Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
168.25 Кб
Скачать

Фактори неелектричного характеру

На наслідки ураження стурмом впливає :

1 тривалість його дії, що пояснюється по перше зі збільшенням часу дії струму опір тіла людини зменшується, внаслідок зволоження шкіри людини від поту, по друге зменшуються захисні природно імунні сили організму.

2 Шлях проходження стурму через тіло людини. Найбільш небезпечний шляз проходження струму через серце легені і головний мозок.

3 Індивідуальні психологічні та фізіологічні особливості людини. Характер випливу струму однієї і тієї самої величини залежить від маси тіла людини, її фізичного розвитку стану нервової системи та всього організму. В стані хвороби особливо хвороби шкіри органів дихання, депресії збудження ,алкогольного сп’яніння, людина більш чутлива до проходження струму та порогові значення зменшуються.

4Увага коли людина очікує можливий удар струму то захисні властивості організму значно підвищуються і навпаки при гаптованому неочікуваному ударі до ураження може додаватися шок.

5 Стать. У жінок приблизно в 1.5 рази нижчий порогові значення ніж у чоловіків.

Фактори навколишнього середовища

До несприятливих факторів навколишнього середовища в загальному випадку відносять виробничі приміщення за ступенем небезпеки виробничі приміщення поділяють на три категорії:

  1. Приміщення з підвищеною небезпекою;

  2. Особливо небезпечні приміщення;

  3. Приміщення без підвищеної небезпеки.

Приміщення з підвищеною небезпекою – це такі які характеризуються наявністю однієї з наступних умов (які підвищують ймовірність ураження електричним струмом)

1Вологість відносна вологість складає понад 75 відсотків або наявна пара або конденсована волога у вигляді двійних крапель.

2 Підвищена температура тривало перевищує 35 С або короткочасно 40 гр С.

3 Струмопровідні основи металеві залізобетонні або земляні.

4 Струмопровідний пил. Пил проникаючи в середину приладів чи обладнання посідає на струмопровідних частинах погіршує умови охолодження та ізоляцію.

5 Можливість одночасного дотику до з’єднаних із землею металоконструкцій чи механізмів, та до металевих корпусів обладнання.

Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю однією з наступних умов:

1 Відносна вологість до 100 відсотків або стеля стіни вкриті вологою.

2 Хімічно активне або органічне середовища - наявність агресивних випаровувань чи газів.

3 Одночасна наявність двох чи більше умов з приміщень з підвищеною небезпекою.

Приміщення без підвищеної небезпеки характеризуються відсутністю усіх вище перелічених умов.

Електро-обладнання чи електроустановки які експлуатуються на відкритому повітрі або під навісами якщо це спеціально не оговорено прирівнюється до приміщень з підвищеною небезпекою

Основні причини електротравм

До технічних відносять несправність електрообладнання яка виникла в процесі експлуатації, несправність , дефекти електрообладнань, використання захисних засобів після закінчення строку служби.

До організаційно технічних відносять невиконання технічних заходів безпеки при експлуатації, несвоєчасна заміна несправного електрообладнання ,помилкова подача напруги і т. д.

До організаційних відносять недостатнє навчання персоналу, неправильне виконання роботи, недотримання правил безпеки, допуск до виконання роботи з електроустановками осіб молодших 18 років.

Найбільш частими є : випадки дотику людини до відкритих струмоведучих частин електрообладнання понад 50 відсотків електротравм, дотик до металевих частин обладнання які виявились під напругою внаслідок пошкодження ізоляції (понад 20 ) або в наслідок втрати ізоляцією своїх властивостей (до 20 відсотків).

Для зменшення частоти виникнення електротравм проводять навчання персоналу а також застосовують організаційні та технічні засоби безпеки.

Вимоги до електротехнічного персоналу. Необхідно забезпечити виконання наступних вимог: 1 Персонал повинен пройти теоретичну та практичну підготовку з обов’язковим контролем знань з електробезпеки. Про це видається без посвідчення при відсутності якого або при простроченні якого особи до робіт не допускаються.

2 Особи до 18 років до самостійної роботи з електроустаткуванням не допускаються.

3 Особи зі стійкими хворобами (особливо шкіри та калітствами до роботи з електрообладнанням до роботи не до пускаються).

Також в залежності від обладнання робітники повинні мати відповідну групу з електробезпеки. Перша група присвоюється після проходження навчання. Для другої та третьої груп з електробезпеки необхідно мати стаж роботи з електрообладнанням, знання принципів роботи самої електроустановки, та методів надання першої медичної допомоги обов’язково способів штучного дихання та зовнішнього масажу серця.