Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
168.25 Кб
Скачать

Електричні опіки

Електричні опіки бувають поверхневі і внутрішні. Поверхневі це ураження шкіри . Внутрішні це ураження тканин тіла івнутрішніх органів . За умовами виникнення поділяють на:контактні , дугові і змішані. Електричні знаки плями білого або блідо жовтого коляру у вигляді мозолів на поверхні шкіри у місцях контакту зі струмоведучими частинами, зазвичай є безболісними та з часом зникають.

Електрометалізація шкіри це просочування при поверхневих шарів шкіри частками металу при його випаровуванні або розбризкуванні під впливом проходження струмів. Уражена ділянка жорстка на дотик набуває коліру відповідного металу та з часом проходить.

Електроофтальмія це запалення очей як результат впливу ультрафіолетового випромінювання електричної дуги. До загальних електротравм відносять електричний удар тобто збудження живих тканин тіла під дією електричного струму у вигляді судомних скорочень мязів.

За наслідками електричні удари поділяють на чотири групи важкості : 1) Удар що призводить до судомних скорочень м’язів без втрати свідомості ;2) Удар що призводить до втрати свідомості але з нормальною роботою серцево-судинної та дихальної систем; 3) З втратою свідомості та порушення роботи серця та легень; 4) Електричний удар що призвів до клінічної смерті.

Фактори що впливають на ступінь ураження людини електричним струмом

Фактори що впливають на ступінь ураження людини електричним струмом поділяють на три групи:

1) Електричного характеру ;

2) Неелектричного характеру;

3) Фактори навколишнього середовища.

Фактори електричного характеру

Основним фактором що впливає на величину ураження людини є величина та тип електричного струму. Виділяють наступні порогові значення стурму:

1)Пороговий струм відчуття – найменше значення що при проходженні через тіло людини викликає подразнення. Для змінного струму 0,6 .. 1.5 мА . При постійному 5-7 мА.

2) Пороговий струм не відпускання – найменше значення струму що викликає непереборні судомні скорочення м’язів. Для змінного струму 10 -15 мА. Для постійного 50 – 80 мА.

3) Пороговий струм фібриляції - найменше значення струму яке при проходженні через тіло людини викликає судомні хаотичні скорочення серця і може призвести до його зупинки . Для змінного 100мА для постійного 300 мА.

Величина напруги впливає на наслідки ураження та визначається величиною струму та опором тіла людини в момент ураження. Гранично допустиму на пругу при неаварійному режиму роботи електро - установ визначають як 2 В для змінного струму і 8 В для постійного. Для температур понад 35 С або вологості понад 75 відсотків вказані значення струмів та напруг зменшуються приблизно в 3 рази.

Величина ураження залежить від опору тіла людини. Опір тіла складається з опору зовнішнього шару шкіри та опору внутрішніх органів. Причому найбільший опір має зовнішній ороговілий шар шкіри якому відсутні кровоносні судини. Він складає приблизно 70- 80 відсотків загального опору тіла людини. При розрахунках опір тіла людини приймають 1 кОм але при зволоженні забруднення чи ушкодження шкіри він різко знужується. Для підвищення опорі застосовують відповідну спецодяг рукавички та взуття.