Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВ та РА Лекция 1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
247.3 Кб
Скачать

1.3. Проектування технологічних процесів обробки деталей автомобіля

1.3.1 Класифікація технологічних процесів. Вихідні дамі для проектування технологічних процесів

Залежно від умов виробництва та призначення проектованого технологічного процесу застосовують різноманітні види та форми технологічних процесів. Вид технологічного процесу визначається кількістю виробів, що охоплюються процесом (один виріб, група однотипних чи різнотипних виробів).

Одиничний технологічний процес - це технологічний процес виготовлення чи ремонту виробу одного найменування, типорозміру та виконання незалежно від типу виробництва (ГОСТ 3.1109-82).

Розробка одиничних технологічних процесів характерна для оригінальних виробів (деталей, збірних одиниць), що не мають спільних конструктивних та технологічних ознак з виробами, які були виготовлені раніше на підприємстві.

Уніфікований технологічний процес - технологічний процес, що відноситься до групи (деталей) виробів, які характеризуються спільними конструктивними та технологічними ознаками. Уніфіковані технологічні процеси поділяють на типові та групові.

Уніфіковані технологічні процеси широко застосовуються в малосерійному виробництві, серійному та частково у великосерійному. Застосування уніфікованих технологічних процесів залежить від наявності спеціалізованих ділянок, робочих місць, переналагоджуваного оснащення та обладнання.

Типовий технологічний процес - це технологічний процес виготовлення групи виробів зі спільними конструктивними та технологічними ознаками (ГОСТ3.1109-82). Типовий технологічний процес характеризується загальним змістом та послідовністю технологічних операцій і основа при розробці робочого технологічного процесу І як робочий технологічний процес за наявності необхідної інформації для виготовлення деталі, а також слугує базою для розробки стандартів на типові технологічні процеси.

Груповий технологічний процес - це технологічний процес виготовлення групи деталей з різноманітними конструктивними, але спільними технологічними ознаками (ГОСТ 3.1109.82).

Відповідно до цього визначення груповий технологічний процес являє собою процес обробки заготовок різноманітної конфігурації, що складається з комплексу групових технологічних операцій, які виконуються на спеціалізованих робочих місцях у послідовності технологічного маршруту виготовлення визначеної групи виробів (ГОСТ -14.316-75). При цьому спеціалізованим робочим місцем вважають частину виробничої площі, яка обладнана для виготовлення або ремонту одного виробу чи групи виробів при загальному налагодженні та окремих підналагодженнях протягом тривалого часу. Груповий технологічний процес також може складатися з однієї групової операції (одноопераційний технологічний процес).

Групова технологічна операція характеризується спільністю використання обладнання, технологічної оснастки та налагодження (при допущенні лише незначного підналагодження засобів технічного оснащення).

Групові технологічні процеси розробляються для всіх типів виробництв лише на рівні підприємства.

Перспективний технологічний процес - технологічний процес, що відповідає сучасним досягненням науки і техніки, методи та засоби здійснення якого повністю чи частково належать підприємству.

Робочий технологічний процес - це технологічний процес, що виконується за робочою та (чи) конструкторською документаціями. Робочий технологічний процес розробляється лише на рівні підприємства та застосовується для виготовлення чи ремонту конкретного предмета виробництва.

Проектний технологічний процес - це технологічний процес, що виконується за попереднім проектом технологічної документації.

Тимчасовий технологічний процес - це технологічний процес, що застосовується на підприємстві протягом обмеженого проміжку часу через відсутність належного обладнання чи у зв'язку з аварією до заміни на більш сучасний.

Стандартний технологічний процес - це технологічний процес, встановлений стандартом. Під стандартом технологічного процесу розуміється технологічний процес, що виконується за робочою та (чи) конструкторською документаціями, оформлений згідно зі стандартом та віднесений до конкретного обладнання, режимів обробки і технологічної оснастки.

Комплексний технологічний процес - це технологічний процес, до складу якого включають не лише технологічні операції, але й операції переміщення, контролю та очищення оброблюваних заготовок за ходом технологічного процесу. Комплексні технологічні процеси проектують при створенні автоматичних ліній та гнучких автоматизованих виробничих систем.

Основним завданням розробки технологічних процесів є забезпечення при заданій програмі випуску продукції високої якості за мінімальної собівартості. Для розробки технологічних процесів технолог повинен мати:

1) робоче креслення деталі;

2) програму випуску деталей;

3) креслення заготовки;

4) відомості про обладнання, що необхідне для виготовлення деталей,

а також різноманітні відомості про допоміжні матеріали у вигляді паспорта верстата, нормалей та нормативів поопераційних припусків, режимів різання, нормування операції обробки та ін.

Робоче креслення деталі є єдиним документом, в якому вказуються всі параметри деталі, задані конструктором: геометрична форма та розміри, матеріал і термообробка, точність і шорсткість окремих поверхонь та інші технічні умови. Робоче креслення деталі слугує основним документом також для контролю та прийому деталей. Внесення будь-яких змін до робочого креслення деталі, наприклад, в частині технологічної конструкції застосування до умов обробки, зміни допусків чи інших параметрів, що покращують роботу деталі в зібраному вузлі механізму, здійснюється конструктором за пропозицією технолога.