Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВ та РА Лекция 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
247.3 Кб
Скачать

ВСТУП

Відомо, що технологія автомобілебудування є основою масового виробництва загального машинобудування. Тому при вивченні дисципліни буде розглянуто: сучасні технологічні процеси та особливості виготовлення основних класів деталей автомобілів у масовому виробництві; принципи базування деталей на автоматичних лініях, а також закономірності втрат властивостей деталей, збірних одиниць, агрегатів і автомобілів загалом та способи їх відновлення.

У першому розділі розкриваються поняття про вироби та методологію проектування сучасних технологій обробки деталей автомобілів з позиції раціонального способу вибору заготовок, оптимізації елементів технологічного процесу та напрямків зниження собівартості виробів.

Другий розділ присвячений особливостям виготовлення основних класів деталей автомобілів в умовах масового виробництва. Особлива увага приділена високопродуктивним методам обробки внутрішніх і зовнішніх поверхонь на основі принципу єдності та постійності баз.

У третьому розділі буде розглянуто протікання робочих і шкідливих процесів в автомобілях. Названі процеси виявлялись практичними випробуваннями і дослідженнями на математичних моделях. Дана класифікація дефектів деталей автомобілів та їх коротка характеристика.

Останній - четвертий - розділ присвячений процесам дефектації деталей, сучасним способам їх відновлення, випробуванням і припрацюванню агрегатів та автомобілів загалом.

До основ повного оволодіння предметом відносяться:

  • розробка технологічних процесів;

  • виготовлення деталей в умовах потокового виробництва;

  • дефектування деталей, збірних одиниць, агрегатів та автомобілів;

  • випробування та припрацювання агрегатів і автомобілів; відновлення деталей.

1.1. Поняття про вироби та технологічні процеси їх виготовлення

1.1.1. Виріб та його елементи

Виробом називається предмет чи сукупність предметів виробництва, що підлягають виготовленню на підприємстві.

Деталь - виріб, виготовлений з одного за найменуванням та маркою матеріалу без застосування збірних операцій (наприклад: розподільчий вал, шестерня масляного насоса, шатунний вкладиш та ін.). До деталей також відносять вироби, що піддані покриттю (декоративному, захисному), незалежно від виду, товщини та січення (наприклад, гвинт підданий хромуванню); виготовлені із застосуванням місцевого зварювання, пайки, склеювання, зшивання і т.д. (наприклад, трубка бензонасоса, спаяна чи зварена з одного куска листового металу).

Збірна одиниця - виріб, складові частини якого належить з'єднати між собою на підприємстві-виробнику збірними операціями (скручуванним, клепанням зварюванням, пайкою, пресуванням, розвальцовуванннм. склеюванням, зшивкою і тін.), наприклад: шатун в зборі, колісний редуктор, карбюратор, супорт верстата.

Комплекс - два та більше специфікованих виробів, не з'єднаних на підприємстві-виробнику збірними операціями, але призначених для виконання взаємопов'язаних функцій. Кожен специфікований виріб, що входить у комплекс, служить для всього комплексу, наприклад: система змащування, трансмісія, кузов т.і.

Комплект - два чи більше виробів, що не з'єднані на підприємстві-виробнику збірними операціями і являють собою набір виробів, які мають загальне експлуатаційне призначення загального характеру, наприклад: комплект запасних частин, комплект інструментального обладнання, комплект вимірювальної апаратури тиску повітря.

Агрегат – збірна одиниця, якій властива повна взаємозамінна можливість складання окремо від інших складових частин виробу (виробу в цілому) та здатність виконувати певну функцію у виробі чи самостійно.

1.1.2. Індексація елементів виробу

Вироби, збірні одиниці та деталі машини індексуються на основі предметної системи позначення креслень. Кожний агрегат: збірна одиниця та деталь машини має присвоєний їй індекс згідно з держстандартом.

Креслення виробу (виробів) та його складові частини одержують позначення, що складаються з індексу виробу (марка та модель машини), класифікаційного чи порядкового номера збірної одиниці, що входить до іншої збірної одиниці, та класіфікаційного чи порядкового номера деталі.

І – індекс виробу (марка чи модель автомобіля);

00 – знаки для базування збірної одиниці;

000 – знаки для вказування номера збірної одиниці, що є складовою частиною іншої;

0000 – знаки для вказування номера деталі.

Наприклад:

969М – 3501070 – барабан гальмівний в зборі;

1000301 – силовий агрегат у зборі.

1.3. Виробничий та технологічний процеси

Виробничим процесом називається сукупність усіх людей та знарядь виробництва, необхідних на даному підприємстві для виготовлення чи ремонту виробів, що випускаються. Виробничий процес заводу охоплює всі етапи виробництва машин: виготовлення заготовок деталей, всі види їх механічної, теплової, гальванічної та інших обробок, складання збірних одиниць, агрегатів та машин, випробовування та фарбування, технічний контроль на всіх стадіях виробництва, транспортування матеріалів, заготовок, деталей, збірних одиниць і агрегатів та зберігання на складах.

Виробничий процес автозаводу здійснюється в різних цехах, які за своїм призначенням діляться на заготівельні, оброблювальні та допоміжні. Заготівельні та оброблювальні цехи (ливарні ковальські, термічні, механозбірні і т.п.) відносяться до основних, а таки цехи, як модельні, ремонтно-механічні, інструментальні та ін., що займаються обслуговуванням цехів, називаються допоміжними.

Виробництво автомобілів (верстатів, машин, тощо) складається з таких етапів: виготовлення заготовки, механічної та термічної обробки, складання збірних одиниць, агрегатів та загального складання, випробування та фарбування.

Технологічний процес – частина виробничого процесу, що містить дії щодо зміни та подальшого визначення стану предмета виробництва.

Технологічний процес відноситься до деталі чи машини, виробничий процес - до цеху чи дільниці. Відповідно розрізняють виробничий процес, наприклад, ковальською цеху, механічного чи складального та ін., технологічний процес, - наприклад, механічної обробки, термічної та ін.