Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий облік 1..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
36.38 Кб
Скачать

27.Формування та облік собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг призначено рахунок 90 «Собівартість реалізації». За Дт рахунку 90 відображається виробнича собівартість реалізованої продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів, за Кт – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати». Рахунок 90 має такі субрахунки: На субрахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції» ведеться облік виробничої собівартості реалізованої готової продукції. На субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» відображається собівартість реалізованих товарів, яка визначається Положенням (стандартом) бух.обліку 9 «Запаси». На субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» ведеться облік собівартості реалізованих за звітний період робіт і послуг.

28.Облік загальновиробничих витрат.

Облік накладних витрат на організацію вир-ва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного й допоміжного вир-ва, а також витрат на утримання та експлуатацію машин і устаткування ведеться на рахунку 91 «Загальновиробничі витрати». За дебетом рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» відображається сума визнаних витрат, за Кт – щомісячне, за відповідним розподілом, списання на рахунки 23 «Виробництво» та 90 «Собівартість реалізації». Аналітичний облік ведеться за місцями виникнення, центрами і статтями витрат. Загальновиробничі витрати поділяються на змінні і постійні. До змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування і управління виробництвом, що змінюються прямо пропорційно до зміни обсягу діяльності. До постійних загальновиробничих витрат відносяться витрати на обслуговування і управління вир-вом, що залишаються незмінними при зміні обсягу діяльності. Узагальнення обліку загальновиробничих витрат здійснюється при журнально-ордерній формі обліку у журналі-ордері №5, а при спрощеній формі обліку – у розділі ІІ Відомості 5-М.

29.Облік адміністративних витрат і витрат на збут.

На рахунку 92 «Адміністративні витрати» відображаються загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням під-ва. За Дт рахунку 92 відображається сума визнаних адміністративних витрат, за Кт – списання на рахунок 79 «Фінансові результати». Бухгалтерськими документами, які є підставою для визначення адміністративних витрат, виступають: по амортизації – «Розрахунок амортизації ОЗ»; по МШП – «Акт на списання МШП»; гр.коштів – «Видатковий касовий ордер», виписка банку; витрат на відрядження – «Звіт про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт»; з/п – «Табель обліку використання робочого часу», а також складена на його підставі «розрахунково-платіжна відомість».

На рахунку 93 «Витрати на збут» ведеться облік витрат, пов’язаних із збутом продукції, товарів, робіт і послуг. За Дт рахунку відображається сума визнаних витрат на збут, за Кт – списання на рахунок 79 «Фінансові результати». До витрат на збут належать витрати пакувальних матеріалів, транспортування продукції, товарів за умовами договору, витрати на маркетинг та рекламу, витрати на оплату праці й комісійні продавцям, торговим агентам, працівникам відділу збуту, амортизація, ремонт та утримання ОЗ, ін.матеріальних необоротних активів, що використовуються для забезпечення збуту продукції, товарів, робіт і послуг.