідницькому або науково-практичному напрямках, вміння моделювати об'єкт (технічний об'єкт чи технологічний процес), виявляти та аналізувати його характерні властивості, розробляти методику, систематизувати, узагальнювати та оформляти результати наукових або практичних досліджень та управляти сучасними економічними процесами тощо.

  1. Напрямки та характер бдр

2.1 Тема та зміст БДР повинні відповідати освітньо-професійній програмі підготовки бакалавра відповідного напряму.

2.2 Не допускається підміна БДР простим реферуванням літературних джерел.

2.3 БДР може бути узагальненням виконаних раніше курсових робіт (курсових проектів), результатом науково-дослідницької та конструкторсько-технологічної практики, підсумком робіт, виконаних в рамках дисципліни ОНДР, дослідно-конструкторських робіт (ДКР) тощо.

Можуть бути рекомендовані роботи, пов'язані зі схемотехнічним чи конструкторсько-технологічним проектуванням (дослідженням) окремих функціональних вузлів конкретних приладів (пристроїв, споруд), з розробкою та вдосконаленням технологічних процесів, алгоритмів та програмного забезпечення відповідно до профілю спеціальності, з аналізом економічного стану виробництва та ін. Перевагу слід віддавати реальним БДР, що виконуються на конкретні замовлення.

Бакалаврська дипломна робота може продовжуватись на 5-му курсі як дипломний проект (робота) або переростати у магістерську кваліфікаційну (МКР) або магістерську дисертаційну роботу (МДР).

    1. Тематика БДР формується випускною кафедрою протягом осіннього семестру IV курсу і розміщується на стенді кафедри для ознайомлення і обрання теми студентами.

    2. Загальне керівництво підготовкою студентом бакалаврської дипломної роботи здійснює керівник БДР. Він же несе відповідальність за дотримання чинних нормативних вимог.

    3. Обсяг БДР визначається випусковими кафедрами. Рекомендований обсяг текстового матеріалу — 40-60 аркушів формату А4, обсяг ілюстративних матеріалів — не менше 3-х аркушів формату А1, обсяг обов'язкового розділу «Охорона праці», введеного наказом ректора ВНТУ № 105 від 15.04.2011 р., — 5-7 сторінок.

Графічну частину бакалаврської дипломної роботи допускається подавати на електронних носіях, а зменшені до формату А4 та А3 паперові копії цієї частини з усіма обов'язковими підписами мають бути включені як додаток до пояснювальної записки роботи.

2.7 Структура БДР залежить від напряму підготовки і повинна містити такі основні складові частини:

  • титульний аркуш (додаток А);

  • індивідуальне завдання (додатки Б та В);

  • вступ (актуальність, мета, призначення об'єкта дослідження чи проектування, задачі, які планується розв'язати під час виконання БДР);

  • основна частина;

  • висновки (основні підсумки роботи, отримані результати, напрямки подальших досліджень, ДКР тощо);

  • список використаної літератури, в якій включаються, зокрема, наукові статті автора (якщо вони є);

  • додатки. Зміст додатків визначається характером роботи.

а) як правило, разом із завданням до студента також доводяться (а в необхідних випадках видаються) відповідні додаткові матеріали: нормативи, технічні умови, вихідні схеми (функціональні, структурні, принципові чи конструктивні з опорними розмірами), складальні або робочі креслення деталей тощо. Ці матеріали вносяться як обов'язковий додаток до пояснювальної записки БДР. В графі «Вхідні дані» індивідуального завдання на бакалаврську дипломну роботу (додаток Б) робиться відповідне посилання на цей додаток.;

б) інші матеріали;

в) Акт впровадження результатів бакалаврської дипломної роботи (за наявності).